2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Görögország és Nagy-Britannia is csalódott az EU-ban

2013. december 12. 16:00, utolsó frissítés: 16:00

Az Európai Unió perifériáján elhelyezkedő két ország lakói körében erős az euroszkeptikusság. Az Eurobarométer felméréséből kirajzolódnak az okok.


Az Eurobarométer reprezentatív felméréséből kiderül az, hogy a görögök 52%-a gondolja az európai identitás legfőbb elemének az eurót, míg ez az arány 19% a nagy-britanniaiaknál. A görögöknél a demokrácia és az európai értékek a válaszok 29%-ában, a történelem 25%-ban, a kultúra 32%-ban szerepelt. A britek számára a legfontosabbak a demokrácia, a történelem és a kultúra voltak: 33-33%-ban válaszolták ezt. A görögök nem igazán értékelik az európai gazdaság sikereit: csak a megkérdezettek 8%-a válaszolt ezzel. Az angoloknál ez 17%-ban volt a válasz.

Az európai polgári minőségében a görögöket a jóléti állam és a szociális juttatások harmonizációja erősítené meg (53%). Ez csak a britek 19%-a számára fontos. Esetükben az, hogy az Európai Unióban szabadon lehessen nyugdíjazás után letelepedni, majd a letelepedés helyén nyugdíjat kapni, 28%-ot kapott. Ez a válasz érte el a legnagyobb arányt ennél a kérdésnél.

A görögök 34%-a szerint jó az EU-s tagság az országuk számára, 30% szerint rossz, és a legnagyobb arányt azok érték el, akik nem tudták eldönteni. A britek esetében a válaszadók 33%-a szerint jó az EU-tagság Nagy-Britannia számára, 27% szerint rossz, és 37% nem tudja eldönteni.

A görögök 51%-a szerint Görögország nem profitált a tagságból, és 47% szerint igen. A nagy-britanniaiak 50%-a gondolja, hogy az országuk nem profitált az uniós tagállami státuszból, és 41% gondolta úgy, hogy hasznára vált a tagság.


A megkérdezett görögök 81%-a szerint nem számít a hangjuk az EU-ban. Csak 18%-uk válaszolt úgy, hogy úgy érzi, hogy számít a hangja az EU-ban. A Nagy-Britanniában végzett felmérés válaszadói 69%-ának volt nem a válasza erre a kérdésre és 28%-uknak volt igen. A görögök 73%-a gondolta úgy, hogy a hangja a saját országában se számít, és 78% szerint az országuk hangja se számít az EU-ban. A nagy-britanniaiak 52%-a érzi úgy, hogy a hangja nem számít az országában és 56%, hogy az országa hangja nem számít az EU-ban.

Mindezek ellenére a görögök 72%-a és a nagy-britanniaiak 70%-a gondolja úgy, hogy az európaiakat több minden köti össze, mint ami elválasztja.

A leginkább égető jövőbeli, EU-t érintő problémák a görögök szerint a munkanélküliség (73%), a társadalmi egyenlőtlenségek (34%) és az elégtelen gazdasági növekedés (35%). A britek szerint ezek a legfontosabb problémák a munkanélküliség (49%) és a bevándorlás (37%).

A görögök 32%-a szerint tíz éven belül jobban lesz implikálódva az európai ügyekben, 35% szerint nem és 28%-uk szerint se jobban, se kevésbé. A nagy-britanniaiak 34%-a szerint tíz éven belül jobban részt fog venni az európai ügyekben, 29% szerint nem és 31% százalék szerint ez nem fog változni a mostani helyzethez viszonyítva.

A görögök és a nagy-britanniaiak is többségben (71%, valamint 62%) nyilatkoztak úgy, hogy támogatnák azt, hogy az Európai Bizottság elnökét közvetlenül válasszák meg.

Az adatokból látszik, hogy a görögök a siralmas gazdasági helyzet és az EU-ban betöltött szerepük miatt ábrándultak ki az EU-ból, míg a nagy-britanniaiak a bevándorlás miatt, és mert úgy érzik, hogy veszteséges gazdaságilag ez a kapcsolat az országuk számára. A görögök emellett a saját országukban sem érzik képviselve magukat, de azt sem érzik, hogy az országuk hangja számítana az Unióban. Az angolok esetében az euró jelentette kohéziós erő is hiányzik.
Mindkét állam polgárainál zavart okoz az, hogy eldöntse, hogy jó-e az országának a csatlakozás, de azt sem érzik, hogy gazdaságilag megérte volna az integráció.

Mindezek ellenére a felmérés alapján az elszakadástól mégsem kell félnünk, hisz mindkét ország megkérdezett lakosainak többsége egyetértett azzal, hogy több minden köti össze az európaiakat, mint, ami elválasztja, és támogatna egy demokratikusabb Uniót (az Európai Bizottság elnökének közvetlen megválasztása).

A reprezentatív felmérést Görögországban 1.000 személy személyes megkérdezésével, 2013. június 8-22. között készítette az Eurobarometer, Nagy-Britanniában 1.310 személyt kérdeztek június 7-23. között.

Forrás: europarl.eu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS