2019. január 18. péntekPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jelentősen csökkenti romániai tevékenységét az RMGC

2014. április 01. 11:23, utolsó frissítés: 13:22

A kanadai-román vállalat szélnek ereszti alkalmazottainak 80 százalékát, mivel a verespataki projekt engedélyeztetése túlságosan sokat tart.


Jelentősen csökkenti romániai tevékenységét a verespataki bányaberuházásben érdekelt Rosia Montana Gold Corporation, ezért április 1-jétől elbocsátja alkalmazottjainak 80 százalékát – áll a cég által kiadott sajtóközleményben. Az RMGC azzal indokolja a döntését, hogy a projekt elbírálása túlságosan sokat tart.


Csak a minimum

A döntés 373 alkalmazottat érint a 481-ből. A vállalat szigorúan csak a kitermelési engedély megtartásához, valamint a projekt engedélyeztetéséhez szükséges munkaerőt tartja meg, kiegészítve egy néhány főből álló adminisztratív csapattal.

A régi, ma már bezárt bánya csilléi (archív fotó)A régi, ma már bezárt bánya csilléi (archív fotó)


A közlemény szerint az RMGC leállít vagy takaréklángra tesz minden más tevékenységet: Verespatakon és környékén felfüggesztik a folyamatban levő építkezéseket, a római kori tárnák kutatását és restaurálását, a település központjában levő műemlék-épületek helyreállítását. Szintén felfüggesztik a közösségi és szociális projekteket, és a kommunikációs osztályt is szélnek eresztik.


Túl sok a halogatás

A kanadai-román vállalat „objektív okok” miatt kényszerült a leépítésre: a verespataki bányaprojekt engedélyeztetése „indokolatlanul sokat tart”, és bizonytalan, mikor várható egy végső döntés ez ügyben.

Elhagyatott ház Verespatakon (archív fotó)Elhagyatott ház Verespatakon (archív fotó)


A sajtóközlemény szerint áprilistól mintegy 1000 család kényszerül jelentősen kevesebb pénzből gazdálkodni. Ugyanis az elbocsátott 373 alkalmazott mellett az RMGC beszállítói is megsínylik a döntést – a bányavállalat becslése szerint ezektől a cégektől mintegy 300 személy marad munka nélkül. A szociális segély-program 100 munkavállalója és 283 haszonélvezője szintén elesik a támogatástól.

A Várhegy (Cetate) hegyen levő egykori RosiaMin fejtőA Várhegy (Cetate) hegyen levő egykori RosiaMin fejtő


Mindennek ellenére az RMGC továbbra is hajlandó jelentős pénzösszegeket fektetni Romániába az ország legmodernebb aranybányájának a létrehozása érdekében – áll a közleményben. A bányavállalat reméli, hogy a személyzet csökkentése csak átmeneti. Amint a kormány jóváhagyja a projektet, ismét elkezdik az alkalmazásokat - ígérik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS