2019. április 22. hétfőCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2014 legjei a leghitelesebb forrásból

szerk. 2014. december 30. 11:48, utolsó frissítés: 2015. január 02. 10:09

Az év embere mellett az év állatát, bűnbakját és kacsáját is megválasztotta a Transindex. És egyik sem politikus lett.


Kezdjük a nehezével: először a politikai és közéleti legeket tesszük közzé, majd a második részben jönnek a könnyebb műfajok, hogy meg ne feküdje a gyomrunkat így szilveszterre.

Az év embere: a diaszpórában szavazó

Két egymást követő elnökválasztást eldönteni nem kis teljesítmény: míg a Románia határain kívül szavazók 2009-ben fordítottak az eredményeken, és Mircea Geoană helyett Traian Băsescut juttatták mandátumhoz, most hatásuk kevésbé az általuk leadott szavazatok számában, és sokkal inkább a hazaiak mozgósításban volt lemérhető.


Klaus Johannis győzelme azért vált lehetségessé, mert az embereket felbosszantotta, hogy szegény diaszpórában élőknek 8-10 órát kell sorban állniuk, hogy élhessenek alkotmányos jogukkal – és még úgy sem biztos, hogy le tudják adni szavazatukat.


A legelső szavazó Új-Zélandon adta le voksát, és ezt üzente PontáéknakA legelső szavazó Új-Zélandon adta le voksát, és ezt üzente Pontáéknak

A határon túli szavazók végérvényesen bebizonyították, hogy számolni kell velük – és semmiképpen nem úgy, hogy megpróbálnak keresztbe tenni nekik, hanem úgy, hogy a kedvükben járnak.

Az év állata: a medve

Már 2012-ben jelei voltak annak, hogy bizonyos köröknek érdekükben állhat a medvék ellen hangolni a közvéleményt. 2014-ben talán még inkább felerősödtek azok a vélemények, amelyek a medvék elszaporodására, az anyagi károkra és az emberek elleni támadásokra hivatkozva a kilövési kvóták emelését követelték. Valóban voltak jelentős anyagi károk (amelyeket azonban térít a környezetvédelmi minisztérium), és valóban történtek sajnálatos balesetek, emberek súlyosan megsérültek, ám a problémára a kilövés még csak tüneti kezelést sem biztosítana.

>> TOTB-legek: 10 környezetvédelmi téma, amitől nem tudunk szabadulni >>
Holisztikusabb látásmód, mentalitásváltás, megelőzési intézkedések jelenthetnének megoldást. Domokos Csabával, a Milvus Csoport medveprogramjának vezetőjével tételesen cáfoltunk néhány közkeletűvé vált tévhitet a medvékkel kapcsolatban.

Az év bűnbakjai / hősei: az erdélyi magyarok

Mi vagyunk a hibásak a Fidesz újabb kétharmadáért. Nekünk köszönhető a Fidesz újabb kétharmados sikere.

Idén először szavazhattak a külhoni magyarok a magyarországi választásokon
<br />
(Fotó: Mihály László)Idén először szavazhattak a külhoni magyarok a magyarországi választásokon
(Fotó: Mihály László)

Mi vagyunk a hibásak Ponta vereségéért. Nekünk köszönhető Johannis győzelme.

Kaptunk az idén bőven hideget-meleget, de a legválogatottabb sértés mégis az volt, hogy az erdélyi magyarok grófok leszármazottai.

Az év luftballonja

Klaus Johannis úgy robbant be a román politikába, mint egy üstökös. Nem mondott sokat, kissé esetlen volt, a tévévitákban sem emelkedett az elvárások szintjére, mégis mindenki belelátta a ki nem mondott szavaiba azt, amit szeretett volna.

Volt egy pont, valahol a második forduló előtt, ahonnan úgy beindult a népszerűsége, hogy onnan már nem volt, aki megálljt parancsoljon. Sebtében összelapátolt 1,3 millió Facebook-lájkot s emellett szépen helybenhagyta azt, akit minden – a neve is – győzelemre predesztinált, Victor Pontát. Még kolozsvári sajtótájékoztatójának tudósítását is szanaszét lájkoltátok, olvastátok. Azt mondanunk sem kell, hogy mindezek után nagyobbra nőtt a bizalmi indexe, mint Mugur Isarescu jegybankelnöké, aki valóságos és megdönthetetlen bizalomindex-császár volt Romániában. Mindemellett némiképp furán viszonyul a kisebbségi léthez, és Románia sem egészen elfogulatlan vele szemben.

Montázs: Balázsi-Pál ElődMontázs: Balázsi-Pál Előd

De vegyük mindezt úgy, mint Barack Obama 2009-ben kapott Nobel-békedíját. Megvan minden, mostantól csak bizonyítani kell.

Az év tragédiája – nálunk

Augusztus 10-én motoros baleset történt a Kovászna megyei Kézdiszentléleken. Az egyik motoros elütött egy kislányt, aki súlyosan megsérült; az összegyűlt helyiek szemtanúk szerint bántalmazták a balesetet okozó motoros párt, illetve az utánuk érkező, társain segíteni próbáló másik motorost és utasát. A balesetet okozó motoros életét vesztette, a rendőrségi halottkémi jelentés szerint a baleset következtében, a helyiek, a motorosok és a túlélő szemtanú szerint viszont a bántalmazástól.

Példátlan román-magyar összefogás indult motoroskörökben, többször felvonultak a faluban megemlékezni elhunyt társukról, igazságot követelve. A rendőrség egy személyt helyezett előzetes letartóztatásba emberölési kísérlet gyanújával. A faluban és a környéken felerősödött a romaellenes hangulat, a romák fenyegetéseket kaptak, hogy felgyújtják házaikat; a megfélemlítő felvonulások elől több ízben elmenekültek. A faluban azóta is fokozott a rendőrségi jelenlét, a cigánysoron megjelent egy 40-es sebességkorlátozást előíró tábla, továbbá térfigyelő kamerákkal látták el a környéket.

Fotó: Szász PéterFotó: Szász Péter

Nem történt viszont mediálás, a konfliktus továbbra is lappang, és sajnos a kollektív büntetést sokan jogosnak tartanák. A közvélemény egyfelől sikeres román-magyar szolidaritási akcióként értékeli a motorosok fellépését, ám ez a szolidaritás és összefogás nem valamiért, hanem valami ellen jött létre, felkorbácsolva a cigányellenes indulatokat román és magyar részről egyaránt. Nincs akarat, erőforrás és know-how semmilyen – sem helyi, civil szervezeti, vagy intézményes, hatósági – szinten arra nézve, hogy a roma közösséget bevonva próbálják feldolgozni a tragédiát a faluban. Ezért több szinten is súlyos közösségi tragédiáról beszélhetünk, aminek kihatása lehet nemcsak a következő évek, hanem évtizedek székelyföldi közösségfejlesztési jövőképeinek alakulására is.

Az év fogyócikke: a megyeitanács-elnök

Hamar használódik, vagy összemegy a mosásban ez a tisztség? Horea Uioreanut (Kolozs megye) letartóztatták, vádat emeltek ellene, felfüggesztették, majd le is mondott; Aristotel Căncescut (Brassó megye) és Mircea Moloţ-t (Hunyad megye) szintén letartóztatták és felfüggesztették. Cristinel Bîgiut (Buzău megye) őrizetbe vették Mikulásvárás után, Nicuşor Constantinescu (Konstanca megye) szintén őrizetbe került, ám közben újra gyakorolhatja hatáskörét. Bevitte még a DNA Titu Bojint (Temes megye), Ioan Cindrea (Szeben megye) pedig érdekkonfliktusba keveredett. És ezek csak azok az ügyek, amelyek 2014-ben kezdődtek el.

Az év mumusa: a DNA

Lásd fennebb, lennebb, illetve az itthon rovatunkban mindenfele.


Az év abszurddráma-hőse: Markó Attila

Markó Attila a Mikó-per közfelháborodást szító bírói határozatának november 26-i kiközlését követően sem lazíthatott. Noha a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása kapcsán ellene zajló bűnvádi perben végül nem ítélték letöltendő börtönbüntetésre, nevét egy újabb súlyos üggyel hozta összefüggésbe a Korrupcióellenes Ügyosztály, így ismét attól kellett rettegnie, hogy börtönbe kerülhet. Ráadásul egy olyan törvénysértés miatt, amelyhez – amint azt ő maga dokumentumokkal bizonyította – olyan szinten semmi köze, hogy még csak jelen sem volt, amikor azt elkövették.

Az év vándora

Az év vándora nem a magyar vándor, hanem a román. Pontosabban a PNL. Kezdte még az év elején a Szociál-liberális Unióban (USL) a PSD-vel meg pár szatellitpárttal, majd sértődötten ellenzékbe vonult/lecserélték az RMDSZ-szel. Ezután, csak a követhetőség kedvéért lehasadt belőle a PRL, amit még mindig nem jegyeztek be, de legalább Călin Popescu-Tăriceanu volt miniszterelnök vezeti. Ami maradt belőle, az meg összeállt a PDL-vel Keresztény-liberális Szövetség (ACL) néven. Az ACL meg bejelentette, hogy PNL-nek nevezné magát ezután, amit mondjuk meg is értünk, tekintve, hogy a keresztény-liberális ideológia Romániában még nem gyökerezett meg.

Röviden: USL – PSD = PNL. PNL – PRL = PNL. PNL + PDL = ACL. ACL = PNL. Értem?

Az év copypaste-je 1. – Az autonómia-tervezet


Dottore Pontának ezt a címet sem sikerült megtartania.

Az RMDSZ több mint egy évig készítette a Székelyföld autonómia-statútumát. Nem vicceltek a szövetség politikusai sem akkor, amikor a dél-tiroli autonómiát dicsérték, sem akkor, amikor azt hangoztatták, hogy a dél-tiroli autonómiamodellt vették alapul a saját szövegükhöz: a végeredmény az olaszországi autonóm régió törvény cikkei zömének fordítása.

>> Ismered az autonómiatervezetet? Itt megtudhatod >>


Miután a tervezetet több politológus is kritizálta, Márton Árpád képviselő a Transindexen megjelent írásában védte meg a szöveget, tételesen leírva azt is, hogy a kritikával illetett cikkek melyik dél-tiroli autonómiatörvény-cikknek a fordításai: 1-1, 4-4, 14-16, 15-17, 22-24, 23-25 (2), 24-26 (1), 25-27, 39-41, 41-44, 43-46, 44 (3)- 47 (2), 51-55, 57-64 (1), 60-67, 64-69, 65-73, 66-75, 71-81, 73-84, 76-87, 78-89, 81-91. És ezek csak a kritizált cikkek.

Az év copypaste-je 2. – Az Igazi Csíki Sör

A csíkiak meggyőzéséhez jó eséllyel elég lett volna egy helyi termelő, aki minőségi sört állít elő, de a csíkszentsimoni szeszgyárat felvásároló és átalakító vállalkozó még ennél is biztosabbra akart menni, ezért Igazi Csíki Sör néven dobta piacra a termékét. És lekoppintott hozzá egy 15 éves lazackonzerv-reklámot is, ha már lúd, legyen kövér alapon.


Az év szava: az illiberális

Idén nem volt olyan szöveg, amelyről többet írt volna a magyar nyelvű sajtó, mint Orbán Viktor tusványosi beszéde. Pedig annak központi eleme egy olyan szakszó volt, amelynek jelentését száz magyarból jó, ha egy ismerte korábban. Úgy tűnik, a miniszterelnök maga sem tartozott ebbe az elhanyagolható kisebbségbe.

Orbán Viktor Tusványoson
<br />
Fotó: Ürmösi Mihály Levente, tusvanyos.roOrbán Viktor Tusványoson
Fotó: Ürmösi Mihály Levente, tusvanyos.ro

Az év érve: mert egy pöcs

Az idei Tusványos majdnem úgy fejeződött be, hogy semmiféle kimagasló történés, megjegyzés nem zajlott, nem hangzott el, de a zárónap kompenzált, és két kulcsszót is szolgáltatott, amitől az idei szabadegyetem és diáktábor kétségtelenül beragad a kollektív emlékezetbe: Orbán Viktor illiberálisozott, sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig megkapta eposzi jelzőjét egy erdélyi fotós kollégánktól.

Az év kacsája: a magyar állam erdélyi földet vásárol

Szabó József Andor, a bukaresti magyar nagykövetség azóta leváltott mezőgazdasági attaséja "szólta el magát": a magyar állam a romániai törvényes keret véglegesítése után vásárolna termőföldet Romániában, amit majd "visszaosztana olyan fiatalok számára, akik nem tudnak földet venni, de szeretnének mezőgazdasággal foglalkozni". A később cáfolt kijelentésnek hatalmas politikai- és sajtóvisszhangja lett, végül Traian Băsescu államfő javaslatára bekerült a földvásárlási törvénybe: az európai uniós polgárok és jogi személyek csak a saját országukban létező földvásárlási korlátok között vásárolhatnak termőföldet Romániában.


>> Az év gazdasági legjei a Pénzcsinálók.ro-n >>

Az év szélsőségesei

Minden évben vannak szélsőségesek, akik igazán badasseknek láttatják magukat és robbantással, túszszedéssel felkerülnek a nyugati címlapokra. Annak ellenére, hogy a Boko Haram a lányrablással keményen indított, ezt a címet a Közel-Kelet szétzilált hatalmi struktúrái között amőbaként szétnyúló és parazitaként a helyiekre telepedő Iszlám Állam nyerte el.

Abu Bakr al-Baghdadi (Ibrahím kalifa) Fares Cachoux poszterénAbu Bakr al-Baghdadi (Ibrahím kalifa) Fares Cachoux poszterén

Ráadásul a vezetőjük, Abu Bakr al-Bagdadi úgy döntött június-tájt, hogy kikiáltja a kalifátust, amivel egészen új szintre emelte a történetet. Rövid távú terveik között szerepel a teljes Magreb megszerzése, valamint Spanyolország is kellene nekik, meg minden a Balkán felől úgy egészen Bécsig.

Az év csatolmánya: a Krím

Mindenki azt gondolta, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök nem megy el a végletekig az ukrán válsággal, és előbb-utóbb visszavonulót fúj. A volt KGB-s meg is lepett mindenkit azzal, hogy gyorsan lezavart egy „független” népszavazást, és már csatolták is a Krím-félszigetet tatárostól, ukránostól a nagy Oroszország szerető országtestéhez. Ezt ugyan nem sokan siettek elismerni, de nem valószínű, hogy bárki ujjat tudna húzni a nagy számban odatelepített orosz katonasággal, úgy, hogy Krím 2014 márciusától már nem Ukrajna része.

Az év kiegészítője: az esernyő

A Reuters ikonikussá vált fotója a tüntetésekrőlA Reuters ikonikussá vált fotója a tüntetésekről

Pontosan azoké a hongkongi fiataloké, akik megmozdulásuk szimbólumává tették az eleinte nagyon is praktikus célokat szolgáló ernyőt: amellett, hogy a tüntetések kezdetekor Hongkongban esős évszak volt, az ernyő a paprikaspray és könnygáz ellen is védett.


>>A 2014-es hongkongi eseményekről itt lehet olvasni


Az év tragédiája – máshol

Nagyon nincs mit ragozni rajta: a valaha volt legsúlyosabb ebola-járványról beszélünk, amely közel 20 ezer embert fertőzött meg, és ezek közül 7500-an meghaltak. Afrikában tombol, de a szakértők korábban más kontinensekre való elterjedését is valószínűnek tartották – ez eddig nem következett be.

A Time idén az ebola ellen harcolókat választotta az év emberénekA Time idén az ebola ellen harcolókat választotta az év emberének


Az év pechesei: a malájok

Márciusban 239 személlyel a fedélzetén eltűnt a Malaysia Airlines egyik utasszállítója, valahol az Indiai-óceán fölött. Azóta is keresik a valószínűleg tengerbe zuhant gépet, de egyelőre semmi eredményre nem vezetett a hatóságok bármilyen erőfeszítése, és a nyugtalanító kérdésekre sem kaptak választ a hozzátartozók: miért váltott irányt a gép, miért szakadt meg a kommunikáció.

A légitársaság egy másik gépét júliusban Kelet-Ukrajna fölött feltételezhetően az oroszbarát szakadárok lőtték le egy rakétával. A 298 halottal járó tragikus katasztrófa amellett, hogy az ukrajnai konfliktus nemzetközivé szélesedéséhez járult hozzá, a légiközlekedés iránti globális bizalmat is csökkentette, a Malaysia Airlines pedig csődközeli állapotba került.

Azon pedig már lassan csodálkozni sem tudunk, hogy a december 28-án, Indonézia légterében 162 személlyel a fedélzetén eltűnt gépet szintén egy malajziai légitársaság, az Air Asia üzemeltette.

Az év választása: a skót függetlenségi népszavazás

Szavazni csak stílusosan
<br />
Fotó: Daily MailSzavazni csak stílusosan
Fotó: Daily Mail

Bár egész Európában EP-választás, Magyarországon parlamenti, Romániában pedig elnökválasztás volt, az év legfontosabb választása mégis a skót népszavazás volt szerintünk, mivel egyértelműen ennek volt a legnagyobb tétje. És az egésznek pont abban rejlett a szépsége, hogy a skótok maguk dönthettek a hogyan továbbról. Ez mindenki számára lecke lehet demokráciából, és ilyen szempontból valójában másodlagos a szavazás kimenetele.

Az év kognitív disszonanciája

Az EMNP nem egy következmények nélküli szervezet - mondta el a párt alelnöke a Néppárt újabb gyengécske választási szereplését követően, majd hozzátette: nem fogadják el Toró T. Tibor pártelnök és Szilágyi Zsolt államfőjelölt lemondását. Ezzel együtt az év legbátrabb politikusainak kijáró díjat is megérdemelnék a párt vezetői, hiszen annak ellenére is indítottak jelöltet, hogy nem élvezték Orbán Viktor támogatását.

Az év statisztikai fejleménye: első alkalommal volt női miniszterelnök-helyettese Romániának

Ez a legmagasabb politikai rang, amit egy nő eddig elért az országban. Tartalmi része nem lehetett, minthogy mindössze néhány napig volt miniszterelnök-helyettes Hegedüs Csilla, de azért megtörtént.

A nő, aki a legtöbbre vitte a romániai politikában?
<br />
(Fotó: Mihály László)A nő, aki a legtöbbre vitte a romániai politikában?
(Fotó: Mihály László)

Hegedüst azt követően nevezték ki a miniszterelnök-helyettesi tisztséggel összekötött kulturális tárca élére, hogy Victor Ponta miniszterelnöknek lejárt az ideiglenes tárcavezetői mandátuma. Ponta azért volt kénytelen ideiglenesen átvenni a kulturális tárca vezetését, mert Kelemen Hunor lemondott a tisztségről, annak következtében, hogy Románia a Minority Safepack európai polgári kezdeményezést támadó Európai Bizottság oldalán lépett be a perbe, amelynek a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen Hunor volt az egyik kezdeményezője – igaz, saját nevében. Kelemen a kabinetből való kilépését azzal indokolta, tudathasadásos állapotot okoz számára az, hogy az általa is kezdeményezett perben alperes és felperes is legyen egyszerre. A funkcióra Hegedüs előtt Biró Rozáliát jelölte az RMDSZ, azonban a politikust Traian Băsescu államfő egy politikai cirkusz következményeként nem nevezte ki, ami abból indult, hogy Biró nem volt tisztában a biped szó jelentésével. Ebből az eseménysorozatból egy dél-amerikai szappanopera is elélne két-három évig, nálunk pedig alig fél év alatt zajlott le az egész.

A TRANSINDEX LEGJEI

» 2004 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2005 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2006 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2007 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2008 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2009 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2010 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2011 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2012 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - könnyű kategória

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» 2014 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» TOTB-legek: 10 környezetvédelmi téma, amitől nem tudunk szabadulni

» 2014 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» A legek, amitől könnyű volt 2014

» Transindex Awards: 2015 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2016 legjei a Transindex szerint: minden, ami könnyű

» 2016 legjei a Transindex szerint: súlyos év volt

» Sportlegek – miattuk marad emlékezetes 2017

» Ezek voltak 2017 legjei a Transindex szerint

» 2017 legjei a Transindex szerint: könnyű kategória

» Ezek voltak 2017 legjei a Pénzcsinálók szerint

» 2018 legjei a Transindex szerint: minden, amitől egy kicsit könnyebb volt az idén

» 2018 legjei a Transindex szerint: a lejjebben a határ a csillagos ég

» Sportlegek: a Lelátó 2018-as erdélyi válogatottja

» Ezek voltak az év legjei 2018-ban a Pénzcsinálók szerint

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS