2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kultúrfogyasztás: inkább a parkban sétálnak az emberek

K. M. K. M. 2015. március 17. 17:43, utolsó frissítés: 17:43

A másik kedvenc elfoglaltság a bevásárlóközpontok látogatása. Van, aki a kiállítóterekbe is ellátogat, a filharmónia a legkevésbé népszerű.


A Kulturális Kutatási Intézet (INCFC) hétfőn este mutatta be a 2014-es Kultúrafogyasztási Barométer, globális és lokális között című kultúrafogyasztási kutatást, amely a regionális és a helyi ágazati stratégiák kidolgozásához nyújt támpontokat. A felmérés arról tájékoztat, hogy a romániai emberek hogyan viszonyulnak a kulturális szektorhoz.


Nem túl népszerű a komolyzene

Komolyzenét az emberek zöme nem hallgat, a megkérdezettek 80,6%-a azt nyilatkozta, nem jár a filharmónia előadásaira, 15,2% pedig azt mondta, ritkán jár ilyen eseményekre. A nem fogyasztók aránya a nők esetében magasabb: a női válaszadóknak a 0,5%-a jár komolyzene-előadásokra, a férfiak esetében ez az arány 0,9%. A felmérés készítői megállapították, az iskolázottság és nem a korcsoportbeli hovatartozás játszik szerepet abban, hogy valaki fogyaszt vagy sem komolyzenét.

Az opera- és operettfogyasztók aránya a filharmóniafogyasztók arányától nem különbözik, és a mozilátogatókhoz hasonlóan, az elmúlt 10 év alatt mintegy 10%-kal csökkent az opera és az operett közönsége.A férfiak 0,8%-a 2-3 havonta, míg a nők 0,5%-a havonta elmegy egy operett- vagy operaelőadásra.

A színház közönsége az elmúlt 10 évben mintegy 14%-kal csökkent, a kutatásban mért kategóriák közül ez esetben történt a legnagyobb arányú csökkenés.

A színházat leginkább a nők és a legfennebb 34 éves fiatalok, magasabb iskolai végzettségű személyek látogatják.

A falusiak a legelzártabbak a kulturális termékek piacától és a kulturális élettől. Azonban környezettől függetlenül a férfiak 8,8%-a 4-6 havonta megy színházba, míg a nők 5,8%-a havonta ellátogat, 5,2%-uk 2-3 havonta, és 5,3%-uk 4-6 havonta elmegy egy előadásra.

A fesztiválok népszerűbbek a lakosság körében, a válaszadók 8,1%-a mintegy négyszer megy zene-, film- vagy színházfesztiválra, amely lehet ingyenes vagy fizetős. A férfiak 12,4%-a és a nők 10,5%-a válaszolta azt, hogy 4-6 havonta elmegy valamilyen fesztiválra.

2014-ben a megkérdezettek 5,7%-a legalább havonta elment a moziba. 2005-tel összehasonlítva a férfiak körében alacsonyabb a nem-fogyasztók aránya (58%), mint a nők körében (67,2%).

Mint várható volt, a mozik megközelíthetősége okozta akadályok és a kereset miatt falusi környezetben a mozilátogatók aránya alacsony, a vidéki megkérdezettek 75%-a válaszolta azt, hogy egyáltalán nem jár moziba.A könyvtárlátogatás sem tartozik a lakosság kedvenc elfoglaltságai közé: 79,2% nem járt soha olvasóteremben, a könyvtárakat leginkább a 34 évesnél fiatalabb, legalább líceumi végzettséggel rendelkező személyek látogatják.

A könyvkölcsönzés a férfiak körében népszerűbb, a férfiak 0,7%-a hetente, vagy ritkábban (13,5%) kölcsönöz könyvet, a nők 4-6 havonta (5,6%) vagy ritkábban (10,6%) jár könyvtárba.

A múzeumok és a kiállítások közönsége kevésbé apadt el, mint a mozik, az opera vagy a színház közönsége, a csökkenés csak 6%-os. 2-3 havonta az emberek 5,2%-a látogat el a kiállítótermekbe, 4-6 havonta 10,6%-uk is megfordul itt.

A válaszadók 8,4%-a havonta legalább egyszer kirándul, 18,5% hetente sétál a parkokban, 5%-a pedig sportol.

A lakosság 13,7%-a legalább havonta egyszer betér a bevásárlóközpontokba, ez az egyik legközkedveltebb szabadidő-eltöltési forma.


Összegzés

A kulturális fogyasztás tekintetében a filharmónia és a könytári könyvek olvasása a legkevésbé népszerű. A megkérdezettek – iskolázottságtól, kortól és lakhelytől függetlenül – zöme a parkokban szeret sétálni (16,4%), szívesen vásárol a bevásárlóközpontokban (13,7%), és elmegy az operába vagy operettet néz (9%).

A felmérésben 1260 személy vett részt, a hibahatár 2,8%-os, a felmérés eredményeinek megbízhatósági aránya 95%-os. A felmérésbe továbbá 840 bukaresti személyt is bevontak, körükben a fővárosi kultúra fogyasztási trendeket mérték.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS