2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borboly: Székelyföldön kevés pénzből is lehet nagy dolgokat csinálni

2013. december 02. 17:37, utolsó frissítés: 17:41

A Hargita Megye Tanácsa által indítványozott kaláka program révén száznál több iskolát és óvodát újítottak fel. A kultúrotthonokkal szeretnék folytatni a programot.


A Kaláka a gyermekeinkért program az önerőből építkező Székelyföld példája – mondta el Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a Transindex megkeresésére.

A tanácselnök beszámolója szerint a Hargita Megyei Tanács költségvetéséből 200 000 eurót utaltak ki, amivel több mint száz iskolát és óvodát újítottak fel. A kalákák révén nagyságrendekkel kevesebbe kerülő felújítások a közösségek támogatásával váltak lehetővé.

A Tusnád községi Imets Fülöp Jákó Általános Iskola újtusnádi régi épületén a tetőszerkezetét újították fel a megyei tanács által kiutalt 14 ezer lejből, közösségi munkával
<br />
Forrás: a Kaláka Facebook-oldalaA Tusnád községi Imets Fülöp Jákó Általános Iskola újtusnádi régi épületén a tetőszerkezetét újították fel a megyei tanács által kiutalt 14 ezer lejből, közösségi munkával
Forrás: a Kaláka Facebook-oldala

A helyi hozzáállás révén kiderült, hogy Székelyföldön kevés pénzből is lehet nagy dolgokat csinálni – mondta el Borboly. A tanácselnök arról beszélt, hogy a közösség gondjainak megoldásáért


nem kell várni Bukarestre, Budapestre vagy Brüsszelre.

A tanácselnök azt tapasztalta, hogy a közösségek pozitívan reagáltak a kezdeményezésre, sőt, sokan igényelték, hogy legyenek még ilyen munkák. A tervek szerint az iskolák felújításának befejezése után a kultúrotthonokat szeretnék felújítani. Az az ötlet is felmerült, hogy ha befejezték a kultúrotthonok felújítását, akkor következzenek a helyi orvosi rendelők.

November 28-án Kászonaltíz községben, a jakabfalvi Dr. Pataki József Általános Iskolában kalákáztakNovember 28-án Kászonaltíz községben, a jakabfalvi Dr. Pataki József Általános Iskolában kalákáztakMinden olyan Hargita megyei iskolát támogatunk, amelyik igazolni tudja jogosultságát a programra – magyarázta Borboly. A tanács támogatása azonban nem vonatkozik olyan anyagokra, amelyekre egy életerős közbirtokosság könnyedén szert tehet. Így például nem támogatjuk a fával rendelkező közbirtokosságoknál a faanyag, vagy, ahol kőbánya van, a homok, építőkő beszerzését – tette hozzá.

Ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni a helyi közbirtokosságoknak, a helyi vállalkozóknak és a polgármestereknek, de mindenkinek, aki részt vett ezekben a kalákákban – mondta Borboly, aki kiemelte az ilyen akciók közösségépítő hatását is.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS