2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Példa nélküli kapkodás jellemezte a mezőgazdasági támogatási kérelmek folyamatát

S. I. 2015. június 17. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

A mezőgazdasági minisztérium hétről-hétről módosította a szabályrendszert, ami elfogadhatatlan egy EU-s tagállamban - mondja Tánczos Barna.


Hétfőn lejárt az egységes mezőgazdasági kérelmek leadási ideje. Hargita megyében hétfő estig 20708 kérelmet iktattak 143 ezer hektárra, ami a tavaly benyújtott kérelmek 74 százalékát jelenti. Az országos átlag 83 százalék körüli, így Hargita megye jelentősen az országos átlag alatt maradt. A különböző típusú mezőgazdasági kérelmek egységesítését idéntől vezette be a mezőgazdasági minisztérium, a menet közbeni változtatásokhoz a gazdák nem minden esetben tudtak alkalmazkodni, ami jelentős fennakadásokat okozott a kérelmek időbeni benyújtásában.

Haschi András, a Hargita megyei mezőgazdasági kifizetési és intervenciós ügynökség (APIA) igazgatója a Transindexnek elmondta, azok a megyék, ahol sok az állattenyésztési támogatás, mint például Hargita, Fehér, Beszterce, Hunyad, Máramaros, Szeben, Suceava, mind az átlag alatt vannak. „Nem mindegy, hogy amíg egy Hargita megyei APIA-s alkalmazott öt szarvasmarha után veszi el a kérést, addig Konstanca megyében több ezer hektár földterületre vonatkozó kérelmet iktatnak. Nálunk a gazdák általában két sort kell kiálljanak” – mondta a szakember.

Július 10-ig még elfogadják a kérelmeket

Megjegyezte, hogy az utóbbi napok nem voltak feszültségtől mentesek. „A 112-es számot hol azért hívtuk, mert egy gazda lett rosszul a melegben, hol pedig azért, mert egy kollégánknak volt szüksége ellátásra. Az alkalmazottak másfél hónapja folyamatosan dolgoznak, gyakorlatilag kidőltek. Mikor 350 ember áll egy sorban, akkor mindig előfordulnak indulatok, de úgy gondolom, hogy a körülményekhez képest nem voltak olyan nagy feszültségek. Tudok olyan megyét, ahol egyszerűen összeverekedtek az emberek az APIA előtt, itt azért nem volt ilyen jellegű probléma” – magyarázta Haschi. Hozzátette: a visszajelzések 80-90 százaléka pozitív a gazdák részéről.


„Jól esik a kollégáknak is, amikor a gazda nem ordibálva jön be az irodába és követelőzik a jogaiért, hanem azt mondja, hogy önöknek sincs azért könnyű dolguk, ezt köszönjük szépen. Persze, mindig akad olyan, aki elégedetlen, ami érthető is, hisz otthon vannak az állatok, fejni kell naponta kétszer, bejön éjjel kettőkor, hogy sorba álljon, és este 10 órakor kerül haza, ez nem egyszerű” – fogalmazott az igazgató. Kérdésünkre, hogy mi történik azokkal a gazdákkal, akiknek nem sikerült határidőn belül benyújtani a kérelmet, Haschi András elmondta: az APIA július 10-ig még elfogadja az igényléseket, ám napi egy százalékos késedelmi kamattal.

Abrakolás a hegy alatt

„Jelen pillanatban is vagy száz ember áll a kapu előtt. Fele közülük benyújthatta volna a támogatási kérelmet már áprilisban. Az tiszta, hogy a gazdák egy része csak május 26-ai kezdettel igényelhette volna a támogatást, de volt az este olyan gazda is, aki április hatodikán letehette volna a támogatási kérést. Állatai nincsenek, csak legelője és szántóföldjei. A probléma az volt, hogy a gazdák egy része, aki véleményem szerint igazából nem gazdálkodik, azt várta, hogy a törvénykezés olyan irányba változzon, hogy ő kaszálótulajdonosként igényelhesse a támogatást úgy, hogy ne legyen állata. Várták ezt a változtatást, s akkor mindenki becsődölt a legvégére” – mondta Haschi.


Szerinte ezen a héten még feszült tempóban fognak dolgozni, hogy mindenkit valahogy be tudjanak fértetni az első napokba, mert nem mindegy, hogy 5 vagy 20 százalékos vesztesége van a gazdának.

Kérdésünkre, hogy jövőre is hasonló körülményekre lehet-e számítani, az igazgató úgy válaszolt, bízik abban, hogy a minisztérium tanulni fog az idei tapasztalatokból. „Amikor egyféle támogatásról van szó, a gazda úton-útfélen, tévében, rádióban ezt hallja, valahogy megtanulja azt az egy támogatást. Amikor azonban összevonták az állattenyésztési támogatásokat, már bonyolultabbá vált a helyzet, ám a földtámogatásokkal való egységesítéskor végképp átláthatatlanná vált sokak számára a rendszer. A romániai gazdák jelenleg nincsenek olyan ismeretek birtokában, hogy ezt a dolgot teljesen egyedül menedzselni tudják. Ezért hiába akarnak egy túlzottan tökéletes elektronikus rendszert bevezetni, mert nem tudják kezelni” – vélte Haschi. Szerinte az APIA mellől hiányzik egy olyan intézmény, mint az agrárkamara vagy egy szaktanácsadói hivatal, amelyik segítene a gazdának a kérések kitöltésében.

Kapkodás és fejetlenség

A Transindex Tánczos Barnát is megkereste az ügyben, aki szerint ennyire fejetlenül, kapkodva még senki nem menedzselte a területalapú támogatási kérelmek elbírálását, mint a szaktárca. „Sajnos hétről-hétre, menetközben módosultak a szabályok, újabb és újabb feltételeknek kellett megfelelni, amelyek adott esetben enyhültek, vagy eltűntek. Ez egy lassan komoly tapasztalattal rendelkező uniós tagállamban megengedhetetlen. Elfogadhatatlan, hogy a minisztérium a legelő és kaszálós területekre a feltételrendszert két hónapon belül kétszer, háromszor módosítja, és aki a periódus elején nyújtotta be a kérést, az teljesen más feltételek között kaphatta meg az egy hektárra járó támogatást, mint aki később” – mondta az RMDSZ szenátora.

A politikus azt is furcsállta, ahogy a közbirtokosságok helyzetét kezelte a minisztérium. Előbb megtiltotta számukra a kérések leadását, majd miután az RMDSZ keresztülvitte a parlamenten, hogy mégis letehessék a kérést, a szaktárca az utolsó napokban adta ki a minisztériumi rendeletet, amely révén alkalmazni lehetett a törvényt – mondta Tánczos.


„E miatt sok közbirtokosság nem tudta benyújtani a kérelmet, ennek is köszönhető az a 70 százalékos lefedettség, amivel a Hargita megyei APIA rendelkezik. A folyamatos módosításoknak, a tiltáslistának köszönhetően az APIA alkalmazottaira embertelen nyomás nehezedett, lehetetlen volt ennél jobb eredményt elérni. Ez mennyiség szempontjából nagyon rossz eredménynek számít, valószínű, hogy még a legelső években sem volt ennyire gyenge a lefedettség. Hogy minőségileg ez mit fog jelenteni, ki mit értett meg ezekből a támogatási csomagokból, ki milyen lehetőségekkel tudott élni, az elkövetkező hetek, hónapok részletes elemzései után fog kiderülni, de az biztos: rengeteg pénzt veszítettek a gazdák, rengeteg pénzt veszített az ország, mert ebből már 100 százalékos lefedettség nem tud lenni” – fogalmazott Tánczos.

A politikus nem nagyon hisz abban, hogy ez a minisztériumi csapat be fogja látni a hibáit és megérti a rendszer irányításának alapelveit. „Az elmúlt hetekben a minisztériumban a szerint módosultak a szabályok, hogy melyik érdekcsoport tudott hangosabban kiáltani a minisztériumi folyosón vagy a tárgyalótermekben. Ez megengedhetetlen, amikor középhosszú távra fejlesztési politikát akarnak kidolgozni. Ebből nem lesz rézgálic, nagyon ki vagyok ábrándulva a csapatból, pedig az elején az volt a meggyőződésem, hogy egy fiatal, dinamikus csapatról van szó, akik tudják, mit akarnak. Így is indult az egész feltételrendszer, de azzal, hogy hétről hétre módosítottak a szabályokon, engedtek a nyomásgyakorlásnak, ez kiábrándító” – fogalmazott Tánczos.

A fotókat olvasóink küldték be

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS