2018. október 21. vasárnapOrsolya
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Funar egykori jobbkeze a Diszkriminációellenes Tanács tagja akar lenni

K. M. K. M. 2015. március 20. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

Ionuț Țenét nem kell bemutatni a kolozsváriaknak. Legutóbbi közszereplésén a Noua Dreaptă március 15-i "megemlékezésén" szónokolt.


Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) tagja akart lenni a nacionalista diskurzusáról ismert Ionuț Țene, Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester kabinetvezetője, a Napocanews.ro szélsőjobboldali diskurzusú online lap publicistája, ám a Román Akadémiai Társaság (SAR) és a Helsinki Bizottság romániai emberjogi szervezete (APADOR-CH) további 16 civil szervezettel együtt megóvta a jelentkezését.

További két személy jelentkezése ellen is felléptek a civilek, ők a PNL által támogatott Vichi-Ștefania Stoican, illetve Mihai Tociu, aki független jelöltként indulna. Stoican kapcsán Țenéhez és Tociuhoz képest a civileknek "csak" annyi volt a kifogása, hogy nem rendelkezik a tisztség betöltéséhez szükséges tapasztalattal, és nem ért a szakterülethez, hiszen kommunikációs szakemberi végzettséggel rendelkezik és az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémián belügymenedzsmentből és nemzetbiztonságból diplomázott. Továbbá az sem a legjobb ajánlólevél, hogy Stoican a Kazánok, Magas Nyomású Tartályok és Emelőszerkezetek Állami Felügyeleténél dolgozott huzamosabb idegi, és több ízben, rövid ideig kommunikációs és kapcsolattartási munkakört látott el.

A civil szervezetek Țene és Tociu ellen fogalmazták meg a legélesebb kritikát, példákat is felsorolnak arra, hogy miért nem foglalhat helyet ez a két személy a Diszkriminációellenes Tanács tagjainak asztalánál.


Țene tudja, ki az "igazi" románȚene Kolozsváron közismert szélsőséges nacionalista, aki legutóbb március 15-én szónokolt a vasgárdista utódszervezet, a Noua Dreaptă Avram Iancu Emlékmenetén.

Ionuţ Ţene beszédet mond a Noua Dreaptă szélsőjobboldali szervezet idei március 15-i, kolozsvári rendezvényén
<br />
(fotó: Balázsi-Pál Előd)Ionuţ Ţene beszédet mond a Noua Dreaptă szélsőjobboldali szervezet idei március 15-i, kolozsvári rendezvényén
(fotó: Balázsi-Pál Előd)


A civilek közleményben jelezték, Țene számos olyan véleményanyagot közölt, amelyek egyértelműen arról tanúskodnak, hogy meggyőződései miatt nem lehet az emberi jogok tiszteletben tartása, az esélyegyenlőség és a diszkriminációmentesség felett őrködő intézmény tagja. A civilek konkrét példákkal is alátámasztják állításukat. Példaként a Națiunea című lap január 6-i számában publikált cikkből idéznek, amiben Țene azt írja, hogy „A román ember eredendően ortodox, a Kárpátok, a Duna és a Fekete-tenger által meghatározott földrajzi térségben élő ember nem lehet teljes mértékben román, ha katolikus, pünkösdista, református, vagy más vallású”. Egy további cikkében Țene a béke és emberiesség ellen elkövetett bűnei miatt elítélt Ion Antonescu marsall iránti tiszteletét fejezi ki, vagy a protestáns vallásokat szektás bandának nevezi.


Tociu, aki Ázsiába exportálná az európai romákat

Mihai Tociu, a másik kifogásolt jelentkező nemcsak, hogy nem bizonyította az emberi jogok védelméhez való hozzáértését, hanem kisebbségi csoportokat diszkrimináló véleményének adott hangot, írják a civilek.

Tociu ugyanis azt írta személyes blogján, hogy „Európa teljes cigányságát át kell helyezni egy ázsiai államba, mert egyetlen európai állam sem tűri meg őket”. Tociu emellett a halálbüntetés visszavezetését kéri, és az azonos neműek közötti kapcsolatot a poligámiához és a zoofíliához hasonlítja, ezzel megbélyegezve az LGBT közösséget.

A civilek rámutattak: a törvény szerint olyan személyek lehetnek a Diszkriminációellenes Tanács tagjai, akiket elismerés övez az emberi jogok védelme és a diszkriminációellenes harc terén. Emellett a tanács 9 tagjából legalább hatan jogi végzettséggel kell rendelkezzenek.


Asztalos Csaba ismét indul

A Diszkriminációellenes Tanács tagságát a tanács jelenlegi elnöke, Asztalos Csaba az RMDSZ támogatásával újra megpályázta. A PNL Claudia Sorina Popát, és a már említett Vichi-Ștefania Stoicant támogatja. A PSD három jelöltet nevezett meg, ők Petre Florin Manole, a társadalmi párbeszédért felelő miniszter tanácsosa és a CNCD jelenlegi tagjai, Cristian Jura és Luminița Gheorghiu. A nemzeti kisebbségek csoportja Ilie Dincát jelölte, aki jelenleg a „Pro Europa Romapárt Egyesület Képzésközpontjának vezetője.

Țenét az Inima Ardealului Kulturális Egyesület javasolta, a Krónikus Betegegyesületek Koalíciója Daniel Vasilét, a CNCD jelenlegi jogi tanácsosát jelölte.

Függetlenként indul Mariana Dincă, Mihai Tociu, Florin Bogdănel Priboi és Dragoș Tiberiu Niță.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS