2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégis elfogadhatják Magyarországon az oklevelet helyettesítő igazolványokat

F.J. - K. M. 2014. július 21. 15:46, utolsó frissítés: 2014. július 22. 11:31

Megoldódhat a frissen végzett diákok problémája, akik azzal szembesültek, hogy nem veszik fel őket magyarországi magiszteri képzésekre, mert nem rendelkeznek oklevéllel.


Elfogadja a felsőoktatási államtitkárság az oklevelet helyettesítő igazolványokat azoktól a diákoktól, akik Romániában frissen végezték el az alapképzést és egy magyarországi egyetemen folytatnák a tanulmányaikat. Soós Anna, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese megkeresésünkre elmondta, a mai nap folyamán tárgyalt a magyarországi kormány Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó, felsőoktatásért felelős államtitkárság illetékeseivel, és abban egyeztek meg, hogy az oklevelek hiányában is elfogadják a romániai magyar diákok jelentkezését.

A fennakadást az okozta, hogy decemberben született egy rendelkezés, amelynek értelmében a diákok csak oklevéllel jelentkezhetnek a magyarországi magiszteri képzésre, az oklevelek kibocsátásáig érvényes igazolványokat pedig nem fogadják el.

Soós AnnaSoós Anna
Soós Anna elmondta, Románia egyetlen felsőoktatási intézménye sem adhatja ki sürgősségi eljárással a diplomákat, mert egy kormányhatározat szerint a 2011-ben beiskolázottaknak új típusú diplomákat kell kiadni.

„Nemcsak a mi, hanem minden romániai egyetemnek gondja, hogy nem tudja a diplomákat kibocsátani. Ha mi most a régi formanyomtatvány alapján adnánk ki az okleveleket, azok nem lennének érvényesek. A magyarországi államtitkársággal ma beszéltem a problémáról és az a megoldás született, hogy elfogadják az oklevelek kibocsátásáig érvényes igazolásokat, amelyeknek az érvényességi ideje 12 hónap - mondta a rektorhelyettes, aki reményét fejezte ki, hogy a megoldást gyakorlatba is ülteti majd a magyarországi államtitkárság. „Azt mondták, hogy a helyzetet figyelembe véve elfogadják az igazolásokat, amelyek egyébként érvényesek” - mondta a rektorhelyettes.

Király András, a romániai oktatási minisztérium államtitkára megkeresésünkre azt közölte, hétvégén több értesítés is érkezett a hallgatók részéről a kialakult helyzetről, amit tárcaközi egyeztetés révén próbálnak megoldani, a holnapi nap folyamán felveszik a kapcsolatot a magyar féllel. Elmondta, a magyarországi államtitkárság nem küldött értesítést arról a rendelkezésről, mely szerint az igazolványokat nem fogadják el, így ő maga csak a diákok által küldött megkeresés révén értesült a kialakult problémáról.

A magyarországi felsőoktatásért felelős államtitkárság szóvivője megkeresésünkre nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy miként hidalnák át a problémát, választ írásban ígért.


Lenullázták őket

A magyarországi egyetemek magiszteri képzéseire jelentkező határon túli magyar diákok múlt héten, csütörtökön szembesültek azzal, hogy a felvi.hu internetes felületen - ahol a felvételik adminisztratív részét online intézik - a bejutási pontjaik nullázódtak.

A diákok közül néhányan kaptak erről értesítő e-mailt is, ami beindította az önszerveződést: alapítottak egy Facebook-csoportot és elkezdték hívásokkal, e-mailekkel bombázni a magyarországi és romániai illetékeseket.

Közben végigböngészték a rájuk vonatkozó kormányrendeleteket és felvették a kapcsolatot a felvi.hu üzemeltetőivel is. Kiderült, hogy egy olyan rendelet áll az ügy hátterében, amelyikről nem tudtak és a magyarországi intézmények sem igyekeztek őket tájékoztatni. A decemberben hozott rendelkezés szerint ezentúl csak a magyarországi végzősöktől fogadják el az alapképzés elvégzéséről kiállított diplomát, ha azt nem régebb, mint harminc nappal a jelentkezési határidő előtt állították ki. Ez a rendelkezés eredetileg a határon túliakra is vonatkozott.„Mindenki úgy jelentkezett, hogy biztosan sikerülni fog. Februárban leadták a jelentkezésüket, lepengették a 9000 forintos díjat, lefordíttattak minden szükséges dokumentumot magyarra. A három héttel ezelőtt megszervezett felvételi interjúk is jól mentek, mindenki nyugodtan várta az eredményeket. Aztán múlt héten, csütörtökön megjelent az ideiglenes felvételi eredmény, amely csak a mostani hét csütörtökén lesz végleges. De a végleges eredmények gyakorlatilag azt jelentik, hogy meghúzzák a ponthatárokat, semmi többet. Azonban csütörtökön azzal szembesültünk, hogy a pontokat váratlanul lenullázták. Nem értettük, hogy miért van ez. Az alapképzéses oklevelet helyettesítő igazolást eddig elfogadták, ráadásul a változtatásról nem is informálták az embereket” – mondta el portálunknak a pórul jártakat összefogó Facebook-csoport egyik alapítója.

A felvételi oldal üzemeltetői azt mondták a diákoknak, hogy sürgősségi esetre hivatkozva kérjék ki az oklevelüket az egyetemektől. Ez azonban szintén lehetetlennek bizonyult. Amellett, hogy 150 lejt kellett volna azért fizetni, hogy kiállítsák ezeket az okleveleket, túl későn jutott el az információ a diákokhoz ahhoz, hogy kiállíttathassák és feltölthessék ezeket csütörtökig. Ráadásul azt is közölték velük, hogy, mivel a felvételi időszak július 10-én lejárt, nem biztos, hogy figyelembe veszik a késői iratpótlást.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS