2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biró Rozália szerint azért is támadják, mert nő

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2014. július 31. 16:51, utolsó frissítés: 16:51

Át sem vette a kulturális tárca vezetését, máris többen inkompetenciát kiáltanak Biró Rozália esetében.


Helyesbítést kellett közölnie a România Curată civil és sajtós véleményformálók által működtetett korrupcióellenes portálnak, amiért Biró Rozáliával, a kulturális tárcavezetői és a miniszterelnök-helyettesi tisztség várományosával e-mailen készített interjúban egy olyan választ tulajdonított alanyának, amelyet utóbbi nem mondott. A kérdés meglehetősen kényes, hiszen arra vonatkozott, hogy művelődési miniszterként támogatja-e Verespataknak az UNESCO várakozási listára történő felterjesztését, a hozzárendelt válasz egy indoklás nélküli, száraz "nem" volt.


Azóta az oldal szerkesztői az interjúban kihúzták az ominózus kérdést és választ, és alája helyesbítést linkeltek, sajnálatos elírásnak nyilvánítva az esetet. Noha elképzelhető, hogy elírás történt, Biró Rozália szerint nincsenek véletlenek. A kormánytisztségek várományosát precedens nélküli mennyiségben érik támadások, amelyek főleg arra vonatkoznak, hogy rendelkezik-e a megfelelő felkészültséggel, kompetenciákkal a tisztség betöltéséhez, de a román nyelvtudás témája is gyakran előkerül - főként abban a kontextusban, hogy önéletrajzában "idegen nyelvként" tüntette fel a románt (mivel ez az egyetlen opció az anyanyelven kívül).

>> Bővebben itt >>


Hogyan kommentálná a România Curată oldalán megjelent interjúban történt elírás esetét?

Biró Rozália: - Véletlenek nincsenek, ezt szoktuk mondani, és én ezt hiszem is, bár ők arra hivatkoznak, hogy véletlen volt. Írásban küldték a kérdéseket, megszámozva, a 9. kérdés arra vonatkozott, hogy el akartam-e menni az országból valamikor, és ha igen, hova. Erre a kérdésre válaszoltam azt, hogy "nem".

Az interjú elején pontosítva voltak azok a kérdések, többek között Verespataknak az UNESCO várakozási listájára való felterjesztésére vonatkozó 12. kérdés is, amelyekre nem kívántam válaszolni. Azért halasztottam el a válaszadást, mert ezek a kérdések a kulturális minisztérium hatáskörébe tartozó ügyekre vonatkoztak. Az első sajtótájékoztatón is elmondtam, hogy ameddig nem történik meg a kinevezés, és nem jár le az a két hónap, amely alatt a minisztériumot megismerhetem, nem fogok válaszolni a tárca keretében zajló munkát illető kérdésekre. Nem ismerve a minisztériumot, a kinevezésem megtörténte előtt csak általánosságokat mondhatnék, és nem hiszem, hogy ezt kellene tennem.

Önnek van magyarázata arra, hogy miért váltott ki ekkora támadási hullámot az ön nevesítése a miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségre?

- Magyarázatom saját vélemény. Egyesek véleménye szerint nem lehet magyar ember kezében Románia kormányának kulturális tárcája, mert hogyan fog egy magyar ember román kultúrát ápolni, fejleszteni és népszerűsíteni. Én erre azt szoktam mondani, hogy nem a román kultúrát, hanem a kisebbségek kultúrájára is kiterjedő Románia kultúráját kell a kulturális miniszternek promoválnia. A minisztérium működését szabályzó 1990-es rendeletben is világosan megjelenik az, hogy Románia kultúrájába a kisebbségek kultúrája is beletartozik.

Továbbá a támadási hullámot annak is tulajdonítom, hogy nő vagyok. Úgy gondolom, hogy sokkal kisebb az elfogadás a romániai közéletben és politikában egy nővel szemben, mint egy férfival szemben. Egyébként a reakciónak millió vetülete lehet még, azt hiszem, hogy kevésbé fontos ez. Amennyiben az államelnök a kinevezésemre rábólint, akkor az a fontos, hogy mit lehet tenni ebben az intézményben. És itt gondolok elsősorban a Kelemen Hunor által elindított és folyamatban levő projektek folytatására, illetve arra, hogy a szűkös anyagi keretek között a lehető leghatékonyabban lehessen a kulturális örökségre is vigyázni, és a műemlékek karbantartását, felújítását menedzselni.

Holnapra várható az ön kinevezése. Lehet ennek a kinevezésnek akadálya?

- Nem tudok erre a kérdésre válaszolni, amíg valami nem történik meg, addig mindig benne van az a lehetőség, hogy nem fog megtörténni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS