2020. április 10. péntekZsolt
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyire van jelen Romániában az iszlám terrorizmus?

F.J. 2015. január 13. 15:50, utolsó frissítés: 15:58

A SRI szerint csak óvatosságra van szükség, de Románia 2012 óta már nemcsak tranzitország a muszlim szélsőségesek számára.


41 idegent utasítottak ki az országból 2009 és 2013 között bírósági döntések révén, és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) megelőző intézkedései részeként, derül ki a SRI-től kért adatok nyomán a Hotnews által közölt cikkből.

A román hatóságok a franciaországi terrortámadás után úgy döntöttek, hogy Romániában nincs szükség a terrorkészültségi fokozat emelésére, amely az öt fokozat közül a második, „kék-óvatos”.


Romániában csak 2008-ban emelték a kék-óvatos fokozatról „sárga-mérsékelt” szintre a terrorkészültségi szintet, amikor Bukarestben szervezték a NATO-csúcsot. A kék-óvatos fokozat szerint alacsony az esélye egy terrortámadásnak, míg a sárga-mérsékelt fokozat általános készültséget jelent, amit egy lehetséges terrortámadás követel meg.

Romániában a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) dönti el, hogy milyen fokozatú terrorkészültségre van szükség.Romániát, annak ellenére, hogy részt vett mind az afganisztáni, mind az iraki háborúban az Amerikai Egyesült Államok oldalán, nem érték terroristatámadások.

41 kiutasított személy 2009 és 2013 között

2009-ben senkit sem utasítottak ki Romániából a nemzetközi iszlám terrorizmus miatt. 2010-ben azonban már 15 személy kiutasítására volt szükség, akik a vád szerint „fundamentalista iszlám propagandát és prozelitizmust” folytattak.


A SRI szerint 2011-ben 3 személyt utasítottak ki az országból amiatt, hogy a vahabita iszlám terjesztésére alkottak hálózatot. Egy személyt azért tartóztattak le, mert amellett, hogy „tálibokat pártoló véleményt nyilvánított ki”, egy bevándorlók csempészésével foglalkozó hálózat tagja volt. 2011-ban ítélték el egy évre és négy hónapra, majd 2013-ban további négy évre az iraki Mohammed al-Dulaimit, aki 2011-ben Romániába jött egy bevándorlókból álló csoport megszervezése érdekében, akiket később Nyugat-Európába szeretett volna küldeni terrorcselekmények végrehajtása céljából.

2012-ben 15 személyt toloncoltak ki az országból a SRI terrorizmus elleni lépései részeként. A SRI szerint 2012 óta Románia már nemcsak tranzitország a terroristák számára, hanem, mint Omar Bakri radikális iszlám ideológus megfogalmazta, célország.

2013-ban 8 személyt utasítottak ki Romániából a terrorista fenyegetettség miatt. Ezek közül a tunéziai Ghoulia Tareket 15 évre tiltották ki Romániából amiatt, hogy amellett, hogy al-Kaidával kapcsolatos propaganda-tevékenységet folytatott, a nemzetközi dzsihád számára igyekezett híveket szerezni. 2013-ban tiltották ki Abdalzsalil Khant, Amadzai Fajszált, Manszúr Sah Gafúrit és Safi Amadot, akik illegális bevándorlókként az afganisztáni al-Kaidának toboroztak Romániában híveket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS