2018. május 26. szombatFülöp, Evelin
19°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Exkluzív: megszólal az Orbán sajtósát pöcsnek nevező fotós

S. Z. 2014. július 29. 15:38, utolsó frissítés: 17:56

Haáz Sándor örül, hogy újságokba, sőt, minisztériumi sajtóközleménybe is sikerült bevinni a „pöcs” szót. Ugyanakkor idegesíti a hírnév.


Váratlan botrány lett abból a lökdösődésből, mely Orbán Viktor közvetlen közelében zajlott Tusványoson. A felek által elmondottak alapján nehéz rekonstruálni, mi történt valójában: az biztos, hogy a miniszterelnök sajtósa és a fotósok minimum összeszólalkoztak, de valószínűleg lökdösődtek, az egyik fotós pedig biztosan pöcsnek nevezte Havasi Bertalant.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint így történt az eset: „a szabadegyetemen megtartott előadása után Orbán Viktor és kísérete elindult az EMNT-sátor irányába. A lépcső alján, oldalt állt Tóth Tibor, a Magyar Nemzet fotóriportere, mellette Haáz Sándor, a tábor szervezői által megbízott erdélyi fotós, és egy harmadik riporter.

A lépcső alatti úton várakozott a miniszterelnök autója. A miniszterelnökkel együtt érkező Havasi Bertalan a magyar nemzetes fotóriportert – Tóth Tibort – a lépcsőn könyékkel gyomron ütötte, ő emiatt nekitántorodott a mellette álló erdélyi fotósnak, aki épp fényképezett volna, így a saját készülékével fejbe verte önmagát.

Tóth Tibor azt mondta Havasi Bertalannak: Ezt nem kellene csinálnod! Erre a miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár visszakérdezett: Miért, akkor mi lesz? A Magyar Nemzet fotósa helyett Haáz Sándor válaszolt: Lefejellek, te pöcs!


Korábbi felvételek szerint így intézi a sajtókapcsolatokat Havasi:

Havasi tagadja a könyöklést, sőt egy interjú szerint nem ő lökdösődött, hanem épp ellenkezőleg, a fotósok lökték őt. „Már az autó mellett álltunk, amikor a Magyar Nemzet fotósa, valamint a táborszervezők, Németh Zsolték által meghívott, felbérelt fotós és még egy fotós kolléga nehezményezte, hogy nem állhatnak az autó ajtajába, vagy tán be is ültek volna a miniszterelnök mellé. Én előttük álltam, nekik háttal. Amikor egyesült erővel toltak előre, egyet hátraléptem. A Nemzetben erre az jelent meg, hogy lökdösődtem. Nem értem, hogyan tudnék hátrafele lökdösődni, ütni! Ez szánalmas és nevetséges.”

Alább exkluzív interjúnk Haáz Sándorral, aki egyébként az eset után, Németh Zsolt kérésére bocsánatot kért a „pöcs” jelzőért, és kezet is nyújtott Havasinak. A sajtós azonban nem kért elnézést viselkedéséért.


Kérlek írd le az érzéseket, melyek kavarogtak benned akkor, amikor Orbán sajtósának azt mondtad: „lefejellek, te pöcs”!

H. S.: – Először is nem azt mondtam, hogy „lefejellek, te pöcs”! Havasi Bertalan lökdösődött, a kolléga pedig megkérte, többet ne lökdösődjön. Havasi visszakérdezett, hogy miért, akkor mi lesz? Válaszoltam, hogy lefejelünk. A kolléga ismét kérdezett, hogy miért csinálod ezt, erre mondtam, hogy mert egy pöcs.

Az érzésről annyit, hogy 5 nap kemény meló után, ami Tusványost jellemzi, nagyon nem hiányzik, hogy valaki gátoljon a munkámban. Mert Havasi ezt tette. Én nem akartam beülni a miniszterelnök mellé, az autó útját sem álltam el, és a kollégák sem. Teljesen értelmetlen volt, amit Havasi tett.

Haáz Sándor és vizslája, GubaHaáz Sándor és vizslája, Guba


De miért éppen pöcs?

– Azért pöcs, mert ez dobta a gép elsőre. Úgy látszik, Havasinak ezt dobja.

Gondoltad volna, hogy valaha a magyar kormány közleményébe, onnan pedig az MTI hírfolyamába bekerül a „pöcs” kifejezés, méghozzá épp neked köszönhetően?

– Örülök, hogy a Google-ben is megjelent a pöcs szó, már nem csak az értelmező és szinonima szótárakban, hanem újságcikkekben, miniszterelnöki közleményekben is.

Nem kis hírnév szakadt rád az eset óta. Hogyan birkózol meg vele?

– Ilyen hírnévre nem számítottam, idegesítő is, mert ha nem kapcsolom ki a Facebookot, akkor nem tudok a gyerekünkkel foglalkozni. Szerencsére jókívánságok érkeznek.

Az egyik kedvencem itt is van: „láccik Udvarhelyi vagy, Csíkban azt mondták volna, «kiontom a beledet, TÁÁÁÁ»”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS