2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikerül-e Băsescunak új pártot felfuttatni?

F.J. 2014. február 07. 17:35, utolsó frissítés: 17:38

Amióta az államelnök és a PDL ’’szakítottak”, a Băsescu-pártiak mentőbárkája a PMP, Udrea múltheti átigazolása pedig lavinát indíthat el. Van esélye egy új pártnak Romániában?


A nemrég bejegyzett Népi Mozgalom Pártjának (PMP) nagy esélye van bejutni az EP-be, de igazából az EP-választások csak egy előpróbája az államelnök-választásnak, amely az idei év fő politikai mérkőzése - vélekedik Illyés Gergő politológus. Így valószínű egy újrarendeződés a jobboldalon az EP-választások után, ahol amúgy is a legnagyobb harc fog folyni a szavazók voksaiért. Ezenkívül a párt igyekszik az erdélyieket és a magyarokat is megszólítani.


A jobboldalon nagy harc várható a voksokért

Illyés Gergő politológus megkeresésünkre azt mondta, hogy a párt megalakulása ahhoz köthető, hogy Traian Băsescu nagyon látványosan szakított a PDL-vel, miután az általa támogatott Elena Udreával szemben a PDL Vasile Blagát választotta pártelnökké. A mozgalmat, a Népi Mozgalom Alapítványt többek között az államelnök tanácsadói jegyezték be. A „mozgalom” tagjai ezután jegyezték be a Népi Mozgalom Pártját (PMP).Illyés szerint az „új” politikai alakulat a PDL-vel és más jobboldali alakulatokkal fog versenyezni a szavazók voksaiért. A Mihai Răzvan Ungureanu vezette Polgári Erő (FC) és a PMP olyan kijelentéseket tettek, amiből arra következtethetünk, hogy valószínűleg összefognak.


Az EP-választások csak tisztázzák majd az erőviszonyokat

A politológus úgy véli, hogy az EP-választások igazából az erőviszonyok felmérését fogják jelenteni. Az EP-választások emellett egy nagyon pontos közvélemény-kutatásnak is értelmezhetőek az államfő-választásokra való készüléshez, ami a 2014-es év legnagyobb téttel rendelkező megmérettetése lesz. Ebben a versenyben a PDL megnevezett államelnökjelöltje, Cătălin Predoiu a felmérések alapján nem számít esélyesnek, alig 4%-ot kapna az első fordulóban.Az, hogy Udrea, Băsescu és Cristian Preda EP-képviselő az új pártot támogatja, nagy előnyt jelent. Băsescu szilárd támogatóbázissal rendelkezik, amelyet képes mozgósítani. Ez ugyan megtépázódott az utóbbi években, de még mindig tényezőnek számít. Preda és Udrea bejáratott, ismert személyiségek, felépített politikusok.

Illyés elmondta, hogy Romániában nagy jelentősége van a helyi pártszervezeteknek a választásokkor, és a PMP rosszul áll ebből a szempontból. Azonban a pártnak van előnye is: az, hogy számíthat a kettős, román-moldáv állampolgárok szavazataira. Amellett, hogy Băsescu gyakran egyesülést propagáló kijelentésekre ragadtatja magát, a párt vezetője, Eugen Tomac a múltban a Határontúli Románok Hivatalát vezette, és maga is moldáv származású.

A moldáv-román kettős állampolgárok támogatása sokat jelenthet, ha képesek mozgósítani azokat. A romániai Soros Alapítvány szerint 1991 és 2013 között legalább 400 000-en kapták meg a román állampolgárságot a moldáv állampolgárok közül. Erre reagálva Eugen Tomac úgy nyilatkozott, hogy ez a szám már 2013. áprilisában meghaladta az 500 000-et.

Emellett a PDL-ből nemcsak magas vezetői szinten érezhető a kiábrándulás. Sok helyi szervezet szintén a PMP-ben látja a jövőjét, így például a Bákó megyei PDL is testületileg át akar állni.

"A helyhatósági választásokon azt láttuk, hogy a PDL tagjai nem szavaztak át, inkább inaktívakká váltak a PDL kormányzati szereplése után. A kérdés az, hogy mit sikerül a PMP-nek elérni, azt, hogy az urnáktól távol maradókat sikerül-e aktivizálni, vagy a PDL megmaradt 15-18%-ból igyekeznek elvenni" - mondta a politológus.

Az elemző úgy látja, hogy a jobboldalon nagyobb harc lesz a voksokért, mint a PDL vagy a PMP harca a PSD-vel, főleg, hogy az európai parlamenti választásokon még a PNL és beszáll a jobboldalra szavazók voksaiért.


Paktum Erdéllyel és a Bánsággal

A PMP számára Erdélyben van a legnagyobb esély a növekedésre. Így nem csoda, hogy külön „paktumot” foglaltak bele a programjukba, hogy szólítsák meg az erdélyieket és a bánságiakat.

A politológus szerint az EP-választásokon tisztázódnak a tényleges erőviszonyok, ami után valószínű egy rekonfigurálódás a jobboldalon: lehetséges, hogy Ungureanu FC-je, a PMP és a PDL összefog, és közös jelöltet állít az USL ellenében.

Kérdésünkre Illyés elmondta, hogy Kolozsvár polgármestere, Emil Boc nem állhat be a PMP-be, akkor sem, ha úgy tűnik, hogy ahhoz közeledik: ha beállna, akkor elveszítené a polgármesteri székét, és új választást kellene kiírjanak a hatályos törvények szerint.
Csütörtökön Elenea Udrea parlamenti képviselő bejelentette a PDL párttitkárának, Gheorghe Fluturnak, hogy kilép a a pártból, majd csatlakozott az Eugen Tomac által vezetett Népi Mozgalom Pártjához (PMP).

Udreát egy sor Băsescu közeli politikus követte a PMP-be. Az államelnök felmentette a tanácsadói egy részét is, akik előzőleg a Népi Mozgalom Alapítvány tagjai voltak. Cristian Preda, a PDL EP-képviselője is csatlakozott a párthoz.

A Népi Mozgalom Alapítvány vasárnap szervez Kolozsváron a jogállam témájában nyilvános vitát. A vitán Băsescu mellett Boc, Udrea és a PMP több tagja is jelen lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS