2018. aug. 15. szerdaMária
19°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rise Project: bűnügyi nyomozás alatt az RMGC

2013. december 03. 17:22, utolsó frissítés: 2013. december 04. 10:32

Gyanús társaságba keveredett a vállalat: a Prahova megyei PSD pénzmosó fantomcégének utaltak több mint egymillió lejt.


Múlt héten bűnügyi nyomozás indult a verespataki arany kitermelési engedélyével rendelkező RMGC ellen – derítette ki a RISE Project.

A független oknyomozó újságírócsoport megkeresésére a Ploiesti-i Táblabíróság mellett működő ügyészség megerősítette, az RMGC ellen november 18-án indult bűnügyi nyomozás.

A RISE Proiect feltárja, az RMGC egy olyan Ploiești-i cégnek eszközölt kifizetéseket, amely a „Păvăleanu-hálózathoz” tartozott. Ezt Prahova megyei ügyészek derítették ki, miközben egy volt kormánytanácsos, az azóta letartóztatott Marcel Păvăleanu ügyében nyomoztak.

Păvăleanu, valamint két Prahova megyei alvilági figura, a Prahova Megyei Tanács elnökének lánya és más bűnrészességgel vádolt személyek ellen nyomozás folyik. Szintén nyomoznak a csoporthoz köthető, az állammal szerződéses viszonyban álló több tucatnyi cég ügyében is.


Az RMGC több mint egymillió lejt fizetett egy Kadok Interprest nevű ploiești-i fantomcégnek. A cég az ügyészség szerint a Prahova megyei PSD befolyásos tagjainak pénzmosással foglalkozó körei számára fiktív kereskedelmi tevékenységet bonyolított. A Kereskedelmi Regiszter november 27-én közölte hivatalosan, hogy az RMGC ellen is bűnügyi nyomozás folyik.

A vállalatot képviselő „Țuca, Zbârcea és Tsai” ügyvédi iroda a RISE Projectnek pontosított, hogy ők nem értesültek hivatalosan semmiféle RMGC ellen folyó eljárásról, viszont tudomásukra jutott, hogy az egyik cég, amellyel ügyfelüknek kapcsolata volt, nyomozás alatt áll. Mivel a nyomozást az ügyészek az összes kereskedelmi partnerre kiterjesztették, szerintük így került a képbe az RMGC. A vállalat vezetősége nem kívánt nyilatkozni az ügyben.


Többet fizettek, mint az éves bevételük

Hivatalos mérlege szerint az RMGC-nek 2012-ben csupán 393.000 lej bevétele volt, azaz háromszor kisebb összeg, mint amit a Kadok Interprestnek kifizetett – írja a RISE Project. 2012-ben az RMGC vesztesége 111,5 millió lej volt.

Az RMGC 80,69%-os tulajdonosa a kanadai Gabriel Resources Ltd, 19,31%-ot pedig az állami tulajdonban lévő Minvest Roșia Montană SA tudhat magáénak. Ez utóbbi cég létrehozásáról 2013 áprilisában döntött a román kormány, a Minvest SA Deva állami vállalatról választva le az új entitást. November 20-án az új céget a kormány visszautalta a Gazdasági Minisztérium hatáskörébe, miután közel fél évig a nagy projektekért felelős miniszter, Dan Șova irányítása alatt állt. Ez a döntés abban a kontextusban született, hogy a parlament elutasította a Verespatak-törvénytervezetet – írják.


Gyanús párhuzamok

A Păvăleanu-ügyben az RMGC-hez hasonló helyzetben van a Trans Expedition Feroviar nevű vállalat is, amelyet a Grupului Feroviar Român anyavállalata, a Grampet alapított, és amelyet Gruia Stoica és Vasile Didilă vezet (a két galaci üzletember cége is pályázott a CFR Marfa - meghiúsult - privatizációjára- szerk.megj.). A GFR csoport ezen cége ellen szintén bűnügyi nyomozás indult adócsalás és pénzmosásban való bűnrészesség gyanújával.

A hasonlóság ott folytatódik, hogy akárcsak az RMGC, a Trans Expedition Feroviar is jelentős összeget pumpált a Kadok Interprestbe, 1.674.000 lejt. A fantomcéget a Păvăleanu-csoport pénzmosási eszközként használta. A Kadok Interprest banki kivonatait vizsgáló ügyészek a vádlottak letartóztatását javasolták, az ügyben több mint 75 jogi és fizikai személy ellen folyik nyomozás.

A Prahovai Táblabíróság mellett működő ügyészség széleskörű, Răzvan Alexe és Raul Cristian Stănescu ploiesti-i alvilági figurák elleni nyomozásának csak egy része a Păvăleanu-ügy. A két férfi ellen a vád zsarolás, valamint „nem megsemmisítés céljából az országba hozott hulladék befogadása”. Az ügyészek szerint Razvan Alexe mérgező hulladékot próbált egy már nem működő plojesti-i derítőállomásra csempészni.

Alexe és a volt kormánytanácsos több üzletben is partnerek, jelenleg mindketten letartóztatásban vannak. Alexe politikai kapcsolatait a prahovai DNA vizsgálja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS