2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Villáminterjú az utcazenésszel, akit „megbüntettek” Kolozsvár központjában

F.J. 2015. június 02. 13:15, utolsó frissítés: 15:40

Megtudtuk, pontosan mi történt és mit gondol a zenész arról, hogy hirtelen "netes szenzáció" lett belőle.


A Vocea Transilvaniei írta meg elsőként a hírt, miszerint egy kolozsvári utcazenészt megbüntettek a rendőrök a Deák Ferenc utcán. A hírt egy képre alapozták, amelyet egy járókelő készített és osztott meg a Facebookon, azzal a kérdéssel, hogy minek is a fővárosa Kolozsvár?

Io il bagam si in puscarie nu ii dadeam doar amenda. Pai unde te crezi ba baiatule de canti Shopenhauer la violina? Sa...

Posted by Cosmin Nedelcu on Saturday, May 30, 2015


A bejegyzést mintegy kétezerhétszázan lájkolták, és mintegy hatszázan osztották meg.

A fotót a Büszke vagyok arra, hogy kolozsvári vagyok nevű Facebook-oldal is megosztotta, azzal a felirattal, hogy "Nem vagy kolozsvári, ha ezt elfogadod".

A bejegyzéseket ugyanakkor kommentáradat követte, volt aki a művészt és a zenéjét értékelte, volt aki a rendőrök vegzálását kifogásolta, de volt olyan is, aki azt hangoztatta, teljesen jogos az, hogy megbüntették, ugyanis valószínűleg nem volt engedélye az utcazenéléshez.

Az ügyet Emil Boc kolozsvári polgármesteren is számon kérték, amire válaszolt is, miszerint az utcazenészt nem büntették meg, csak "eligazították, hogy kérjen engedélyt".

A Transindex megkereste Șorban Gabriel-Ioant, vagy ahogy a barátai ismerik, Pupit, hogy megkérdezzük tőle, mi történt, valamint hogy mit gondol az egészről.


Pontosan mi történt?

- Pénteken kiálltam zenélni az utcára. Egy adott ponton az egyik csoporttársam az egyetemről odajött hozzám, hogy beszélgessünk. Először látta, hogy zenélek az utcán, és elmondta, hogy milyen vagánynak gondolja ezt.

Erre valamiért odajöttek a zsaruk is, akik azelőtt elmentek már párszor előttem. Megkérdezték, hogy van-e engedélyem, mondtam, hogy nincs.

Ezért feljegyezték az adataimat, és egy járókelő lefotózott. A képen éppen az látszik, hogy már kezdtem vágni a pofákat, mert kellemetlen kezdett lenni a helyzet.

Aztán a rendőrök továbbmentek...

De végül megbüntettek?

- Nem büntettek meg, és nem is büntethettek volna, mert erre nincs törvényes alapjuk. Nem koldultam, nem haladtam meg a megengedett hangszintet stb.

Akkor azt jól értem, hogy nincs engedélyed?

- Nincs. Akartam csinálni régebben, de semmi kedvem hónapokig várni rá. Meg egy ismerősöm is megpróbálta, s valamilyen okból nem adtak neki.

Nekem semmi kifogásom nincs azzal kapcsolatban, hogy engedélyt kérnek tőlem azért, hogy zenéljek az utcán, de az szerintem nincsen rendjén, hogy ennyire körülményes beszerezni egy engedélyt.


Mit szólsz ahhoz, hogy "internetes szenzáció" lettél?

- Eléggé furcsának tartom. Igazából csak most vasárnap jutottam odáig, hogy bekapcsoljam a telefonom, s akkor azt láttam, hogy mindenki hív és kérdezősködik, hogy mi történt. Aztán megnéztem azt is, hogy mi folyt a neten, s meglepődtem, hogy milyen véleményeket fűztek hozzá a beszélgetéshez.

Nem akartál beleszólni a beszélgetésbe?

- Nem. Nem szerettem volna. A vélemények egy része olyan volt, hogy biztosan nem szerettem volna hozzájuk fűzni semmit.

És ahhoz mit szólsz, hogy a kolozsváriak közül nagyon sokan a védelmükbe vettek?

- A pozitív visszajelzés mindig jól jön. Főleg azt figyelembe véve, hogy tizenegyedikes voltam akkor, amikor utoljára rendszeresen hegedültem. Az jólesik, hogy kiállok az utcára a hegedűmmel, és van amikor improvizálok, de az embereknek tetszik, amit csinálok, sőt, van aki védelmébe vesz ilyenkor.

Mit üzennél azoknak, akiknek tetszik az, amit csinálsz?

- Azt üzenném, hogy figyeljenek oda azokra, akik ezzel is foglalkoznak. Például jó lesz figyelniük az első Kolozsvári Utcazene Fesztiválra, amelyet a KMDSZ szervez a Sétatérre június 20-án, és jó eséllyel én is fogok ott zenélni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS