2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Utolsó sétára" indultak a kolozsváriak Ponta ellen

2014. november 14. 18:45, utolsó frissítés: 2014. november 19. 13:41

A Mărăștibe mentek most a tüntetők, a Gyár utcában zengett a "Ponta, rosszabb vagy, mint az ebola".


Péntekre ismét több városban hirdettek meg tüntetést Victor Ponta miniszterelnök, államfőjelölt ellen, valamint a tiszta választásokért: Kolozsvár mellett Bukarestben, Brassóban, Iasi-ban, Temesváron, Craiován, Piatra Neamt-ban és Konstancán is. A kolozsvári, "Utolsó séta" címet viselő eseményen több mint nyolcezren jelezték részvételüket.

Az utolsó séta címet amúgy azzal indokolták, hogy vagy nem lesz már szükség rá, mivel Ponta nem nyer, vagy nem lesz már lehetőség rá, mivel Ponta nyer, és szerintük be fogja tiltani a hasonló megmozdulásokat.18:15 A tüntetők hatra hirdettek gyülekezőt a Fő téren, majd a Mărăști negyed felé indulnak. Helyszínen levő tudósítónk azt jelenti, negyed hétkor szórványosan megtelt a tér, olyan ezren lehetnek kint. Benyomása szerint az anti-Ponta tüntetés inkább pro-Johannisba kezd átmenni, elhangzik, hogy "Johannisra szavazunk".


18:32 "Poporul ignorat, al treilea candidat!", avagy a semmi nép a harmadik jelölt - zeng a főtéren.

18:40 Kifütyülték azokat a tévéket, akik a múlt heti tüntetés szervezését az ACL-nek tulajdonították, és hangsúlyozták, hogy a tüntetést politikafüggetlenek szervezték.18:45 Mihai Gotiu újságíró, aktivista szavait időnként a Jos, Ponta! skandálások szakítják meg.Gotiu a szabad ég alatti demokráciát méltatja, és azt mondja, annak örül, hogy Románia felébredt. Sorolja azok neveit, akikről tudja, hogy külföldön nem tudtak szavazni. Szerinte megvan a kritikus tömeg a változáshoz.

18:52 Bejelentkezett helyszíni tudósítónk: korábban Cornel Valcu egyetemi tanár beszélt, aki szerint a tanárok a ma átutalt 700 lejjel választási kenőpénzt kaptak. Azt mondja, ezt a kormány ellen fogja felhasználni. Felemlegeti, hogy Ceausescu is elküldte a temesvári tüntetésekkor az egyetemistákat szabadságra.
Verespatak is ott van ahol volt, mert utcara mentek miatta.Tudósítónk szerint mégis a Ponta-ellenes hangulat az erősebb. Erre a sok "jos Pontá"-ból következtetett.

19:04 A tömeg lassan elindul a sétára, miután Gotiu felolvasta "a kolozsvári nyilatkozatot"

19:38 Már a Dorobanţilor (Honvéd) utcán vonulnak, elég gyorsan haladnak, és egyre duzzad a tömeg. „Ponta, Iliescu, dupa Ceauşescu!” és „Dacă va pasă, iesiţi din casă!„ skandálják.19:58 Helyszíni tudósítónk arról tájékoztat, hogy lassan a Marasti-i körforgalomhoz ér a tömeg. Semmiféle incidensről nem tud, a tüntetés civilizált. A tömeg fölött Mickey Mouse-os ballonok szállnak, sokaknak az arcán Guy Fawkes-maszk van. Az erkélyekről a tüntetést nézőket is mozgósítani próbálják: „Ne maradjatok az erkélyen, mert ott haltok éhen”. Közben néha ugrálni kezdenek azt kiabálva, hogy aki nem ugrál, az nem akar változást. Tudósítónk azt mondta, hogy civilizált a tüntetés és, hogy remek a hangulat a tömegben.

20:05 Tudósítónk a Gyár (Fabricii) utca akusztikáját dicséri, elmondása szerint nagyon jól hangzanak ott a skandálások. Éppen ilyeneket hall, mint "Ponta ne feledd, a fiatalság nem akar téged".Tudósítónk háromezer körülire teszi a tüntetők számát, a rendőrök nem hajlandóak becslést megosztani vele. Minden esetre a Marasti-i körforgalomtól egészen a Gyár utcai Kauflandig terjed a sor.


20:10 A tömeg a Bukarest utcánál tart. "Ponta, ne feledd, rosszabb vagy, mint az Ebola" - ezt skandálja most a tömeg. Aztán himnusz-éneklésbe kezdenek.
20:50 Végigvonultak a Bukarest utcán. A Realitatea 10 ezres tömegről beszél, ennyit nem merünk mondani, de a korábbi háromezres becslésünket valószínűleg alullőttük. Hamarosan képekkel jelentkezünk.21:01 Amúgy láttunk egy "Ponta-párti tüntetőt" is. Egész pontosan egy meglehetősen ingerült úriembert, aki, amikor elmentek a kapuja előtt, kiugrott valami olyasmivel, hogy "Ponta az igazi férfi", meg bordélyházat is emlegetett (sajnos nem hallottunk jól). A csendőr közeledésére azonban inkább visszament.

22:54 A Citynewsnak a csendőrök állítólag megerősítették, hogy tízezren voltak kint az utcán. A tüntetés incidensek nélkül ért véget.galeria_17182.jpg
galeria_17183.jpg
galeria_17184.jpg
galeria_17185.jpg
galeria_17186.jpg
galeria_17187.jpgSzöveg: Főcze János és Sebők Rácz Tímea, fotó: Sebők Botond

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS