2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verheugen: nem csak a fővárosok érdekelnek

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2004. június 23. 09:18, utolsó frissítés: 2004. június 22. 17:33

Idei utolsó romániai látogatását Kolozsváron kezdte Günther Verheugen. Az EU bővítési főbiztosa a csatlakozási feltételek betartását vizsgálja, és néhány oktatási központban ellenőrizte az uniós támogatások eredményességét.


A főbiztos rangos kísérettel érkezett hétfőn Kolozsvárra: Alexandru Farcas integrációs miniszter, Vasile Puscas uniós főtárgyaló, Jonathan Scheele, az Európai Bizottság romániai megbízottja, valamint a helyi hatalmasságok is vele tartottak.Verheugen sajtótájékoztatója technikai szempontból kudarc volt: a prefektúrán összegyűlt negyven újságíró nem sokat értett a főbiztos beszédéből, mivel a fordító ugyanolyan hangosan, és vele egyszerre beszélt. A fordítókészülékben pedig a román változat helyett a technikusok cseverészése hallatszott.

A főbiztos elmondta: idén utoljára járnak Romániában, így ez az utolsó esély, hogy a részleteket a román vezetőkkel megbeszéljék. Verheugen szerint elsősorban a


közigazgatási, jogi és gazdasági reformra

kell nagy hangsúlyt fektetni ahhoz, hogy az ország januárban aláírhassa az előcsatlakozási szerződést. Osztotta a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap aggodalmát a romániai korrupcióval kapcsolatosan. Mint mondta, történtek előrelépések, de ő ennél többet vár: egy hihető, általános harcot, amelyben senki sem érezheti magát biztonságban a felelősségre vonástól.

Véleménye szerint a korrupció az egyik fő oka annak, hogy a külföldi befektetések nem érik el a kívánt mértéket, és ez a román gazdaságnak és életszínvonalnak is kárára válik. Verheugen szerint ugyanakkor már rendezettnek tekinthető az erdélyi autópálya-ügy. Az Európai Bizottság kifogásolta, hogy Románia közbeszerzési pályázat kiírása nélkül kötött szerződést az amerikai Bechtellel, a kormány válasza azonban az volt, hogy a folyamat törvényes volt. Ugyanakkor az uniós képviselők


ígéretet kaptak a kormánytól

arra, hogy a jövőben tenderkiírással ítélik oda a hasonló munkálatokat – tájékoztatott a főbiztos. Verheugen kifejtette: ők nem csak a csatlakozó országok fővárosaira kíváncsiak, és Kolozsvárt multikulturalitása, oktatási intézményei, és tudományos élete folytán Európa előfutárának tekinti Romániában.

Az uniós főbiztos a délután folyamán három Phare-pénzből támogatott intézményt látogatott meg. A villámlátogatások következtében teljesen felborult a kolozsvári közlekedés, a fekete diplomata-autókból és mikrobuszba zsúfolt fotósokból álló konvojt szirénázó rendőrautó vezette, minden sarkon közlekedésügyi rendőrök irányítgatták a forgalmat.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS