2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Támadásokba menekül az érdemi vita elől a szatmárnémeti polgármester

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2015. április 03. 17:13, utolsó frissítés: 2015. április 07. 15:25

Butka Gergő szerint botrányosan viselkedik az RMDSZ-es tanácsosokkal Dorel Coica, mert azok nem szavazták meg a városstratégiát.


Nem szavazta meg múlt csütörtökön a városfejlesztési stratégiát Szatmárnémeti Városi Tanácsa. A 10 éves városfejlesztés irányelveit tíz évre előre meghatározó dokumentumról történő szavazáskor az RMDSZ frakció és két volt PDL-s tanácsos tartózkodott, így a tervezetet nem fogadta el a testület.

Ez felháborította Dorel Coica polgármestert, aki vasárnap tartott sajtótájékoztatóján kígyót-békát kiabált a magyar tanácsosokra, akiket azzal vádolt, hogy a tanácsülést infantilis, demagóg és populista hozzászólásaikkal és kérdéseikkel nyújtják el, ráadásul nem is tudják mondanivalójukat befejezni, mert nem beszélik az állam hivatalos nyelvét. A polgármester Maskulik Csabára, Butka Gergelyre és Nits Jánosra neheztel, mert szerinte a három RMDSZ-tanácsos mindenféle okot kitalált, csak hogy támadja a stratégiát.

Erről egy szatmári helyi tévéadásban is kitálalt, mondván, hogy stratégia nélkül nem fogják tudni lehívni az EU-s forrásokat, hiszen egy elfogadott városstratégia elengedhetetlen ehhez. Butka Gergely tanácsost a Szatmárnémetiben kialakult konfliktus kapcsán kerestük meg, és arra kértük, az RMDSZ frakció szempontjából értékelje a kialakult helyzetet, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi történik a stratégia elfogadásának kérdésében.



Ha politikai vonatkozásból közelítjük meg a problémát, mit gondol, miért támadja meg az RMDSZ-frakciót meg Coica?

Butka Gergely: – Ez az önkormányzati szappanopera 2012-ben kezdődött: mi ellenzékből is igyekeztünk korrektül, konstruktív módon részt venni a döntéshozatalban. Ez azt jelenti, hogy megszavaztuk azokat a terveket, amelyek a város javát szolgálták: számos projekt kapcsán tettünk javaslatokat, kezdeményeztünk írásban és szóban, sőt számos esetet tudnék mondani, amikor a városvezetés anyagaiban hibát találtunk és még a nagyközönség elé kerülés előtt figyelmeztettük őket, javítottuk. A két másik megtámadott kollégám, Maskulik Csaba és Nits János több éven át lelkiismeretesen és a románság által is elismert szakmaisággal álltak mindig a hivatal rendelkezésére, volt rá példa, hogy napi 2-3 gyűlésbe is behívtak bennünket, hogy segítsünk pár nehezebb szakmai kérdésben.

Persze voltak nézeteltérések is: amikor nem engedtük, hogy korcsolyapályát vegyünk 100.000 euróért vagy amikor kritizáltuk a girbegurba terelőutat, ezekre viszont a polgármester teljesen más módon válaszol: tanácsülésen a kényelmetlen kérdések elől menekülve kivonul a teremből, majd sajtótájékoztatón munkanélkülinek nevez bennünket, most éppen műveletlennek titulál, párttársával Vangheliével hasonlít össze. Tehát nem érvekkel, ellenérvekkel védi meg a kaotikus városvezetési stílusát, hanem például viccből felajánlja, hogy megengedi a szekerek közlekedését a városban, ha egy másik ellenzéki, román tanácsos kolléga lesz a kocsis. Ez persze figyelemelterelés a fennálló problémákról, a koncepció hiányáról vagy éppen az elfogadhatatlan minőségű munkákról, mint például ez a stratégia.

Melyek az RMDSZ-frakció kifogásai a stratégia kapcsán?

– Két sarkalatos probléma van ezzel a 88 oldalas stratégiával: egyrészt hiányoznak belőle a konkrétumok, olyan választékos nyelvezettel leírt üres lózungok vannak benne, mint például "mindent meg kell tegyünk a munkanélküliség csökkentésére" vagy idézném románul: "Dezvoltarea unei structuri urbane polinucleice în teritoriul administrativ, care integrează trupurile izolate sub forma unor clustere, bine dotate cu servicii şi comerţ de interes cotidian". Hiányoznak a kulcsfontosságú területek mint a gazdaságfejlesztés, mindössze 3 sort ír benne az ifjúságról, nincs benne a történelmi központ rehabilitációja, és ami a legfontosabb: nincsenek hozzárendelve létező projektek, mert a hivatalnak jelenleg egyetlen egy kész projektje sincs. Ezt egy tévéműsorban is beismerte a hivatal szakembere, ez a 88 oldal pedig csak úgy lóg a levegőben...



A másik problémakör pedig a súlyos tárgyi tévedések sorozata, olvasás közben az volt az érzésünk, mintha nem is Szatmárnémetiről lenne szó: például azt írják, a város fejlődésének egyik kulcsa a megyei dió- és epertermesztésben rejlik. Vagy, hogy Nagybánya inkább Kolozsvárhoz kötődik, mi pedig inkább Nagyváradhoz: nem tudom miből következtettek erre, de minden szatmári tudja hogy ez nem így van, elég kiszámolni hány ezer egyetemistánk tanul Kolozsváron... de egy lehetséges fejlesztési pontnak azt látják, hogy értékesítsük a Megyei Tanács teraszát. Világos, hogy aki ezt írta, soha nem járt azon a 15 négyzetméteres teraszon, aki pedig ezt ellenőrizte és átvette ezt az anyagot, nem végezte jól a munkáját.

Miért tartózkodtatok a szavazáson, miért nem szavaztatok a stratégia ellen?

– Mindkettőnek ugyanaz az eredménye, elbukott a stratégiát szentesítő határozat, viszont a tartózkodás elegánsabb: azt üzentük ezzel, hogy tényleg szükséges egy stratégia, de nem ebben a formában és ebben a minőségben. Polgármester úr másik harceszköze a figyelemelterelés mellett a felelősség áthárítása: ha valami sikeres, például az Ilyés Gyula volt polgármester most befejeződő projektjei, azokat már Coica úr avatja fel, de ha valami nem működik a városban, azért a tanácsosok a hibásak, közülük is csak néhányan.



Például a Városi Sportklub milliós adósságot halmoz fel, és halad a csőd felé, de ezért is mi vagyunk a hibásak, mert számon kértük, és nem adtunk nekik nagyobb keretösszeget. Már várom, hogy a dinoszauruszok kihalásáért is minket tegyen felelőssé.

Milyen keretek között tudjátok elképzelni azt, hogy a városfejlesztési stratégiát megszavazzátok? Új stratégiát kellene írni, vagy a létezőt kellene átfogalmazni, kibővíteni? Mi a procedúra, mikor kerülhet ismét a tanács elé egyáltalán?

– Ebben a formában nem fogjuk elfogadni, legalábbis, ameddig működik a józan ész és a konstruktív ellenzékiség elve. Azt javasoltuk, vegyék ki a megalapozatlan részeket és tegyenek bele szatmári elemeket, reális problémákra konkrét válaszokat. Jöjjenek javaslatokkal, konkrét megoldásokkal és ahogyan eddig is, kollégáimmal bármikor állunk rendelkezésükre. Túl kell lépni ezen a tipikus "csináljuk meg, hogy meg legyen csinálva" munkamódszeren, bizonyítsák be, hogy van hosszútávú elképzelésük erről a városról. Az eddigi jelek alapján ez lesz a legnehezebb.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS