2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gabriel Bădescu: a PDL nyerhet Băsescu új pártjának létrejöttén

F. J. 2014. február 09. 10:21, utolsó frissítés: 10:21

A politológus szerint a romániai választók több mint fele jobbközép irányultságúnak vallja magát. Az ő szavazataiért versenghet a PDL és a PMP.


A PDL akár erősödhet is, miután a válság idején hozott megszorító intézkedésekkel asszociált politikusok a Traian Băsescu államfő által védnökölt pártba távoztak. A regionális politika hangoztatása mellett a magyarok szavazatainak a megszerzésére sincs sok esély – véli Gabriel Bădescu politológus, a BBTE politikatudományok tanszékének vezetője, akit a Népi Mozgalom Pártjával (PMP) kapcsolatban kérdeztünk.

A PDL akár nyerhet is a PMP létrejöttéből

A politológus véleménye szerint a PDL akár nyerhet is abból, hogy egyre több olyan politikus közeledik vagy áll át a PMP-be, akikkel a válság idején hozott megszorító intézkedéseket asszociálja a lakosság. A PDL eközben folyamatosan növeli a távolságát a népszerűsége legalacsonyabb fokán lévő államfőtől. A PDL valószínűleg arra számít, hogy miután az USL elkezd erodálódni, megerősödhet, és a Boc-kormány népszerűtlenségével sem kell szembenéznie.

Ezzel szemben a PDL PMP-be lépő tagjai abban bíznak, hogy az államfő népszerűsége növekedni fog. Ezen kívül arra számítanak, hogy a PMP-be belépve olyan kulcspozíciókat foglalhatnak el, amelyekre a PDL-ben nem számíthatnak, mert azokat Vasile Blaga emberei töltik be.PMP: előnyök és hátrányok

A politológus véleménye szerint a PDL és a PMP közti viszony attól fog függni, hogy az USL egyben marad-e, és hogy milyen mértékben fog erodálódni a népszerűsége. Az is fontos, hogy a helyi szervezeteiket hogyan képesek megerősíteni, akár egymással szemben is, hisz jelenleg a PDL helyi szervezetei gyengébbek, mint az USL-kormányzat előtti időszakban.

A PMP legnagyobb előnye az, hogy egy új politikai képződménynek számít, és számíthat a régebbi pártokból kiábrándultak szavazataira. Az ideológiai pozicionálódása is előnyös: a romániai választópolgárok több mint fele jobbközép irányultságúnak vallja magát. A jobbközép ideológiát magukénak vallók ráadásul úgy érzik, hogy nincsenek markánsan képviselve a jelenlegi román politikában, ugyanis az USL-ben a PSD erősebb és nagyobb teret kap, mint a PNL.


>> Illyés Gergő politológus véleménye a PMP esélyeiről itt olvasható >>

Az új párt legnagyobb hátránya az, hogy a választók azzal az államelnökkel asszociálják, akinek jelenleg alacsony a népszerűsége. Az, hogy Elena Udrea is csatlakozott, nem segíti számottevően a pártot, ugyanis az ő népszerűsége is rendkívül alacsony. Az is lehetséges, hogy új arcokat lesz képes kitermelni a párt, azonban valószínűbb, hogy a PDL volt tagjai fogják dominálni.


Mi fog történni a PDL-vel?

Bădescu szerint a PDL nem volt meggyőző ellenzéki párt. Ugyan elméletileg van még ideje kihasználni azt, hogy a legnagyobb ellenzéki politikai alakulat, és egyre kisebb mértékben asszociálják a válság miatt hozott megszorító intézkedésekkel. Azonban nem tiszta, hogy a PDL-ben maradt politikusok elég markáns szerepet tudnak-e majd betölteni a párt felfuttatásához.

A PMP elsősorban a PDL riválisa, azonban, ha stabil pártnak bizonyul, akkor az USL-ből kiábrándultak szavazatait is megszerezheti. A politológus szerint attól függően, hogy az USL-ben mi játszódik le, megtörténhet, hogy a PDL és a PMP közös jelöltet állít az USL ellen az államelnök-választásokon.


Regionalizmusra alapozó retorika

Bădescu úgy látja, hogy a PMP-nek Erdélyben van a legtöbb esélye megerősödni, ahol a PDL erős volt a helyhatósági választások előtt.

„Arra, hogy a magyarok szavazatait jelentős mértékben megszerezze, nem látok esélyt, ahogy annak sem látom a realitását, hogy egy regionalizmusra alapozó retorika teret nyerhetne egy olyan Romániában, amelyiknek az intézményrendszere központosított, és az országos szintű tömegtájékoztatása sokkal meghatározóbb, mint a regionális” – véli Bădescu.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS