2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisbács és Kolozsvár közt a Fany és a CTP is végzi a közszállítást. De meddig?

Főcze János 2014. január 10. 16:42, utolsó frissítés: 17:03

Egyszerre indulnak és ugyanúgy áraznak. A különbség az alpolgármester szerint: a Fany járatain senki sem utazik. Csütörtökön nagygyűlést tartanak az ügy miatt.


Kisbács és Kolozsvár között jelenleg a '60-as évek óta a közszállítást végző volt RATUC (új nevén CTP) és az új közbeszerzési pályázatot megnyerő Fany is indít járatokat. A közösség petíciót indított az utóbbi ellen, amelyet már több mint kétezren írtak alá. Ha a vállalat megnyeri az ügyben indított pert, akkor a RATUC utódja kiszorul a településről.

A kolozsvári önálló gazdálkodású közszállítási vállalat, a RATUC tavaly alakult részvénytársasággá és felvette a Kolozsvári Közlekedési Vállalat (CTP) nevet, hogy elláthassa Kolozsvár metropolisz-övezetének a közszállítását.

A Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. új logója
<br />
Forrás: ctpcluj.roA Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. új logója
Forrás: ctpcluj.roA Transindex Deák Ferencet, Kisbács RMDSZ-es alpolgármesterét kereste meg a közszállítási pályázatot megnyerő Fany miatt adódott problémákkal kapcsolatban. Kiderült, hogy a peres ügyek folyása közben egyelőre mindkét vállalat szolgálatait igénybe lehet venni.

A Fany egyedül indult a kisbácsi közszállítási pályázatkiíráson

Az alpolgármester szerint Kisbács a kolozsvári metropolisz-övezet része, így nem kellett volna közbeszerzési pályázatot kiírni az esetében. Az alpolgármester azt mondta, hogy nem is tudtak arról, hogy Kisbácsra is vonatkozik az ötévenként Bukarestben szervezett pályázatkiírás. Így az egyedül jelentkező Fany közszállítási vállalat megnyerte a pályázatot.

Deák arról számolt be, hogy már az 1960-as évektől a városi közszállítási vállalat szállítja a kisbácsiakat. A közösség az új helyzetre azzal reagált, hogy petíció indult az ügyben. Több mint kétezer aláírás gyűlt össze.


Párhuzamos járatok

A Fany beperelte a kolozsvári polgármesteri hivatalt és pert is nyert, azonban a polgármesteri hivatal fellebbezett.

A Fany egyedül jelent meg a közbeszerzési pályázatkiíráson
<br />
Forrás: fany.roA Fany egyedül jelent meg a közbeszerzési pályázatkiíráson
Forrás: fany.ro„Jelenleg a 31-es és a 31B CTP-járat és a Fany járatai is végzik a közszállítást. A különbség a kettő között annyi, hogy a Fany járataira senki se száll fel, míg a volt RATUC járatai tele vannak. A CTP szerint mindazok a területek, amelyek a metropolisz övezet részei, nem bocsájthatóak közbeszerzési pályázati kiírásra. Kisbács része ennek az övezetnek, és 10 000 személy után fizetünk tagdíjat is” – mondta el Deák.


A Fany ugyanúgy áraz, mégse előnyös

„Mi tárgyalásokat folytatunk a Fany-val, a Kolozs Megyei Tanáccsal és a kolozsvári polgármesteri hivatallal is. A Fany ugyanazokat az árakat kéri el, azonban mégsem előnyös vele közlekedni. A Fany Kisbács felső végéből nyerte meg a pályázatot a BETA autóbusz-állomásig. Az utasoknak onnan gyalog át kell menniük egy hídon, és a városban közlekedni külön kiadásokkal jár - ez régen megoldható volt a különböző kedvezményes bérletek révén. Ráadásul rengeteg diák és egyetemista van Kisbácson, akik úgyszintén rosszul jönnek ki ebből" - magyarázta az alpolgármester.


Csütörtökön nagygyűlés

"Mi mindent megteszünk, hogy megoldódjon az ügy. A megyei tanács és cégek megkértek, hogy adjunk két-három napot a megoldás keresésére. Reméljük, hogy pozitív fejlemények lesznek. Jövő héten, csütörtökön 17:00 órától nagygyűlést szándékozunk tartani, ahol a lakosság kinyilváníthatja az akaratát" - mondta el Deák.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS