2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szatmárnémeti: hamarosan GPS-nyomkövetőt viselnek a rendőrök

2014. augusztus 05. 09:30, utolsó frissítés: 2014. augusztus 06. 11:32

A diszpécser pontosan tudja majd, melyik egységet érdemes küldeni a riasztáshoz. Meg persze kávézgatni is csak módjával lehet majd.


A Szatmárnémeti városi tanács pénteken szavazta meg azt a javaslatot, mely többek között előírja: az utcákon járőröző rendőrök GPS-nyomkövetővel lesznek felszerelve, mely valós időben jelzi a járőrök tartózkodási helyét.

Az újítás azért fontos, mert így a diszpécser könnyebben tudja felmérni, melyik legénység tartózkodik közelebb a riasztás helyszínéhez. És nyilván az adatok alapján azt is könnyen ki lehet szűrni, ha egy-egy járőr gyanúsan sokat tartózkodik egy helyen.Egy nagyobb projekt része


Az ötlet Butka Gergő városi tanácsostól, a közszolgáltatási szakbizottság tagjától származik, és most került sor életbe léptetésére egy nagyobb léptékű, a szatmárnémeti rendőrség informatizálását célzó EU-s projekt keretein belül.

A pályázat több mint 200 ezer eurót irányoz elő a a városi kamerás megfigyelő rendszer bővítésére, további 350 ezer eurót pedig egy komplex kommunikációs csomag tesz ki. A csomag lehetővé teszi, hogy a rendőrök a többi rendvédelmi szervvel kommunikáljanak, továbbá hogy igazoltatottak személyi adatait ellenőrizzék. A helymeghatározós rendszer ennek része.Leghatékonyabb beavatkozás

„Még 2013-ban kértük, hogy a helyi rendőrség állítson fel egy GPS-es helymeghatározáson alapuló rendszert” – mondta el a Transindexnek Butka. A rendszernek két fő feladata van: egyrészt amikor a diszpécser riasztást kap, akkor a monitoron valós időben láthatja, hogy a különféle (gyalogos, robogós vagy autós) egységek hol vannak, így gyorsabban odaküldheti azt az egységet, mely a leghatékonyabban tud beavatkozni.

Másrészt a rendszer válasz arra a gyakori panaszra, miszerint a rendőrök túl sok időt töltenek el kávézókban, és úgy általában kicsi az egységek láthatósága. „Munka után vagy hét végén pontosan ki lehet rajzolni, ki merre járt. Vajon miért töltött el 2 órát egy adott ponton: jegyzőkönyvet írt?Nem lesz népszerű

Ezek alapján pár hónapnyi statisztika után le lehet mérni, egyik egység hatékonyabb-e a másiknál, hányszor tudja körbejárni a központot egy műszak alatt, satöbbi” – mondta a helyi tanácsos. „Természetesen előfordulhat, hogy ez a javaslat nem lesz túl népszerű a helyi rendőrség körében, de ezzel párhuzamosan azon is dolgoztunk, hogy felemeljük a törvény által meghatározott, alacsony szintű bérüket” – tette hozzá.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS