2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Talpes szuperminiszter lett

K. A. 2004. március 01. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

A héten három államminiszter kezdi meg munkáját. Amint az Nastase nyilatkozatából kiderül, a #b#legbefolyásosabb#/b# tárca nélküli miniszter a jelenlegi elnöki tanácsadó, Ioan Talpes. Ő Iliescu előretolt helyőrsége.

Feladata három szakterület,

az EU-integráció, az igazságügy és a honvédelem koordonációja. Két további államminiszter, Dan Ioan Popescu gazdasági ügyekkel, Ioan Rus pedig szociális ügyekkel foglalkozik ettől a héttől. Ioan Talpes a BBC-nek elmondta, hogy feladata koordinatív és nem fog közvetlenül bekapcsolódni a kompetenciája alá eső minisztériumok munkájába. Talpes szerint feladata a projektek felgyorsítása, feladata elsősorban szervezési jellegű.

Ioan Talpes (balról) hadtör-
<div class=

ténészként Ilie Ceausescu
vezetésével kezdte karrierjét
a nyolcvanas években" title="Ioan Talpes (balról) hadtör-
ténészként Ilie Ceausescu
vezetésével kezdte karrierjét
a nyolcvanas években" >Ioan Talpes (balról) hadtör-
ténészként Ilie Ceausescu
vezetésével kezdte karrierjét
a nyolcvanas években
“Ami az igazságügyet illeti, nem mondhatom, hogy lenne valamiféle projektem és nem is valószínű, hogy lesz. Azok, akik az igazságügyet irányítják, nehezebben tudnak elrugaszkodni bizonyos realitásoktól – nos, itt kellene bekapcsolódnom. Arra fogunk összpontosítani, hogy startból bizalomerősítő jelzéseket küldjünk, és ezt nem lehetséges, csak úgy, ha bemutatjuk, mi is az igaz mindabból, amit a sajtó bemutat és mi csupán egyszerű helyi vagy központi politikai harc következménye” – magyarázza.


Vagyis Talpes rácáfol önmagára:

nyilatkozatából az derül ki, elsősorban politikai munkára kötelezi el magát. Kérdés tehát, hogy mennyire érinti Talpes kinevezése a magát a reform-gyorsítást. Cristia Parvulescu, a Pro Democratia jogvédő egyesület elnöke szerint "egy olyan személy jelenléte, mint Talpes tábornok, aki ahhoz szokott, hogy parancsokat osztogat, már a legelején nehézségek forrása lehet." A kommentátorok szerint Talpes


újabb láncszem lesz azok között,

akiknek döntő szavuk van az EU-integrációs tárgyalások során. Emlékeztetőül: már működik integrációs minisztérium, amelyet Alexandru Farcas vezet, az EU-val való konkrét egyeztetésekért a főtárgyaló, Vasile Puscas is felel és minden minisztérium integrációs főosztályt működtet. A bürokratikus szervezetek szaporodása a felelőség felhígulását eredményezi. Mi a valós jelentése tehát Talpes kinevezésének?

Stelian Tanase politikai elemző álláspontja: „Talpes kormánybéli jelenléte előrevetíti azt, hogy a választásokat követően Iliescu visszatér a PSD-hez. Talpes Iliescu számára készíti elő a terepet – elgondolható például, milyen belső birok lesz a pártlisták elkészítésekor.”

A megfigyelők úgy vélik, hogy Brüsszel inspirált ötletnek tekintette volna, ha az Európai Parlament nagyon kedvezőtlen országértékelése, a korrupció, igazságügyi reform késlekedése és a szólásszabadság korlátozása miatt néhány miniszter lemond. Ehhez képest a kormány gyarapodással nyugtázza a brüsszeli sárga lapot.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS