2020. március 28. szombatGedeon, Johanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Digitalizáltunk 333 történelmi térképet

szerk. 2004. március 18. 15:46, utolsó frissítés: 10:33

Bővült az adatbankunk. A térképgyűjtemény a Köztes-Európára települt birodalmak ellen kibontakozó nemzetállami törekvéseket vizsgálja. Az 1763 és 1993 közötti időszakot feltáró, 333 történelmi térkép egy helyen, csak itt: de nem csak most.

Adatbankuk legújabb digitalizált fejezete a a Köztes-Európa térképgyűjtemény , melyet Pándi Lajos és Bárdi Nándor állított össze, a térképeket Molnárné Kasza Katalin rajzolta, könyvformában eredetileg az Osiris adta ki Budapesten.

Az adatbankot a Jakabffy Elemér Alapítvánnyal közösen építjük, a maltert az Illyés Közalapítvány biztosította - programozta Szabó Ágnes.

A térképtár tíz fejezetben mutatja be Köztes-Európa 15 államalkotó nemzetét, a birodalmak "felállásat", a nemzeti mozgalmak geopolitikai alakulását, a nemzetállamok megalakulását. Egyes térképek a modern birodalmak sorsát mutatják be, de ábrázolják Köztes-Európa államainak második nemzeti forradamait is. Külön fejezet foglalkozik a régió nemzetállamainak fejlődési trendjeivel, területi változásaikkal.


A térképeket részletes magyarázó szövegek is kísérik.A térképcsoportok:

A térképgyűjteményben közel 100 térkép kapcsolódik valamilyen formában Magyarországhoz, és körülbelül ugyanennyi Romániához. A térképek netre szabott változata mellett nagyobb felbontású, nyomtatóra kitalált verziót is az érdeklődők rendelkezésére bocsátunk.

tovább a térképtárhoz >>>

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS