2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Most megtudhatod, miért buzdít az RMDSZ-re szavazásra a Fidesz-KDNP

B. D. T. B. D. T. 2014. május 23. 19:27, utolsó frissítés: 2014. május 27. 14:05

Antal Árpád azt szeretné, Háromszéken legyen a legmagasabb részvétel; a magyar kormány szociális államtitkára is kéri, szavazzunk az RMDSZ listájára.


Újabb magyar kormányképviselő buzdította az RMDSZ-re szavazásra a romániai magyarokat a sepsiszentgyörgyi kampányzárón. Soltész Miklós, a magyar kormány szociális államtitkára minden magyart arra kér, menjenek el szavazni, támogassák az RMDSZ listáját, a magyar jelölteket.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke szerint mintegy 45 ezer családhoz jutott el az RMDSZ kampánya egy hónap alatt Háromszéken. Több mint ezer önkéntes dolgozik azon, hogy sikerre vigyék közösen a szövetség elképzelését; Böjte Csaba atya is felvállalta az RMDSZ ügyét, az ő üzenetét hordozó képeslapokat is szétosztották, Soltész Miklós, a magyar kormány szociális államtitkára is támogatja a kampányt – összegzett. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke úgy vélte, az elmúlt 25 év egyik legsikeresebb kampánya volt ez, amelyből természetesen az EP-jelöltek is kivették a részüket, és szinte minden magyar többségű Kovászna megyei településre eljutott a választásra buzdító üzenet.

Az RMDSZ politikusai, Soltész, valamint Sógor Csaba EP-képviselőjelölt a sepsiszentgyörgyi kampányzáróra Kézdivásárhelyről érkezett, ahol szobrot avattak Szentkereszty Stephanie bárónőnek, a 140 évvel ezelőtt létrehozott árvaleánynevelő-intézet alapítójának. Az épületben ma a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatósághoz tartozó Kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexum működik. A bárőnő tiszteletére szervezett emlékünnepségen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrálta az ünnepi szentmisét.
Az a cél, hogy Háromszéken legyen a legmagasabb a részvétel

– jelentette ki Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere. „Ma már elmondhatjuk, józan ember nincs Erdélyben, aki amellett kampányolna, hogy a magyarok ne vegyenek részt a vasárnapi választásokon; egységesen húzzuk a szekeret, bízom benne, hogy ennek lesz eredménye” – mondta.

Sógor Csaba, aki egy csángó tarisznyával érkezett a kampányzáró sajtótájékoztatóra, 8 ezer kilométernyi kampánykaraván után úgy összegezett: voltak panaszok, észrevételek, sok sérelemnek hangot adtak az emberek, akikkel találkozott. A prioritás a kisebbségvédelem európai szintű megjelenítése; a két nagy európai pártcsalád, a néppárt és a szocialisták versenye nagyon szoros, és lehetséges, hogy 2-3 erdélyi képviselő dönti el, hogy egy kereszténydemokrata irányultságú vezetése lesz az EU-nak. A vasárnapi választáson nemcsak a Kárpát-medencei magyarságról, hanem Európa jövőjéről is döntünk – érvelt.

Soltész Miklós történelminek nevezte az elmúlt időszakot: „az anyaországi magyaroknak a külhoniak megbocsátottak egy iszonyatos népszavazás után”, jól sikerült a kettős állampolgárság bevezetése, a magyarországi országgyűlési választásokon első ízben részt vehettek határon túliak is – sorolta. A kétharmadhoz, amit a FIDESZ-KDNP megkapott, döntő módon hozzájárultak az ő szavazataik is, hiszen 95%-ban a FIDESZ-KDNP-re szavaztak – jelentette ki.

Ez az összetartozás erősödött azzal, hogy amikor a FIDESZ-KDNP összeállította a listáját az EP-választásokra, nemzeti listában gondolkodott, amelyen felvidéki, délvidéki, partiumi magyarok is helyet kaptak,


így Erdélyben egységesen támogathatják az emberek az RMDSZ-listát.

Magyarországról is fontosnak tartják, hogy egy helyre fussanak be az erdélyi szavazatok – magyarázta. Erre azért van szükség, mivel sok területen együtt kell működni, gazdaság, oktatás, turisztika, szociális kérdések és gyermekvédelem témájában egyaránt; nagyon fontos például, hogy a korai fejlesztési szolgáltatások, a hallássérültek oktatása magyarul is hozzáférhető legyen, így maradnak magyarok az speciális igényekkel rendelkező gyerekek. Ha erős a magyar érdekvédelem, ezen belül az uniós képviselet, erős összefogással uniós pénzekből akár csodákra is képesek vagyunk – érvelt.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke úgy összegzett, a kampány során – bár előkerültek a pénzügyi kérdések is - az őshonos nemzeti kisebbségek Európai Unión belüli helyzete volt a fő téma a beszélgetéseken. Az EU-nak el kell jutnia odáig, és máris nagy átalakuláson ment át, hogy az őshonos kisebbségek helyzetével és nyelvi jogokkal foglalkozzon, el kell érni azt, hogy ne kizárólag tagállami hatáskörben maradjon ez a kérdés, mert elfogadhatatlan, hogy egyes országokban rendezik ezt a helyzetet, de Kelet-Közép-Európában nem – az EU nem engedhet meg magának kétféle megoldást.

Kérdés, hogy leszünk-e elegen, tudunk-e partnereket szerezni, hogy ezt az érzékeny, és fenntartásokkal kezelt kérdést napirendre tűzze az EU, és foglalkozzon azzal az 50 millió emberrel, akik valamely nemzeti kisebbségi közösséghez tartoznak – vetette fel Kelemen. Jól előkészített kampánya volt az RMDSZ-nek, ezeket az üzeneteket meg tudták fogalmazni, az MPP-vel hosszú távú megállapodást kötöttek, annak vezetői is szavazásra buzdítanak – sorolta.

A magyar kormánypártokkal kialakított viszonyunk lehetővé tette, hogy közösen szavazásra tudjunk buzdítani, mint tegnap Orbán Viktorral Szatmárnémetiben, azelőtt meg Semjén Zsolt kormányfőhelyettessel – értékelte a kampányt Kelemen Hunor.

Ő is úgy gondolja, a Kárpát-medencei magyar nemzet akkor tud hatékonyan fellépni saját érdekei mentén, ha Erdélyből és Felvidékről is ott vannak a képviselők.


Közösen lépünk fel, az Európai Néppártban is együtt vagyunk;

van, aki ezen csodálkozik, pedig nem meglepő – utalt a Fidesz és RMDSZ szövetségét váratlan fejleményként interpretáló véleményekre. Ugyanez a közös fellépés mutatkozott meg az Európai Néppárt bukaresti kongresszusán, amikor kisebbségi fejezetet sikerült beiktatni a programba, legutóbb Dublinban is a mi javaslatunkra történt előrelépés, ez azért fontos, mert a néppárt összes tagszervezete felvállalta a kérdést, ezt az irányt kell kövesse, tehát vannak partnerek, és idő kérdése, hogy EU-szinten lépjünk – mondta. Szerinte lehetséges az erős képviselet, ha a magyarok ismét nagyobb arányban mennek el szavazni, mint a románok, akár Vincze Lóránd is bejuthat az RMDSZ-lista harmadik helyéről.

Újságírói kérdésre arra reagálva, hogy Victor Ponta kormányfő kampányfogásnak nevezte az RMDSZ készülő autonómiatervezetet, azt mondta, a tervezet szükségességéről már jóval korábban született kongresszusi döntés, az autonómia szerepel az RMDSZ programjában, tehát semmiképp sem a kampány miatt dolgoznak rajta, és nem is akarták a kampány témájává tenni. Az MPP-vel már volt egy egyeztetés a tervezet kapcsán; amikor elkészül, és lesz egy elfogadható tervezet, akkor a román társadalommal is elkezdik az egyeztetést.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS