2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"A balkáni konvoj ötlete rendkívül káros"

kérdezett:Sipos Géza 2004. március 29. 11:32, utolsó frissítés: 11:32

Nemcsak Romániát kritizálja Emma Nicholson: inkább az Európai Bizottságot szeretné rávenni, #b#ellenőrizze#/b# szigorúbban, hogyan teljesíti az ország a vállalásait – magyarázza Niculescu Tóni, EU-szakértő és RMDSZ-alelnök.

EU-csatlakozási szakértőként hogyan ítéled meg: mennyire volt önmagát beteljesítő jóslatként kitűzve Románia 2007-es belépési időpontja?

– 2000 végén Petre Roman a választási kampány alatt lemondott a szenátus elnökségéről, mivel remélte, hogy külügyminiszterként majd többet szerepelteti a média. Nagy a gyanúm, hogy a Demokrata Párt akkori elnöke a 2007-es határidőt inkább kampányfogásnak szánta, mint megvalósítható célnak. Brüsszel pedig előbb tudomásul vette, később hivatalosan is a bővítési folyamat naptárába tűzte 2007-et.Tapasztalatod szerint mennyiben "hitt" ebben a dátumban a bukaresti kormányelit, illetve a Romániával foglalkozó Uniós szakértők?

– Mint említettem, az akkori kormánypártok inkább kampányoltak, mint „hittek”. Ami az EU-t illeti, nem tartom teljesen kizártnak, hogy - első sorban politikai okokból, de gazdasági megfontolásból, érdekből is – Románia az Unió tagja legyen 2007-ben.


"Suttogó propagandaként" lehet-e hallani egy valószínűbb csatlakozási dátumról?

– Hallottam 2010-et is, de ennél későbbi dátumot is meglebegtettek az európarlamenterek.


Emma Nicholson bárónő jelentésének hallatán az lehetett az olvasó benyomása, hogy az Unió régóta tudatában van Románia súlyos visszamaradottságainak. Ha ez így van, miért ez a mostani hidegzuhany az első fontosabb figyelmeztetés az EU, illetve az Európai Parlament részéről?

– A tavalyi országjelentésben is találni intő szavakat, elsősorban a román társadalom valamennyi területét sújtó korrupciót illetően. Szerintem a Románia-raportőr inkább a Bizottsághoz fordult, mint Bukaresthez: komoly, az eddiginél szorosabb monitorizálás hiányában félő, hogy a román kormány nem tesz eleget a Brüsszellel megkötött szerződéseinek! A szigorú ellenőrzésre annál inkább szükség van, mivel az idén helyi- és általános választásokra kerül sor Romániában.


– Megítélésed szerint mennyiben hátráltatja még inkább a csatlakozási folyamatot az a tény, hogy az integrációért két hét óta egy olyan volt hírszerző tábornok felel, aki még a lezárt/lezáratlan tárgyalási fejezetek számát sem ismeri?

Szerintem a Victoria-palotában inkább Alin Teodorescu, az IMAS közvéleménykutató intézet korábbi igazgatója koordinálja az integrációs tevékenységeket, mint Ioan Talpes, Iliescu elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója, a Külföli Hírszerző Szolgálat (SIE) korábbi vezetője. Az áthelyezését a Cortoceni-i palotából a kormánypárton belül dúló hatalmi harc részének tartom.– Mit szólsz ahhoz az elmélethez, amelyet többek között Molnár Gusztáv politológus képvisel, s amely azt jósolja, hogy az EU Romániának, Törökországnak, esetleg Bulgáriának nem fog teljes jogú tagságot felkínálni, hanem valamilyen köztes megoldást keres?

Nem ismerek olyan EU-csatlakozási mechanizmust, ami kvázi-tagságot teremtene. Viszont tény, hogy vannak EU-bürokraták és -politikusok, akik Bukarestet az ún. balkáni konvojhoz csapná, amit számunkra és Európa számára rendkívül káros elképzelésnek vélek. A konvoj-jelenség lényege, hogy a sor utolsó tagja diktálja a tempót.


– Kérlek, mutasd be az általad vezetett RMDSZ-főosztály munkáját, illetve azt, hogy mi a célotok az EU-szakértők adatbázisával?

Az alkalmat felhasználva ezúton is elnézést kérek azoktól, akiknek nem sikerült bejelentkezni a honlapunkon levő kerdőíven keresztül. A technikai hibát már kiküszöböltük. Az adatbázisban szereplő szakértőket, diákokat, kutatókat stb. informálni fogjuk valahányszor a profiljuknak, végzettségüknek, érdeklődési körüknek megfelelő munkáról, kutatási-, továbbképzési-, vagy pályázati lehetőségről szerzünk tudomást.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS