2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Plagizálással vádolják Gáspárik Attilát

S. I. 2015. április 07. 14:57, utolsó frissítés: 15:06

Hivatkozás és idézőjelek nélkül vett át szövegrészleteket kötetében a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója - állítja egy álneves levélíró.


Hivatkozás nélkül vett át szövegrészleteket más szerzőktől, forrásmegjelölés nélkül használta fel mások írásait Gáspárik Attila egy 2007-ben megjelent könyvében – állítja szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében egy álnevet használó személy.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektorának címzett, de több sajtóorgánumnak is elküldött levél írója szerint a marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára a Catedra din scenă című kötete olyan, idézőjel nélküli szövegrészeket tartalmaz, amelyek más szerzők szellemi termékei, ráadásul a szóban forgó művek a bibliográfiában sincsenek feltüntetve. A levélíró három szerzőt említ, akiktől szerinte Gáspárik hivatkozás nélkül emelt át szövegrészleteket: O. Șafran, Andrei Cosmovici és Ioana Petcu.

A levél szerzője egyebek mellett azt a kérdést teszi fel, hogy Gáspárik Attila szóban forgó könyve megegyezik-e A színművész, mint társadalmi-etikai üzenet kezdeményezője, fejlődése című doktori dolgozatával, amelyet a iaşi-i Alexandru Ioan Cuza Egyetemen védett meg 2007-ben? A levélíró továbbá azt kérdezi, ha a dolgozat és a könyv szövegei megegyeznek, és a dolgozat plagizált részleteket tartalmaz, akkor érvényes-e a doktori cím, és amennyiben nem érvényes, megőrizhet-e egyetemi katedráját a színházigazgató?

Gáspárik Attila a Transindex megkeresésére elmondta: lapunktól értesült a személyét érintő plágiumvádakról. Kérésére elküldtük neki a szerkesztőségünknek elküldött levelet és a mellékelt bizonyítékokat. Ezek áttanulmányozása után a színházigazgató azt válaszolta, hogy sürgősen felveszi a kapcsolatot Sorin Crişannal, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektorával, és tanácskozni fognak arról, hogy mi a teendő hasonló esetben. „Természetesen, ha törvénytelenséget követtem el, vállalom annak következményeit” – fogalmazott Gáspárik. A levélíró által említett egyik szerző, Ioana Petcu írása szintén 2007-ben jelent meg. Ezzel kapcsolatban Gáspárik megjegyezte, hogy ő is 2007-ben védte meg a doktori dolgozatát.

„A szerző szerint egy 2007-ben megjelent könyvemben nem tettem ki az idézőjeleket sok helyen. A plagizálás az súlyos bűn. Utána kell néznem. Látom, hogy egy 2007-es szöveg az egyik idézet nélküli anyag. Nehéz elhinnem, hogy olyan hamar hozzájutottam volna más szövegéhez. Ellenőriznem kell a doktori dolgozatot is, mivel az nem egyezik meg a könyvvel” – mondta.

A levélíró által felvetett további kérdések:

Kik a szerzői az egymással megegyező szövegeknek, ki plagizál? Cosmovici, Șafran, Petcu használják Gáspárik szövegeit, vagy fordítva?

Milyen következményei lehetnek annak, hogy Gáspárik Attila jelentős mennyiségű, már kiadott és megjelentett szövegrészleteket vett át a szerzők tudta és a források feltüntetése nélkül?

Ebben az esetben beszélhetünk plágiumról?

Ha az első 37 oldalon legkevesebb 9 esetben mutatható ki a szövegrészletek hivatkozás nélküli átvétele és a forrásmegjelölés elmulasztása, és ezek a szövegek a teljes szöveg 16 százalékát teszik ki, akkor feltételezhető, hogy a fennmaradó 252 oldal esetében is hasonlóra lehet számítani?

Mi lehet a következménye annak, hogy a szerző idézőjel vagy szakirodalomra való hivatkozás nélkül használta fel mások munkáinak több mint felét a saját kötetében?

Milyen felelőssége van annak az intézménynek, amelyik doktori címet adományozott egy ilyen doktori dolgozat megvédése után, és milyen felelősséggel bír az a felsőoktatási intézmény, amelynek alkalmazásában áll Gáspárik Attila?


Címlapfotó forrása: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem honlapja

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS