2019. április 22. hétfőCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Corina Crețu, a nő, aki összeköti Iliescut, Colin Powellt és Tőkést

F.J. 2014. szeptember 05. 17:27, utolsó frissítés: 22:14

Románia EU biztosa egyiknek sajtósa, a másiknak talán szeretője volt, a harmadikat támadta. Pacepa azt állítja róla, hogy orosz kém.


Tegnap vált véglegessé Románia EU-biztosi jelöltjének a személye, Corina Crețu szociáldemokrata EP-képviselő.

Románia – meg Belgium – utolsó pillanatban történő döntésével Jean-Claude Juncker, a most felálló Európai Bizottság elnöke le is zárta a jelöltek személyéről folyó tárgyalásokat, és már a biztosi állások körül folyik az egyezkedés. Crețu neve ismert lehet néhány esemény miatt az erdélyi magyarok számára is.

De ki is ez a Crețu?

A Bukarestben, 1967-ben született politikus politikai karrierje nem volt mentes a botrányoktól. Kibernetikát végzett, majd újságíró lett. Később Ion Iliescu akkori államelnök tanácsadója, sajtószóvivője lett. Jelenleg EP-képviselő, a PSD színeiben választották meg.

Iliescuval
<br />
Fotó: corinacretu.wordpress.ro

Fotó: corinacretu.wordpress.ro" >Iliescuval
Fotó: corinacretu.wordpress.ro


Három, talán legfontosabb mozzanat, ahonnan ismert lehet, az a Ion Iliescu államelnöksége idején betöltött tanácsadói és sajtószóvivői tisztsége, a Colin Powell amerikai külügyminiszterrel és hadseregparancsnokkal folytatott feltételezett afférja, valamint a Tőkés László érdemrendje körüli eseményekben játszott szerepe.


Amit kevesen tudnak róla

Crețu, amellett, hogy Bukarestben született, erdélyi, Szilágy megyei származású. Talán ennek a szimbolikája miatt szavazott éppen Kolozsváron az EP-választásokon a szociáldemokraták EP-jelöltjeként.

A politikusnak kiskorában volt egy balesete – az egyik iskolatársa véletlenül megsértette az egyik szemét, amikor meglőtte egy csúzlival – az eset szövődményei következtében egyik szemével nem lát.


Amit sokkal többen tudnak róla

Crețunak leginkább a szerelmi élete hozta lázba a romániai közvéleményt.

Hírbe hozták többek között Ion Iliescuval, Románia akkori államelnökével, akinek azután lett a sajtószóvivője, hogy újságíróként kicsikart egy mondatot Bill Clintontól, amit lehetett úgy értelmezni, hogy támogatja Ion Iliescu éppen konszolidálódó „eredeti demokráciáját”.

Corina Crețu az EP-ben
<br />
Fotó: corinacretu.wordpress.roCorina Crețu az EP-ben
Fotó: corinacretu.wordpress.ro


Az a pletyka terjedt el róla, hogy Colin Powellel volt kapcsolata, az akkori amerikai hadsereg-főparancsnokkal és külügyminiszterrel. Az Iliescu sajtószóvivőjeként töltött ideje alatt arról beszéltek a rossz nyelvek, hogy Sorin Oprescuval, Bukarest jelenlegi főpolgármesterével, vagy hogy Gheorghe Fulgával, a SIE, a román külföldi hírszerzés egykori vezetőjével ápolt intim kapcsolatot. Crețu a pletykák nagy részét cáfolta. Egy interjúban egy bizonyos Detleffel, a német védelmi minisztérium sajtószóvivőjével fenntartott kétéves kapcsolatáról számol be.

A magas rangú kapcsolatai és a gyors felfutása, valamint a róla szóló pletykák akkor vettek igazán éles kanyart, amikor Ion Pacepa, Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátor egykori titkosszolgálati vezetője bedobta a médiába, hogy Crețu igazából orosz kém, és emiatt férkőzik a hatalom birtokosainak a közelébe.

Ilyen képeket küldözgetett PowellnekIlyen képeket küldözgetett Powellnek


A Colin Powellel folytatott állítólagos afférja Powell internetes levelezésének a feltörése után robbant nagyot. Ezeken csak Crețu üzenetei voltak olvashatóak, és később Powell tagadta, hogy viszonyt folytattak volna. Crețu fürdőruhás képeket küldött magáról, valamint az amerikai külügyminiszter iránt táplált érzelmeiről írt neki.


Ahonnan a romániai magyarok számára is ismerős lehet

Kevés hangosabb szorgalmazója volt a Tőkés László Románia Csillaga kitüntetését visszavonását kérőknek, mint Crețu. Indoklása szerint Tőkés azzal, hogy védhatalmi státust kért Magyarországtól Erdélynek, megsértette Románia alkotmányának az első cikkelyét, és emiatt méltatlanná vált a kitüntetés további birtoklására.

A szociáldemokrata EP-képviselő annyira vehemens volt, hogy a kitüntetés birtokosaként kérte annak a visszavonását, majd le is vezényelte a visszavonást megejtő rendi becsületbíróságot. Tőkés ezt a döntést bíróságon támadta meg, arra hivatkozva, hogy visszaélés történt, ugyanis a kitüntetés visszavonását igénylő volt az elnöke annak a bizottságnak, amelyik végül visszavonta azt. Így szerinte összeférhetetlenségi helyzet állt elő.

Tőkés érdemrendje végül megmaradt, ugyanis Traian Băsescu államelnök nem vonta vissza.


Crețu EP-képviselősége idén: siker

Crețu új EP-képviselői mandátuma igazán erősen kezdődött. Az európai szocialista pártcsalád megerősödése miatt több funkciót kaptak, mint az előző ciklusban, így Crețu az EP alelnöke lett.

Fotó: corinacretu.wordpress.roFotó: corinacretu.wordpress.ro


Junckernek csapata összeállításakor figyelembe kellett vennie azt, hogy a szocialisták megerősödtek az EP-ben, illetve azt is, hogy legyen meg a nők aránya a bizottságban. Éppen ezért Crețura esett a választás, miután Dacian Cioloș jelölése mellett ő volt Románia részéről a B-verzió.

A kérdés most már az, hogy milyen biztosi funkciót fog betölteni. Lehet, hogy tényleg a humanitárius segélynyújtásért fog felelni, de az sem kizárt, hogy a regionális politikáért felelő biztos tisztségét kapja.

Azonban, mint az Európai Bizottság szóvivője felhívta a figyelmet, ez egyáltalán nem biztos. Amiket láttunk, a kiszivárgott dokumentumok, csak variációk voltak a biztosi tisztségekre, és a jövő hét közepéig, a tisztségekről szóló döntés meghozataláig még sok minden történhet. Ami biztos, az az, hogy ezek a személyek fogják képviselni az EU-s tagállamokat az Európai Bizottságban.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS