2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Le Pontával! Le a kommunistákkal! - Ponta ellen tiltakoztak Kolozsváron

F.J. - K.M. 2014. november 08. 18:27, utolsó frissítés: 2014. november 10. 11:51

Az ötezres létszámmal lekörözték a kolozsváriak Bukarestet: a fővárosban alig 1000 személy tartotta érdemesnek tiltakozással tölteni a szombat estéjét.


Sötétedés előtt elkezdtek gyülekezni szombaton a Victor Ponta ellen tüntetők Kolozsváron, 18 órakor mintegy hatszázan voltak már a Fő téren. A résztvevők az államelnöki választások második fordulója előtt egy héttel egyértelművé szeretnék tenni a PSD elnökjelöltje számára, hogy Erdélyben nem örvend túl nagy népszerűségnek: a kihagyhatatlan Puie Monta feliratú molinók és a PSD-t kommunista utódpártként feltüntető szlogenek mellett a választás első fordulójának elcsalására, a PSD korruptságára utaló feliratok is megjelennek: Le Pontával, le a kommunizmussal, Szabad Romániát, Félelmednek DNA a neve, Teleorman, szerelmem - olvasható a tiltakozók tábláin.

Még nincs tömeg, az üzenetek Mátyás király lábainál hevernekMég nincs tömeg, az üzenetek Mátyás király lábainál hevernek


A monarchisták sátra, lampionokat lehetett onann venni, 5 lejértA monarchisták sátra, lampionokat lehetett onann venni, 5 lejért


Még a monarchiával szimpatizálók is sátrat vertek a téren, egyelőre nem sok sikerrel szórólapoznak: a tiltakozók inkább azzal vannak elfoglalva, hogy megértessék Ponátval, Erdély nem akarja őt. Most is éppen azt skandálják: "Ponta nu uita, Ardealul nu te vrea!" - tájékoztat a helyszínről tudósítónk.Guy Fawkes is tüntetettGuy Fawkes is tüntetett


18:30 A tiltakozók a Kolozs Megyei Prefektúrához indultak a Fő teret és a Bocskai teret összekötő Deák Ferenc (Eroilor) utcán át, azonban csak a Győzelem mozi sarkáig jutottak el: a csendőrök a Bocskai tér előtt kordont alkotva akadályozták meg a tömeg előrehaladását, így a mozi melletti kis utcán próbálták megközelíteni a kormányhivatalt. A tiltakozók száma közben 1500-2000 személyre duzzadt. - tájékoztat a helyszínről tudósítónk.18:45 A rendőrök nem engedték a tüntetőknek, hogy a prefektúra előtt megálljanak, itt is kordon fogadta őket. Így a felvonulók a Kossuth Lajos utcán (1989. december 21.) át egy útsávot elfoglalva indultak vissza a Fő térre.

Mickey Mouse és Santa KlausMickey Mouse és Santa Klaus


18:58 A tiltakozás szervezői szerint maximum 5000-re tehető a tüntetők száma, tudósítónk becslései szerint 3500-4000-en lehetnek.19:20 A tiltakozók meggondolták magukat, mégsem mennek vissza a Fő térre, visszatértek a Deák Ferenc utcába.
19:23 A Deák Ferenc utca közepén áll a tömeg, a tiltakozók azt ismételgetik, hogy Erdély nem akarja Pontát. Egyik tiltakozó tudósítónknak azt magyarázza, azért jött ki az utcára, mert úgy érzi, veszélyben van a jogállam.

"Azért vagyok itt, mert azt látom, hogy a civil társadalom elkezdett ébredezni. Fontos tüntetni, hogy minél több emberhez eljusson az üzenetünk: a PSD hatalomkoncentrációra törekszik, Victor Ponta pedig akkor és úgy rúgja fel a jogállam alapelveit amikor és ahogy akarja" - nyilatkozza tudósítónknak Antal Róbert-István.

"Nem találtam a szobába semmilyen más zászlót, de ez legalább annyira releváns, mint a le Pontával, le a kommunizmussal szlogen."


20:00 Bukarestben az Egyesülés téren (Piața Unirii) is tiltakoznak, azonban a tüntetők száma messze elmarad a kolozsváriakétól. A Hotnews tudósítása szerint mintegy ezer személy vonult utcára a fővárosban Ponta ellen tiltakozni. Többnyire fiatalok tüntetnek, van néhány kisgyerekes szülő is közöttük.8:15 Kolozsváron a tiltakozók elkezdtek szétszéledni. Már csak azok maradnak, akik Mihály és Gábriel arkangyalok ünnepén lampionokat akarna eregetni Mihály király tiszteletére, névnapja alkalmából.


A tiltakozásra Facebookon hívták meg a kolozsváriakat a magukat politikai színezettől mentesként meghatározó szervezők. Több mint 10 ezer felhasználó jelezte részvételi szándékát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS