2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán Kolozsváron: ünnep balhézás nélkül, minitüntetéssel

2014. október 03. 10:11, utolsó frissítés: 2014. október 06. 09:39

A miniszterelnök felavatta a református szakiskolát, miközben kint tucatnyian tüntettek a kormányfő ellen.


15:10 Fotógalériánk: Orbán Viktor befordult a konyhába is Kolozsváron

Kiss Gábor fotóiKiss Gábor fotói14:00 Orbán Viktort az ünnepség után körbevezették az új épületben. Hamarosan csudaszép fotókban mutatjuk meg a látogatást, addig is egy kis előzetes:

Fotó: Kiss GáborFotó: Kiss Gábor13:13 Képek a tüntetésrőlgaleria_16707.JPG
galeria_16708.JPG
Indulnak a gyülekezők fele a csendőrök
galeria_16709.JPG
galeria_16710.JPG
galeria_16711.JPG
galeria_16712.JPG11:25 Ki nyerte a tüntetések versenyét? A szélsőjobb kihátrált, így az Orbán elleni és az Orbán melletti tüntetések "versenyeztek". A Facebookon az Orbánnal szimpatizálók nyertek, de a helyszínen szervezett formában már nem jelentek meg.

Résztvevők a Szolidaritás az Orbán-rezsim által kirekesztett polgárokkal Facebook-eseményenRésztvevők a Szolidaritás az Orbán-rezsim által kirekesztett polgárokkal Facebook-eseményen


Résztvevők az A kolozsvári magyarság kiáll Orbán Viktor mellett Facebook-eseményenRésztvevők az A kolozsvári magyarság kiáll Orbán Viktor mellett Facebook-eseményen


Ezzel együtt nyilván hülyeség demonstrációkat versenyeztetni.

11:21 "Egy hazát sokféleképpen lehet szolgálni, az embereknek nemcsak az orvosát, hanem a gázszerelőjét is körültekintően kell megválasztaniuk. Nem szívesen élnénk egy olyan városban, ahol nem lelkiismeretes emberek vezetik a buszt, hordják a szemetet vagy vágják a füvet. A diákok legyenek büszkék arra, hogy egy ilyen patinás épületben magyarul tanulhatják a szakmát" - mondta Orbán.

MTI Fotó: Czeglédi ZsoltMTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Orbán "az erdélyi autonómia első szószólóját", Kós Károlyt idézte, aki a Kiáltó szó című írásában azt írta, hogy a megcsonkított Magyarország lemondott egyes nemzetrészeiről. Orbán elmondta, egész nemzetben gondolkodik, hiszen "az együvé tartozás érzése természetes érzés". „25 éves építkezés után elmondhatom, egyetlen magyarról sem mondunk le, és minden magyarért kiállunk".

"Dolgozni kell, ha élni akarunk, élni akarunk, tehát dolgozni fogunk” - idézte ismét Kós Károlyt, majd Kató Bélával és Székely Árpáddal közösen elvágta a szalagot. Az egybegyűltek elénekelték a Himnuszt.

A hivatalosságok megtekintik az iskola épületét, majd másoknak is lehetőségük lesz erre.

MTI Fotó: Czeglédi ZsoltMTI Fotó: Czeglédi Zsolt


11:06 Orbán Viktor ezeket a gondolatokat közölte a hallgatósággal: "A kincses város az ötvöseinek, azaz kétkezi munkásainak köszönheti a kincses nevét. A szakiskola üzenet a múltnak, mának és jövőnek. A múltnak azt üzeni: igyekszünk felnőni ahhoz a szellemiséghez, amely tündérkertté varázsolta ezt a vidéket. A mának azt üzeni: van elég erőnk, tudásunk, hogy megmaradjuk, eredményesek, sikeresek, és magabiztosak legyünk." Hozzátette: minden itt élő nemzet azon a néven kellene szólítsa a várost, amelyet magáénak érez.

Orbán kifejtette: "A lehetetlen nem egy tény, hanem egy vélemény. Különleges, ami itt ma történik: a kommunista diktatúra által elkobzott, és visszaszolgáltatott épületben a magyar kormány támogatásával a református egyház szakiskolát indít, a közösség érdekében kamatoztatják ingatlanjukat. A határon túlra irányított összegek zömét oktatásra fordítja a magyar kormány. A régi szeretet házában mától a szakma szeretetére tanítják a diákokat.

Az egyháznak, és intézményeinek mindig készen kell állnia arra, hogy megfeleljenek a ma kihívásainak. Magyar állami támogatású egyetem már van, most itt az idő, hogy a magyar fiataloknak a magyar szakmai oktatás lehetősége is biztosítva legyen."


10:59 Orbán Viktor beszél. Köszönti Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt.

MTI Fotó: Czeglédi ZsoltMTI Fotó: Czeglédi Zsolt10:57 Reményik Sándor Templom és iskola című versét Oláh Szilárd XII. osztályos tanuló adja elő.

10:55 Kató Béla azt mondta, az elmúlt évezredekben a legjobb oktatás a családban történt, ahol az apa átadta fiának tudását. Most, mikor az egyetemek tucatjai jelennek meg, akkor senki nem akar szakmunkás lenni, mert a társadalom azt tartja, hogy csak az az ember, aki mérnök, orvos, vagy tanár. Így a fiatalok inkább egyetemre mennek, majd elvégeznek még egy egyetemet, majd ha nem találnak munkát, akkor elmennek Spanyolországba epret szedni. Ilyenkor úgy érezhetik, hogy a társadalomban számukra nem méltó helyet foglalnak el. A magyar diákoknak még nehezebb szakmát tanulni, ugyanis alig léteznek magyar nyelvű szakképzések. Ezért indítják be a mai napon is ezt a szakiskolát. Egyúttal arra a kérdésre is választ adnak, hogy miért kellenek az egyházaknak az elkobzott ingatlanok. Elmondta, hogy a magyar kormány, Orbán Viktor segítsége nélkül nem sikerült volna az iskolanyitás. Az eredetileg két osztályra tervezett oktatást a túljelentkezés miatt egy újabb osztállyal kellett kibővíteni.

10:45 Hopka Balázs, az Emerson Kft. igazgatója is szót kapott, aki támogatásáról biztosította az új iskolát. Jelenleg Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke beszél.

10:42 Horváth Anna egy ajándékot ad át Orbán Viktornak: az iskola névadó püspökének arcképét, akiről elmondta, hogy családi szálak is fűzik hozzá: apai dédapja nevelőapja volt.

10:41 Az ünneplőbe öltözött személyek a miniszterelnök érkezése után félreálltak a tüntetők elől.

A díszruhások már továbbálltak, most már csak a csendőrök takarják a tüntetők üzeneteitA díszruhások már továbbálltak, most már csak a csendőrök takarják a tüntetők üzeneteit10:40 Horváth Anna köszönetet mondott mindazoknak, akiknek köszönhetően az új iskola megnyílhatott: Király Andrásnak, a Kolozs megyei parlamenti képviselőknek, Magdó János volt főkonzulnak, és nem utolsó sorban a magyar kormánynak.

10:33 Az ellentüntetés, úgy tűnik, elmarad - a tüntetők elé beállt, ünneplőbe öltözött személyeken kívül nem látni más mozgolódást.

10:32 Székely Árpád, a Református Kollégium igazgatója után Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere beszél.

10:30 Megkezdődött az ünnepség. A konferanszié köszönti a miniszterelnököt, az államtitkárokat (Potápi Árpád és Wetzel Tamás is elkísérte Orbánt erdélyi látogatására), a főtanfelügyelőt, illetve az egyházi és világi méltóságokat. Elmondta: a szakiskola Szász Domokos egykori református püspök nevét veszi fel. Ne csak az elméleti oktatás szintjén, hanem a szakoktatásban is magyarul tanulhassanak a diákok - indokolja az intézmény létrehozását.

10:25 "Az Orbán-rezsim nagyon rátelepedett a civil társadalomra. Az Ökotárs és a Krétakör elleni fellépés ellen tiltakozunk, velük szolidarizálunk. Rengeteg ok lenne tüntetni, de mi erre szorítkozunk" - nyilatkozta a Transindexnek az egyik tüntető.

10:22 Megérkezett Orbán Viktor.

10:19 Az Orbán-ellenes tüntetésen "Autonómiát a civil társadalomnak" és "Interetnikus feszültség helyett multikulti együttműködést" feliratú bannereket tartanak - jelentette a helyszínen tartózkodó tudósítónk.

Orbán érkezésekor a tüntetők felemelik bannereiketOrbán érkezésekor a tüntetők felemelik bannereiket
Kezdődik a helyfoglalás: díszruhába öltözött egyének állnak be a tüntetők elé, hogy eltakarják üzeneteiketKezdődik a helyfoglalás: díszruhába öltözött egyének állnak be a tüntetők elé, hogy eltakarják üzeneteiket

10:06 Az ünnepség helyszínén egyelőre nagy a nyugalom, mindenki a magyar miniszterelnök érkezését várja. Esik az eső.

Ünneplők, újságírók, csendőrök, tüntetőkÜnneplők, újságírók, csendőrök, tüntetők


10:05 Nem lesz szélsőjobbos tüntetés. Értesüléseink szerint a román szélsőjobb körök nem készülnek utcára vonulni Orbán Viktor kolozsvári látogatása kapcsán.10:00 Egyelőre nem tűnik tömegrendezvénynek sem az Orbán Viktor politikája ellen, sem az Orbán Viktor mellett szervezett demonstráció. A meghirdetett helyszínen 10 óra előtt 1 perccel 5 tüntető várta, hogy történjen valami, a szimpátiatüntetők pedig még nem is verődtek csoportba. A helyszínen tucatnyi rendfenntartó lézeng, egyelőre nem sok dolguk akad. Orbán még nem érkezett meg.

Orbán Viktor az Erdélyi Református Egyházkerület meghívására érkezett Kolozsvárra, ahol felavatja a református kollégium és szakiskola új épületét a Hídelvi református templom mellett (Kálvin/Câmpeni utca 1. szám). Orbán később a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványhoz is ellátogat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS