2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pártpaktumot gyanít az MVSZ a népszavazás körül

S. G. 2004. július 08. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

#b#Szúrós nyilatkozatban#/b#, lepaktálást emlegetve kifogásolja az MVSZ azt, hogy az MDF a népszavazás helyett saját, kettős állampolgársággal foglalkozó indíványát húzta elő a sutból Budapesten.


Patrubány Miklós MVSZ-elnök szerint szervezete 320 ezer aláírással kezdeményezett népszavazását megelőzően a pártpolitikának háttérbe kellene vonulnia. Az elnök arra reagált, hogy a Magyar Demokrata Fórum ismét a parlament elé terjeszti az állampolgársági törvény módosítását a határon túl élő magyar nemzetiségűek egyszerűsített honosításáról.

Az elnök úgy véli, az egész magyar politikai elit adóssága, hogy 14 év alatt nem sikerült megoldani a kettős állampolgárság kérdését.
– Most pedig, amikor a népakarat dönthet majd, az MDF fogja magát és elővesz egy olyan, kevesebbet nyújtó, alvó törvényjavaslatot, amelyet egy éve az országgyűlés tárgysorozatba sem vett – hangoztatta az elnök, hozzátéve: elvárják, hogy az MDF képviselői indítványukkal ne menjenek elébe a referendumnak. Megítélése szerint a törvénymódosítás


csak egy MSZP-MDF paktum révén

kaphat zöld utat, míg a népszavazás biztosabb eredményt hozhat. – A szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárok egynegyedének igenlő szavazata elegendő ahhoz, hogy kötelezővé tegye azt, amit az országgyűlés eszközeivel csak kétharmaddal tudna elérni. Patrubány Miklós úgy véli: a kettős állampolgárság ügyéből az a párt kovácsolhat politikai tőkét, amelyik támogatja a népszavazást.

Válaszként ostabaságnak minősítette Patrubány kijelentéseit Herényi Károly MDF-frakcióvezető a Krónika napilapnak nyilatkozva, aki úgy értelmezi az esetet, hogy csak az MVSZ elnöke támadja pártját, maguk az aláírók nem.


– Ezzel a lépéssel az MDF

országgyűlési frakciója megpróbálja kifogni a szelet a népszavazás elől, akadályozva a népfelség közvetlen gyakorlását – kritizál tovább Patrubány Miklós, hozzátéve: – Az ügyet az teszi igazán pikánssá, hogy ez év tavaszán az MDF Országos Választmánya egyhangú szavazattal támogatta a Magyarok Világszövetségének népszavazási kezdeményezését.Az MDF eleinte valóban

bírálta a népszavazási kezdeményezést, majd 2003 őszén saját javaslatot nyújtott be a parlamenthez: a tervezet szerint nem lenne kötelező magyarországi lakhellyel rendelkezni az állampolgárság kéréséhez. Az országgyűlés rendészeti szakbizottsága azonban a tervezetet nem vette tárgysorozatba – pont arról az október 28-i ülésről hiányoztak a testület MDF-es tagjai.

Patrubány az eset kapcsán azzal érvel, hogy pont a távolmaradás miatt bukott el akkor az ügy. Herényi most azt nyilatkozta, szigorúan megrótták azokat a képviselőket, akik októberben nem szavaztak. A frakcióvezető azt is közölte: ha ismét leszavazzák az ő javaslatukat, akkor "teljes mellszélességgel" a népszavazás mellé állnak.

Az MDF Dávid Ibolya fémjelezte, többé-kevésbé mérsékelt politizálását az utóbbi egy hónapban egyaránt kritizálja Fideszhez húzó belső ellenzéke, illetve a volt kormánypárthoz húzó sajtó. Noha az MDF-nek az Európa parlamenti választáson sikerült bizonyítania, a kritikusok azt sugallják: "igazi jobboldali" nem szavaz Dávid pártjára, mert azzal az egész jobboldali arcvonal veszít voksokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS