2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az állampolgárok is felelősek a politikusok ámokfutásáért?

összefoglaló 2013. december 12. 18:12, utolsó frissítés: 2013. december 16. 13:44

A btk.-módosítások a választott bűnözők stresszmentes törvénytelen tevékenységét teszik lehetővé egy román publicista szerint. Véleményformálókat szemléztünk.


Elmarasztaló reakcióhullámot váltott ki a román lapok publicistáiból a hétfőn, az éj leple alatt bizottsági ülés keretében felmelegített és másnap a parlamentben vita nélkül megszavazott két btk. módosítás. Az egyik módosítás a törvényhozói és államfői tisztséget vonja ki a köztisztviselők köréből, a másik az adminisztratív tevékenységet teszi kivizsgálhatatlanná összeférhetetlenség tekintetében.

Dan TapalagăDan Tapalagă
Dan Tapalagă, a Hotnews publicistája arra hívja fel a figyelmet, hogy jóllehet két fontos kérdésben módosították a büntető törvénykönyvet, mindenki a kevésbé súlyos módosításra kapta fel a fejét, amely révén törölték a köztisztviselők köréből a szenátori, képviselői és államelnöki tisztségeket. Az újságíró szerint a másik módosítás, amely ugyan egy pici változtatás a törvény szövegében, súlyos következményekkel jár. A véleményíró szerint a törvényhozók oly módon módosították az összeférhetetlenség meghatározását, hogy a helyi és országos vezetőket majdnem semmiért ne lehessen felelősségre vonni.

Rámutat, noha jogosan támadható, hogy a törvényhozók a törvény fölé emelték magukat, ez a módosítás mégis csupán néhány száz törvényhozót érint, akik nem kezelnek egyenesen közpénzeket. A második módosítás messze súlyosabb következményekkel jár, hiszen közpénzeket és eurók százmillióit kezelő, a közszférában dolgozó egész hadseregnyi személy – miniszterek, polgármesterek, tanácselnökök, tanácsosok és sokan mások – hasznot húz ebből. Zöld utat kapnak a palástolatlan lopásra, a közbeszerzéseket törvényes rablások fogják övezni, ha a btk. keddi módosításai a megszavazott formában lépnek életbe – véli a publicista, aki szerint a törvényhozók a módosítások révén egy tollvonással elintézték azt, amiért a helyi bárók egész nyáron harcoltak: az ANI és a DNA nyomozásaival szembeni védelem biztosítását. Sőt, már nemcsak védelemről beszélhetünk, hanem az összeférhetetlenség dekriminalizációjáról.

Tapalagă egy példával is illusztrálja a módosítást: „Polgármester vagy megyei tanácselnök vagy? Aláírtál egy szerződést, amelynek értelmében a feleséged építkezési cége újítja fel az iskolát, épít hidat, vagy aszfaltozza az utat? Nem indulhat eljárás ellened két okból: egyrészt azért, mert a polgármestereknek illetve a megyei tanácselnököknek nincs szerződésük az általuk vezetett intézményekkel. A másik ok az, hogy az adminisztratív tevékenységeket kivonták a büntethető cselekedetek köréből.”

Tapalagă felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy az összeférhetetlenség kilúgozása a közpénzek ellopásának nyit utat, és, ha ez a módosítás életbe lép, akkor Románia egy senki földje lesz az Európai Unió keretén belül, ahol a parlament a bűnözők számára hoz törvényeket és kezeskedik a közpénzek illetve az európai pénzek meglovasításában. „Nem fogadhatjuk el azt, hogy Románia az okos fiúk országa legyen” – írja a szerző.

Liviu AvramLiviu Avram
Liviu Avram, az Adevărul főszerkesztő-helyettese szerint a büntető törvénykönyv csonkításán körültekintően és pontosan dolgoztak a törvényhozók a késő esti időpont ellenére is. Szerinte a fekete keddként emlegetett december 10-én végrehajtott módosítás egy valóságos intellektuális haditett volt, és ironikusan megjegyzi: reméli, ha az elkövetkezőkben a törvényhozók ismét ilyen – általuk tökéletesíthetőnek nevezett – törvényt találnak ki, akkor keresnek egy annál jobban hangzó kifogást, mint hogy éjjel volt, fáradtak és emiatt figyelmetlenek voltak.

Cristian Tudor 
<br />
PopescuCristian Tudor
Popescu
Cristian Tudor Popescu, a Gândul publicistája igazat ad Traian Băsescu államfőnek azzal a megjegyzésével kapcsolatosan, hogy a parlament a btk. módosításaival visszavetette Romániát legalább tíz évvel, azonban ő inkább 25 évet emleget, hiszen nem demokratikus művelet az, hogy a politikusok saját maguk törvény fölé helyezéséről döntöttek. „Ők azok az állampolgárok, akik egy hétfő éjszakán azon gondolkodnak, hogy miként vonhatják ki magukat az alól, hogy nyomozzon ellenük a DNA és az ANI. Mutasson nekem valaki egyetlen olyan törvényt, amely az állampolgárok szükségleteiből fakadna, és amelyről a törvényhozók a parlamentben, az éjszaka leple alatt tanácskoznak ” – fogalmaz a publicista, aki szerint az állampolgárok képviselőit egyetlen dolog foglalkoztatja, éspedig az, hogy egy olyan parlamentet alkossanak, amelynek keretében bűncselekményeket követhetnek el olyan törvényes keretek létrehozásával, amely a választott bűnözők stresszmentes törvénytelen tevékenységét teszi lehetővé.

Marian SultănoiuMarian Sultănoiu
A Gândul oldalán Marian Sultănoiu is publikált egy véleményanyagot a témában, a publicista nemcsak a politikusokat, hanem a választókat is felelőssé teszi azért, hogy olyan törvényeket fogadhat el a társadalmi felelősségének tudatában nem levő parlament, mint amilyen a btk. módosítása. „Ami kedden a parlamentben történt, az a választóknak a képviselőjük tevékenységével szembeni teljes körű érdektelenségének az egyenes következménye – vélekedik Sultănoiu.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy egy maroknyi szolgáltató, akiket a választók küldtek a parlamentbe azért, hogy az ország érdekeiért dolgozzanak, megengedi magának azt, hogy saját érdekében tevékenykedjen, miközben a törvényt teljesen figyelmen kívül hagyja, és úgy érzi, nem tartozik elszámolással a felvett vagy kezelt összegekkel kapcsolatosan. „A választók szerepe nem korlátozódik a négyévenkénti urnák elé járulásra, hanem jogukban áll felelősségre vonni azokat, akiket felhatalmaznak arra, hogy a köz érdekében törvényeket alkossanak. Következtetésképpen a politikusok viselkedése és a botrányos törvények a választók bűnös hallgatásának is a következményei.

Cristian TeodorescuCristian Teodorescu
Cristian Teodorescu a Voxpublica blogon publikálta a btk. módosításával kapcsolatos véleményét. A Caţavencii újságírója szerint a btk. módosításával hamarosan az emésztőgödörbe száműzik Romániát a parlamenti képviselők. Mint írja, meggyőződése, hogy a DNA és az ANI sem mentes a politikai szélfúvástól, azonban értékelése szerint az USL részéről felháborító húzás az, hogy az intézmények hatásköréhez nem nyúltak, hanem kerülőúton semlegesítik ezeket. Szerinte a btk.-módosítások nem maradnak következmények nélkül: noha nem valószínű, hogy a szemtelen politikai osztály megijed a nyugat felől érkező állásfoglalásoktól, azonban ha az EU szankciókat vezet be, akkor az a közvélemény felháborodásába torkollhat, és a következő lépésben megrendülhet az USL támogatottsága.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS