2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leállt a forgalom Gyalunál - sztrájkolnak az áruszállítók

2013. december 09. 13:59, utolsó frissítés: 16:51

A kormány bejelentette, hogy elodázza a gázolaj jövedéki adójának a 7 eurocenttel történő növelését, így nem kizárt, hogy egyelőre felfüggesztik a tiltakozást a teherszállítók.


UPDATE: Ioan Muncaciu, a Kolozs Megyei Kisszállítók Egyesületének vezetője, a mai gyalui sztrájk egyik szervezője a Transindextől értesült arról, hogy a kormány három hónappal elodázná a gázolaj jövedéki adójának a 7 eurócenttel történő megadózását. Mivel a teherautók gázolajjal üzemelnek, elképzelhető, hogy a tiltakozási akciót ideiglenesen felfüggesztik a szállítók, azonban erről az országos érdekképviseleti vezetőknek kell dönteniük. A döntés valószínűleg még ma megszületik, erről Bukarestben tárgyalnak a tiltakozók vezetői.

Az észak-erdélyi autópálya gyalui lejárata és az E60-as út találkozásánál hétfőn 13 órakor a forgalom teljesen leállt, sem teherautók, sem kisautók nem mozdulhatnak. A Kolozsvárhoz közeli település határában, a Gyalu-Aranyosgyéres autópálya-szakasz felhajtójánál már reggel óta gyülekeznek a teherautók, óriási dugó jött létre. Noha a kisautók útját nem állják el a tiltakozók, már ezek sem közlekedhetnek a dugó miatt. A teherautók számára az autópálya mindkét közlekedési irányban le van zárva – jelenti helyszíni tudósítónk.Elmondása szerint feszült a légkör, a külföldi teherautósok elégedetlenek, mert ők sem hajthatnak le vagy fel az autópályára, noha nem vállalnak szolidaritást a romániai teherautósok sztrájkjával.A romániai sztrájkolók azzal érvelnek, hogy a hasonló, görögországi és olaszországi sztrájkokon is nemzetiségtől függetlenül leálltak a teherautók. Úgy tudjuk, legalább egy kamiont kővel meg is dobáltak, azért, mert nem volt hajlandó leállni. Mivel ez a hír rádión gyorsan terjed, minden kamionos jobbnak látja betartani a sztrájkot: egy törött szélvédő vagy lámpa nagyobb veszteség, mint pár óra várakozás.Az út szélén a kamionsofőrök kisebb csoportokba verődnek és beszélgetnek. Mások a kabinban múlatják az időt, például filmet néznek laptopon. A legtöbben arra tippelnek, hogy néhány órára állt le a forgalom, azonban ez is változhat: a Közlekedési Minisztérium reakcióját várják - hangzik el.Többen panaszkodnak arra, hogy a közúti szállítás minden kormánynak a mostohagyermeke. Bár megkerülhetetlen, mintha mindenki csak azon lenne, hogyan nehezítsék meg a kamionosok életét: újabb és újabb adók, egyre szigorúbb büntetések, miközben a másik oldalon az utak egyáltalán nem javulnak, a nagy fuvarozócégek pedig egyre lejjebb verik az árakat. A kis áruszállító cégeknek egyszerűen már nem éri meg fuvarozni - így a tiltakozók.Nemcsak Kolozsvár mellett akadt el a forgalom, hétfőtől országszerte meghatározatlan időre sztrájkba léptek a közúti áruszállítók, az ellen a kormányzati döntés ellen tiltakozva, amely az üzemanyag árának 7 eurocenttel történő növelését rendeli el. A Országos Közúti Konföderáció (CNR) szerint az illetékes hatóságokkal a tárgyalások zátonyra futottak, Ramona Manescu szállításügyi miniszter egyetlen megkeresésükre sem válaszolt a mandátuma átvétele óta.A közúti szállítók már múlt héten közölték, hétfőn leállítják a tevékenységet: az úton levő teherautósok parkolókban vagy az út mentén fognak állni, a teherautó-sofőrök pedig nem teljesítenek mától rendeléseket – jelentette ki Augustin Hagiu, a CNR képviselője. Az áruszállítók sztrájkjához mintegy ezer szállítócég csatlakozott, és azzal fenyegetőznek, hogy amennyiben a helyzetet nem kezelik a hatóságok, nem töltik fel az üzletek árukészletét az ünnepekre.


Mit követelnek a teherautósok?

Hagiu elmondta, az üzemanyagár kérdésének rendezése mellett a szállítási minisztertől annak a 25 pontos egyezménynek a betartását kérik, amelyet május 22-én Relu Fenechiu akkori miniszterrel írtak alá.A májusban aláírt egyezményben a teherszállítók érdekképviselete - a 13 ezer tagot tömörítő Közúti Áruszállítók Szövetsége (UNTRR) és a 7500 fuvarozó érdekeit képviselő CNR - a közúti áruszállítást érintő, általuk méltánytalannak tartott jogszabályok megváltoztatását, és a korrupció felszámolását követelték, valamint konstruktív párbeszédre hívták a kormányt. Azt állították, hogy a közúti törvénykezésben a bírságok nem állnak arányban a kihágások súlyával. Az egyezmény aláírását követően az akkorra beütemezett sztrájkot elhalasztották, azonban az egyezmény gyakorlatba ültetése elmaradt.


Üresen maradnak az üzletek?

Eltérő mértékben érinti a reálszféra szereplőit a közúti szállítók általános sztrájkja. A Transindex által megkeresett erdélyi vállalkozók többsége saját logisztikával rendelkezik, azaz nem szervezi ki a szállítási feladatkört, és nem is vesznek részt a sztrájkban. Székely Zsuzsanna, a lakberendezési és dekorációs termékeket forgalmazó Nobila Casa üzletláncot működtető Mendola Group vezetője elmondta, mivel a cégcsoport saját járművekkel és sofőrökkel rendelkezik, nem lesz kihatással az üzleti forgalomra a sztrájk, bár együttérzését fejezi ki a tiltakozó cégek iránt.Diószegi László, a sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség tulajdonosa azt mondta, szintén saját autókkal szállítják a pékterméket, így a kiszállítással egészen biztosan nem lesz probléma. Akkor kerülne veszélybe a vásárlók kenyérrel való ellátása, ha január 1-je után is folytatódna a közúti szállítók sztrájkja, ugyanis jövő év elejéig szerezték be a kenyérsütéshez szükséges alapanyagokat.A székelyföldi Merkúr Üzletlánc szállításért felelős munkatársa, Sándor József érdeklődésünkre elmondta, egyelőre nem érződik a cég működésében a szállítók munkabeszüntetése, viszont ha elhúzódna a sztrájk, annak súlyos következményei lennének. Becslése szerint legfennebb szerdáig tudják kihúzni a meglevő készletekkel, két nap múlva már lenne olyan áru, amely nem kerülne az üzleteik polcaira. "Minden termékskálát érinthet a sztrájk: az üdítőtől a WC papírig" - nyilatkozta.Kerestünk országos lefedettséggel rendelkező üzletláncokat, futárszolgálatot és internetes áruházat is, hogy megtudjuk, hogyan érinti az áruellátást a sztrájk, de egyelőre nem válaszoltak megkeresésünkre. A közúti szállítók munkabeszüntetése ugyanis főleg a nagyobb cégek működésében érződik, mivel esetükben jellemzőbb, hogy külsős szállítóvállalattal dolgoznak együtt.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS