2018. aug. 15. szerdaMária
19°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi: a parlament is elutasítja ezt a Verespatak-tervezetet

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2013. november 12. 17:28, utolsó frissítés: 2013. november 13. 11:09

A különbizottság tagja azonban úgy véli, a kormány továbbra is azon fog buzgólkodni, hogy zöld utat adjon a verespataki beruházásnak.


Elutasította a Verespatak-törvénytervezetet tegnap a parlamenti különbizottság. A jelentés szerint a törvénytervezet nem fedi le kielégítő mértékben az összes feltételt, ami az altalajkincsek kitermeléséhez szükséges, ennek következtében elutasítja azt. Cserébe azt javasolja, hogy a jelenlegi törvényi kereteket - amelyek nem veszik figyelembe egy ekkora méretű beruházás sajátosságait - olyan intézkedésekkel egészítsék ki, amelyek hasonló beruházásokat szorgalmaznak. Korodi Attila RMDSZ-es képviselőt, a különbizottság tagját arról kérdeztük, hogy milyen jelentőséggel bír a bizottsági jelentés, és mi lesz ennek hatására a Verespatak-törvénytervezet sorsa.

Procedurális vonatkozásban mi fog történni a Verespatak-tervezettel?

– A tervezet most a szenátusban van, ahol különböző felsőházi szakbizottságoknak még dönteniük kell az ügyben. A különleges bizottság jelentését minden egyes szakbizottsági és plénumvitán hozzácsatolják a törvénytervezethez, mint kiinduló dokumentumot, utána döntenek. A plénumban a többi szakbizottsági jelentés mellett ezt a különbizottsági jelentést is megkapják a szenátorok, a képviselőházban pedig ugyanígy történik majd.

Mi az RMDSZ-nek a jelentéssel kapcsolatos álláspontja?


– Mi szavazatunkkal egyértelműen visszautasítottuk a Verespatak-törvénytervezetet, de a jelentés szövegében található konklúziókkal már nem tudunk egyetérteni, mert abban javaslatként az is szerepel, hogy a kormány dolgozzon ki egy általános, a színesfémipari bányászatra vonatkozó kerettörvényt. Ezzel gondok vannak, mert a különbizottságnak nem állt jogában konkrét dolgokat megfogalmazni. A bizottság a meghallgatások során felmerült húsz kényes kérdésre követelheti a kormánytól a hivatalos választ, de ennél többet nem kérhet – és itt vannak azok a csúsztatások vagy politikai csomagolások, ami miatt mi a jelentésnek a szavazáson túli tartalmával nem tudunk teljes egészében egyetérteni.

Mi lesz a tervezet további útja?

– A tervezet most a szenátusnál van, november 26-ig kell dönteniük, ha nem szavaznak, hallgatólagosan átjön a tervezet képviselőházhoz. A képviselőháznak már nincs kiszabott határideje a törvényről való szavazásra, hanem le kell folytatnia az eljárást. Most a kérdés az, hogy ezt az általános törvényjavaslatot egy új törvénytervezettel, vagy pedig parlamenti vita révén szeretné megoldani az alsóház. Mint már érzékeljük, látjuk, a bányaipari törvény módosítási indítványait visszatartották a szenátusban. Tehát ahelyett, hogy a kormány felvállalná a felelősséget, és saját maga döntene, a projektet támogató politikai rendszer több fronton próbál támadni, ami egyre nehezebben lesz követhető.

Mi lesz szerinted a tervezet sorsa?

– Ezt a tervezetet előbb-utóbb vissza fogja utasítani a parlament így, ahogy van. A kérdés az, hogy egy más csomagolásban tálalják majd, vagy - ahogy most már politikai nyilatkozatokban is elhangzik - külön jogszabállyal érkeznek ismét a parlamentbe. Az a baj, hogy Victor Ponta legalább háromszor változtatta meg a véleményét, Crin Antonescu legalább kétszer, szóval nem lehet a kiszámíthatóságra alapozni. Óvatosnak kell lenni, és figyelni, hogy hol, mikor, milyen mozgásterek vannak. Mert kérdés, hogy a történet most a közérdekről vagy a magánérdekről szól-e. A beruházás-tervezet egy nagyon rosszul felépített, csak magánérdeket követő projekt lett közérdekű mázzal leöntve, ami véleményem szerint a jogállamiság és a demokrácia lábbal tiprása. Ez a nagy gondunk ebben a fázisban. Azon túl persze van egy csomó környezetvédelmi meg épített örökségi probléma – de az már szakmai kérdés.

Hogy látod, továbbra is felvállalhatónak tartja a kormány a beruházást, vagy meghátráltak kicsit az utcai megmozdulások láttán?


– Ezt a törvénytervezetet így nem tartják felvállalhatónak, ez biztos. Ők is rájöttek, hogy bármennyire is feszegetik, a tervezet nagyon támadható. A meghallgatások során az is kiderült, hogy nem csak a tervezettel vannak gondok, hanem azzal is, ahogy ez fel van építve.

Meggyőződésem, hogy a jelenlegi felállású kormány fogja keresni azokat az általános érvényű törvényi rendelkezéseket, amelyek beiktatásával ennek a verespataki projektnek valamilyen formában zöld utat tud adni. Azt nem látom, hogy az illetékes miniszterek átlátják-e, hogy az ő felelősségük hatalmas. A román állam gyengeségét fogja jelenteni, ha a függőben levő kérdések nem tisztázódnak le, és ezt nem fogják tudni utólag kimagyarázni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS