2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pártpaktumot gyanít az MVSZ a népszavazás körül

S. G. 2004. július 08. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

#b#Szúrós nyilatkozatban#/b#, lepaktálást emlegetve kifogásolja az MVSZ azt, hogy az MDF a népszavazás helyett saját, kettős állampolgársággal foglalkozó indíványát húzta elő a sutból Budapesten.


Patrubány Miklós MVSZ-elnök szerint szervezete 320 ezer aláírással kezdeményezett népszavazását megelőzően a pártpolitikának háttérbe kellene vonulnia. Az elnök arra reagált, hogy a Magyar Demokrata Fórum ismét a parlament elé terjeszti az állampolgársági törvény módosítását a határon túl élő magyar nemzetiségűek egyszerűsített honosításáról.

Az elnök úgy véli, az egész magyar politikai elit adóssága, hogy 14 év alatt nem sikerült megoldani a kettős állampolgárság kérdését.


A 320 ezer aláírás csomagolva az MVSZ székházában. Az Országos Választási Bizottság mától kezdi a hitelesség vizsgálatát (fotó: Duna Tv képszolgálat)A 320 ezer aláírás csomagolva az MVSZ székházában. Az Országos Választási Bizottság mától kezdi a hitelesség vizsgálatát (fotó: Duna Tv képszolgálat)


– Most pedig, amikor a népakarat dönthet majd, az MDF fogja magát és elővesz egy olyan, kevesebbet nyújtó, alvó törvényjavaslatot, amelyet egy éve az országgyűlés tárgysorozatba sem vett – hangoztatta az elnök, hozzátéve: elvárják, hogy az MDF képviselői indítványukkal ne menjenek elébe a referendumnak. Megítélése szerint a törvénymódosítás


csak egy MSZP-MDF paktum révén

kaphat zöld utat, míg a népszavazás biztosabb eredményt hozhat. – A szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárok egynegyedének igenlő szavazata elegendő ahhoz, hogy kötelezővé tegye azt, amit az országgyűlés eszközeivel csak kétharmaddal tudna elérni. Patrubány Miklós úgy véli: a kettős állampolgárság ügyéből az a párt kovácsolhat politikai tőkét, amelyik támogatja a népszavazást.

Válaszként ostabaságnak minősítette Patrubány kijelentéseit Herényi Károly MDF-frakcióvezető a Krónika napilapnak nyilatkozva, aki úgy értelmezi az esetet, hogy csak az MVSZ elnöke támadja pártját, maguk az aláírók nem.


– Ezzel a lépéssel az MDF

országgyűlési frakciója megpróbálja kifogni a szelet a népszavazás elől, akadályozva a népfelség közvetlen gyakorlását – kritizál tovább Patrubány Miklós, hozzátéve: – Az ügyet az teszi igazán pikánssá, hogy ez év tavaszán az MDF Országos Választmánya egyhangú szavazattal támogatta a Magyarok Világszövetségének népszavazási kezdeményezését.

Az MDF képviselői ősszel saját javaslatuk megvitatását bliccelték el (a Duna Tv képszolgálat felvétele)Az MDF képviselői ősszel saját javaslatuk megvitatását bliccelték el (a Duna Tv képszolgálat felvétele)


Az MDF eleinte valóban

bírálta a népszavazási kezdeményezést, majd 2003 őszén saját javaslatot nyújtott be a parlamenthez: a tervezet szerint nem lenne kötelező magyarországi lakhellyel rendelkezni az állampolgárság kéréséhez. Az országgyűlés rendészeti szakbizottsága azonban a tervezetet nem vette tárgysorozatba – pont arról az október 28-i ülésről hiányoztak a testület MDF-es tagjai.

Patrubány az eset kapcsán azzal érvel, hogy pont a távolmaradás miatt bukott el akkor az ügy. Herényi most azt nyilatkozta, szigorúan megrótták azokat a képviselőket, akik októberben nem szavaztak. A frakcióvezető azt is közölte: ha ismét leszavazzák az ő javaslatukat, akkor "teljes mellszélességgel" a népszavazás mellé állnak.

Az MDF Dávid Ibolya fémjelezte, többé-kevésbé mérsékelt politizálását az utóbbi egy hónapban egyaránt kritizálja Fideszhez húzó belső ellenzéke, illetve a volt kormánypárthoz húzó sajtó. Noha az MDF-nek az Európa parlamenti választáson sikerült bizonyítania, a kritikusok azt sugallják: "igazi jobboldali" nem szavaz Dávid pártjára, mert azzal az egész jobboldali arcvonal veszít voksokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS