2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miről szól a három minisztériumot érintő informatikai korrupciós botrány?

F.J. 2014. július 17. 10:37, utolsó frissítés: 10:42

A belügyet és az oktatási, valamint a távközlési minisztériumot is átvizsgálják 2001-ig visszamenőleg. Miből indult az ügy, és kik érintettek?


- a Ponta-kormány tavaly májusban kért kivizsgálást egy informatikai szerződéseket érintő korrupciós botrány miatt a 2009-2012 közötti időszakra

- az eredetileg Emil Boc miniszterelnökségére vonatkozó kivizsgálás 2001-ig, Adrian Năstase miniszterelnökségééig visszanyúló, három minisztériumot érintő korrupciós üggyé dagadt

- érintett a tanügy, a belügy, a távközlési minisztérium, valamint a miniszterelnökség főtitkársága

- a DNA mintegy negyven minisztert, államtitkárt és akkori szerződés-aláírót készül kihallgatni


- a vizsgált szerződések Microsoft licencekre, a határvédelmi integrált informatikai rendszerre és az oktatási minisztérium informatikai rendszerére vonatkoznak


Szerre hallgatják ki a 2004-2009 között érvényes, majd 2009-ben felújított, a Microsoft licenceivel kapcsolatos szerződéseket aláíró vagy a tárgyalásokban részt vevő szereplőket. A miniszterelnökség titkárságának vezetője, Ion Moraru után tegnapelőtt került sor Sorin Eftenere, a Microsoft romániai kirendeltségének korábbi ideiglenes elnökére és Ioan Cordoșra, a kommunikációs minisztérium volt államtitkárára. Tegnap Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős minisztert hallgatták meg. De mi is volt az ügy háttere? Kik azok a szereplők, akik aláírták a dokumentumokat, és kiket érinthet még az ügy?


Amit tudunk

A román kormány és a Microsoft 2001-ben kezdett tárgyalásokba, hogy rendezze a nagyszámú, állami számítógépeken futó kalózszoftver helyzetét. Abban az időben megszokott eljárásnak számított, hogy az új gépekre egyszerűen lemásoltak egy Windows operációs rendszert, és azt telepítették a számítógépekre. Az állami tulajdonú gépek nagy hányadán volt ez így.

A tárgyalások 2003-ban jutottak el a megállapodáshoz, amely végül a 2004-2009 közötti időszakra rendezte a licencek helyzetét. Románia vállalta, hogy a Microsoft termékei (nagyrészt Windows operációs rendszerek és Microsoft Office termékek) licencét a rendelkezésére álló idő alatt kifizeti. A szerződést még Adrian Năstase kormánya kötötte.

Forrásaink szerint az abban az időben megszokott eljárás, a szoftverek fizikai úton, CD-n történő ügyfélhez juttatása helyett a Microsoft a meglévő kalózszoftvereket ismerte el törvényesen megvásároltnak. A helyzetet tovább bonyolította az, hogy az időszak alatt tovább folyt a számítógépek vásárlása, amelyek, az EU-s csatlakozás után, illetve az arra való felkészülés folyamán már szoftverekkel együtt vásárolt számítógépeket jelentett. Ráadásul legtöbbször ezekre a gépekre a Windows operációs rendszerei mellé ugyancsak kalóz Microsoft Office-t telepítettek a hivatalok dolgozói.

A Năstase-kormány emellett nem rendelkezett semmilyen hivatalos adattal arra vonatkozólag, hogy hány darab számítógépről van szó. Ezért 2007-2008 folyamán a távközlési minisztérium készíttetett egy, az összes román állami intézményre vonatkozó felmérést a számítógépek számáról. Az új szerződést már ez alapján kötötték.

A szerződés lejárása miatt végül 2009-ben írtak ki egy közbeszerzési eljárást, amelyet a D-CON.NET nyert. Ezt már Emil Boc miniszterelnök és Daniel Funeriu, valamint Valerian Vreme miniszterek aláírásával szentesítették.A történetben visszatérő szereplő egy bizonyos Claudiu Florică, aki először az osztrák Fujitsu Siemens Computers romániai képviseletét vezetve, Microsoft forgalmazóként közvetít az első szerződés megkötésekor, majd a D-CON.NET, ugyancsak Microsoft forgalmazó vállalat vezetőjeként közvetít a második szerződés megkötésekor.

Azonban a nyomozás több szálon fut. Florică még két szerződés megkötésekor, illetve meghosszabbításakor volt szereplő. Az egyik a határok biztonságáért felelő integrált rendszerre, az EADS Deutschlanddal kötött MAI SISF-re vonatkozott. A másik az oktatási minisztérium informatikai hálózatára vonatkozott, a SEI-re. Ez a rendszer felel többek között az érettségi vizsgák eredményeinek a közzétételéért is. Ezt a szerződést a Siveco nevű romániai vállalat nyerte el, a szintén induló Florică csak az egyik jelentkező volt.


Miből indult az ügy felgöngyölítése?

Tavaly májusban jelentette be a Ponta-kormány, hogy a DNA-hoz fordul korrupciós kivizsgálást kérve egy Daniel Funeriu és Valerian Vreme volt miniszterek által, tanulmányi szoftverek beszerzésére kötött szerződéssel kapcsolatban. A szerződést Emil Boc akkori miniszterelnök is aláírta. A kivizsgálást a 2009 és 2012 közötti időszakra kérték.

A DNA azonban a 2009 előtti időszakra is kiterjesztette a kivizsgálást, egészen Adrian Năstase kormányának idejéig.

A DNA befolyással való üzérkedés, kenőpénz elfogadása és adása, valamint hatalommal való visszaélés gyanúja miatt indított kivizsgálást. A DNA szerint az állam azért fizetett nagyobb összegeket bizonyos termékekért, hogy visszaadhassa azokat a hivatalnokoknak kenőpénzként.


A DNA vádjai

1. A határvédelmi szoftver (MAI SISF)

A belügyminisztérium és az EADS Deutschland német vállalat közötti, 734 millió euró értékű, 2004-2010 között érvényes szerződést a Năstase kormánya kötötte. A belügyminiszter akkor Ioan Rus volt, majd őt Marian Săniuţă váltotta. A távközlési minisztériumot akkor Adriana Ţicău vezette.

A videón a belügyminisztérium integrált határvédelmi rendszerének a központi parancsnokságát tekintette meg Victor Ponta:


A Claudiu Florică közvetítésével megszületett szerződés után az EADS a Gessa és Profinet tanácsadó cégeknek fizetett 10%-os, illetve 5%-os jutalékokat, amelyek a vádak szerint végül a belügyminisztérium és a miniszterelnök titkárságához kerültek vissza. A DNA szerint már 2004-ben fizetett az EADS 4 millió eurót előlegként a hivatalnokok lefizetésére.

2. Microsoft licencek

A román kormány és a Microsoft Ireland között, a Fujitsu Siemens Computers közvetítésével, 105 millió euró értékben, a 2004-2009 közötti időszakra kötött szerződés.

Aláírók: Adrian Năstase miniszterelnök, Dan Nica távközlési, Mihai Tănăsescu pénzügyminiszter és Eugen Bejinariu, a miniszterelnökségi titkárság vezetője.A DNA szerint irreálisan magas a szerződés ára, és nem indokolt a bérlés helyett a licencek megvásárlása. Ráadásul a Microsoft által nyújtott 47%-os árkedvezményből egyedül a Fujitsu Siemens Computers vállalat profitált.

2008-ban újabb szerződésre adott megbízatást a kormány. A kiegészítő szerződést Călin Popescu-Tăriceanu akkori kormányfő írja alá, valamint Constantin Teodorescu, az akkori távközlési és Varujan Vosganian akkori pénzügyminiszter. Forrásaink szerint a szerződést végül azért nem kötötték meg, mert a Microsoft képviselője, a D-CON.NET vállalat nem volt elégedett az előirányzott összeggel. A DNA szerint nincs indoklása annak, hogy miért szerettek volna 2009 előtt új szerződést kötni, illetve a Microsoft által nyújtott 47%-os árkedvezmény ennek a szerződésnek az árában sem jelenik meg.

A mostanig érvényes, licencbérlésre kötött szerződést a 2009-ben lejáró szerződés felújítására kötötték meg. Ezt a kommunikációs minisztérium és a D-CON.NET vállalat kötötte. A 129 millió euró értékű szerződést Emil Boc akkori miniszterelnök, Gabriel Sandu kommunikációs miniszter, Dan Nica miniszterelnök-helyettes és Gheorghe Gherghina, a pénzügyminisztérium államtitkára írta alá a román kormány részéről.

A DNA ebben az esetben arra gyanakszik, hogy a szerződés árát felnagyították, hogy kifizethessék a kenőpénzeket a meg nem nevezett gyanúsítottaknak.

3. A tanügyi informatikai rendszer (MEC SEI)

Az oktatási minisztérium és a Siveco vállalat közti szerződést a 2001-2009 közötti időszakra kötötték, és 124 millió euró értékű. A szerződést Ecaterina Andronescu oktatási miniszter és Irina Socol, a Siveco vezetője írta alá.A DNA szerint a Siveco annak ellenére is ki lett fizetve, hogy a vállalások egy részét nem teljesítette. Ezen kívül a szerződés keretében beszerzett informatikai berendezések egy részéért a vállalat 30-40%-kal a piaci ár fölött számolt el.

Forrás: pna.ro, evz.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS