2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövő tanévtől szakmunkásképzés-barátabb lesz a tanügy

F.J. 2014. február 14. 14:58, utolsó frissítés: 14:58

A VIII. osztály elvégzése után három éves szakmunkásképzésekben vehetnek részt a szakmát tanulni akarók. Kötelező lesz partnercégekkel szerződni, és ösztöndíjak is járnak a jövendő munkásoknak.


A 2014/2015-ös tanévtől a szakmunkásképzés nem a X. osztálytól kezdődik, hanem rögtön a VIII. befejezése és a sikeres kisérettségi után, emellett nem két, hanem három év múlva kaphatják meg a diplomájukat a frissen szakképesítettek a tanügyminisztérium által közzétett metodológia alapján.

A tanintézményeknek kötelező módon keretszerződést kell kötniük egy-egy partnervállalkozással vagy közintézménnyel. A szakmunkások, akik a képzésen részt vesznek, havonta folyósított ösztöndíjat is kapnak. A képzések folyhatnak a kisebbségek nyelvén is.

"A 2014/2015-ös tanév egy átmeneti tanév lesz, ugyanis a szakmunkásképzésekre be lehet iratkozni a VIII. osztály elvégzése után, de a régi rendszer szerint, IX. osztály elvégzése után is" - mondta el megkeresésünkre Király András oktatásügyi államtitkár.

Az államtitkár szerint annak ellenére történt meg a beiskolázási számok elküldése, hogy még megtörténhet, hogy módosításokat fognak ejteni a tervezeten. Ilyen módosításra példaként az államtitkár azt hozta fel, hogy 2 vagy 3 évesre módosítják a szakmunkásképzés idejét a három évesről, ugyanis megeshet az, hogy egy-egy szakma elsajátítására elég két év.


Az új szakmunkásképzésben nem az elméleti vagy az általános ismeretek elsajátításán lesz a hangsúly, hanem az adott szakma kitanulásán. Az új rendszer nagy próbája az, hogy hányan fognak beiratkozni, mennyire lesz népszerű ez az oktatás, illetve hogy hiteles lesz-e? - véli Király.

Az oktatásügyi szakember elmondta azt is, hogy az oklevél, amit a szakképzés elvégzéséért kapnak, az EU szabványai szerinti EQ2 fokozatnak felel meg. "A képzés alatt minden diák 200 lejes ösztöndíjat kap havonta. Továbbá lehetőség van arra, hogy a partnercég kiegészítse ezt az összeget" - tette hozzá Király.


Görbe Péter: a szakmunkásképzés presztízse kellene javuljon

Görbe Péter Hargita megyei tanfelügyelő elmondta, hogy Hargita megyében a gazdasági szféra képviselői pozitívan értékelték a kezdeményezést, sőt úgy értelmezték, mint a szakmunkásképzés normalizálását. "A diákok és a szülök hozzáállásában az a legnagyobb probléma, hogy a szakmunkásképzés folytatása egyfajta szégyen lett. Azonban a társadalomnak fel kell ismernie, hogy nem kell mindenki líceumot végezzen, érettségizzen ahhoz, hogy értékes tagja lehessen a társadalomnak, vagy hogy megéljen" - magyarázta a tanfelügyelő.

Ebben szerinte leginkább a cégek tudnak segíteni, ha jól kezelik ezt a helyzetet, valamint segítik elhelyezkedni a szakmai gyakorlatukat náluk végző diákokat.

"A tanfelügyelőség február 3.-ig leadta az iskoláktól beküldött beiskolázási számokat, és majd májusban lehet jelentkezni a szakmunkásképzést indító szaklíceumoknál a felvételire. Aztán abból, hogy hányan vannak a jelentkezők, eldől, hogy szükséges-e vizsgát szervezni" - számolt be Görbe.

A tanfelügyelő adatai szerint az iskolák esetenként akár egynél több céggel is kötöttek szerződést egy-egy adott szakterületről, és Hargita megyében többek között mechanika, mezőgazdasági, vendéglátóipari, élelmiszeripari, elektrotechnikai, elektromechanikai és kereskedelmi képzés is indul.

Annak ellenére, hogy voltak ilyen jellegű egyeztetések, egyelőre Hargita megyében nem indul két külön szakirányt tanító képzés, azonban van olyan helyzet, ahol évenként felváltva indítanak majd az igényeknek megfelelően egy-egy szakirányt.

Görbe elmondta, hogy a nemzeti kisebbségek esetén akkor is igyekeznek egy képzést elindítani, ha nem teljesül a minimumként meghatározott 15-ös diáklétszám feltétele. A tanfelügyelő úgy tudja, hogy ez az egész országra jellemző gyakorlat.


A képzések

A képzés első évében egy szakma alapvető tudnivalóinak az elsajátítása folyik. A második és a harmadik évben a szakmában való folyamatos elmélyülés mellett általánosabb ismeretek megszerzésére is hangsúly kerül.

A képzések indításához legkevesebb 15, legtöbb 35 diák szükséges.

A tanintézményeknek kötelező keretszerződéseket kötniük olyan cégekkel vagy közintézményekkel, amelyeknél szakmai gyakorlatot végezhetnek a diákok. Ezeket a szerződéseket minimum három évre kötik.

A szakmunkásképzés ideje alatt a diákok 200 lejes havi ösztöndíjat kapnak az államtól. Ezenkívül lehetőség van arra is, hogy a partnervállalatok vagy közintézmények támogassák a diákokat.

A beiskolázási terv elkészítésekor a tanintézményeknek figyelembe kell venniük azt, hogy melyek a piac követelményei, a gazdasági szereplők igényei illetve milyen fejlődési tendenciák vannak a régióban.

A tanintézmények legtöbb két, ugyanazon a szakirányon lévő szakmát taníthatnak. Különleges esetekben, a tanügyminisztérium beleegyezésével különböző szakirányok szakmái is taníthatóak egy képzés keretében.

A szakmunkásképzés helyi népszerűsítése is kötelező. Ez a Szakmák hete valamint a Szakmák vására megszervezése révén fog megtörténni. Ezenkívül a helyi tömegkommunikációs eszközök révén folytatott népszerűsítés is kötelező.


Rugalmas órarend

A közzétett metodológia szerint a szakmunkásképzés órarendjének sémája rugalmas, modulonként, tantárgyakként a felkészítő órák tetszőlegesen szétoszthatóak vagy összevonhatóak az igényeknek megfelelően.

A labor órák és a szakmai gyakorlat végezhető a partner cégnél is. Legtöbb esetben a szakmai gyakorlat a partner cégnél/közintézménynél folyik. Abban az esetben folyhat a szakmunkásképzés gyakorlata a tanintézményben, ha megfelelően felszerelt műhelyek, képzett személyzet adottak, valamint a szükséges nyersanyagok partnerek vagy a tanintézmények általi beszerzése megvalósítható.

A szakmunkásképzések indításához a tanintézményeknek 15 személyből álló diákcsoportoknak kell szakképzett személyzetet biztosítaniuk.


Felvételi: a szakmunkásképzés iránti kereslettől függ

A szakmunkásképzés keretén belül meghirdetett helyek betöltése felvételi útján történik. A szakmunkásképzést csak olyanok folytathatják, akik a VIII. osztályt sikeresen elvégezték, és a kisérettségin is sikerült átmenőt szerezniük.

Három lehetőség van a helyek betöltésének módszerére, attól függően, hogy milyen a kereslet az indított szakmunkásképzés iránt:

- ha a beiskolázási számokkal megegyező vagy kisebb számú jelentkező van: a kisérettségi átlaga 75%-ban, az V-VIII. osztály általánosa 25%-ban
- ha a jelentkezők száma meghaladja a beiskolázási tervben meghatározott számot: egy további felvételi vizsgát szerveznek. A bejutási átlag 70%-ban a fenti módszerrel számolt felvételi eredményéből és 30%-ban a további felvételi vizsga eredményétől függ
- a támogató cég kérheti felvételi szervezését a tanintézménytől

Abban az esetben, ha két jelentkezőnek bármelyik esetben egyforma átlagosa van, akkor először a kisérettségi eredményét, majd az V.-VIII.-as átlagát hasonlítják össze.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS