2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Színes rajzokkal legitimálná a gettósítást előidéző falat Nagybánya polgármestere

K. M. K. M. 2014. november 24. 20:04, utolsó frissítés: 20:04

Cătălin Cherecheș kitalálta, hogy mentheti meg a romatelep elé épített falat: szerinte most már csak a kulturális tárca jóváhagyásával lehetne lebontatni.


Közfelháborodást keltett a civil szféra egy részében egy projekt, melynek keretében a Kolozsvári Művészeti Egyetem nyolc diákja falfestményekkel díszítette azt a 2011-ben felépített 100 méter hosszú falat, amely a Horea út és a mögötte levő, többnyire romák által lakott telep között húzódik.

Cătălin Cherecheș és Laura GhineaCătălin Cherecheș és Laura Ghinea
A Nagybányai Polgármesteri Hivatal és a Képzőművészek Egyesületének (UAP) Máramarosi Fiókja által kivitelezett Street Art 2014 Nagybánya elnevezésű projektet a fiókszervezet vezetője, Laura Ghinea koordinálta. Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere a falavatón elmondta, a képzőművészeti egyetem hallgatói egy banális betonkerítést műalkotássá változtattak, amely immár csak a Kulturális Minisztérium jóváhagyásával bontható le.


A projekt akár egy előremutató kezdeményezésnek is minősíthető, azonban a kontextus miatt inkább egy diszkriminatív hatósági fellépés legitimizálásaként értelmezhető.


Az előzmények

Cătălin Cherecheș polgármester 2011-ben nyerte meg az időközi választásokat, majd a 2012-es helyhatósági választásokon a szavazatok közel 90%-ával választották újra. 2011-ben a legfontosabb kampányígérete az volt, hogy felszámolja a városban levő szegénytelepeket, amelyeket többnyire romák laknak. Ígéretét tettek követték, és még abban az évben a több tömbházból álló, leginkább romák által lakott telep és a Horea út közé felhúzta a 100 méteres betonkerítést. Hivatalos közlése szerint a fal a bent lakók, kiváltképpen a tömbházak között játszó gyerekek védelmét szolgálta, akik így már nem rohanhatnak ki a forgalmas útra. Emellett volt egy másik, kevésbé integratívnak számító indoklása is a fal megépítését illetően, miszerint a panelben élő roma családok rendszerint zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandóak betartani, és a környéken magas a bűnözési arány.

Az emberi jogokat védő szervezetek indulásból elítélték a falépítési tervet, mert szerintük a polgármester egyértelmű célja a gettósítás, a közösségek elzárása a társadalomtól, ami szociális megbélyegzéshez vezet. Egy feljelentés nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács diszkriminatívnak ítélte a falépítést, elmarasztalta és 6000 lejes bírságot rótt ki a polgármesterre, de a fal lebontását csak javasolta. A polgármester bírósághoz fordult, de végül elveszítette a pert. A végzés azonban továbbra sem tette kötelezővé a fal lebontásárt, így a polgármester úgy nyilatkozott, a CNCD „legyen boldog” a már kifizetett bírság összegével, de ő úgy folytatja a roma közösség integrálására vonatkozó terveit, ahogy jónak látja.


A Kolozsvári Művészeti Egyetem hétfőn elhatárolódott

“Határozottan elítéljük azt a módot, ahogy a Nagybányai Polgármesteri Hivatal eltérítette projekt eredeti pedagógiai szándékát, és a nyilvánosság előtt ki szeretnénk jelenteni azt, hogy az egyetemünk kategorikusan elhatárolódik minden olyan akciótól, amely nem veszi figyelembe a diszkriminációmentesség elvét. Egyetemünk részvétele a Street Art 2014 Nagybánya elnevezésű projektben jóhiszeműen történt, és a bekapcsolódás pillanatában nem tudta azt, hogy a polgármesteri hivatal milyen szimbolikus többletjelentéssel fogja a saját elképzeléseinek legitimizálására felhasználni ezt a köztéri projektet” - írja a Kolozsvári Művészeti Egyetem közleményében Radu Solovastru rektor.

Az Egyetemi Chartára hivatkozva hozzáteszi, egyeteme minden kisebbségi közösség jogait tiszteletben tartja, így minden olyan projektnek, amelyben az intézmény részt vesz, meg kell felelnie az által felvállalt értékeknek.

Megkerestük az ügyben Laura Ghinea projektkoordináort, arra voltunk kíváncsiak, hogy miként reagál a polgármester nyilatkozataira, mennyire volt tisztában a polgármester szándékaival, azonban telefonon nem vállalta a nyilatkozást, kérdéseinkre válaszait holnapra, írásban ígérte.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS