2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iszlám modul is lesz idén a Sapientia kolozsvári karán: az előadások nyitottak lesznek

K. M. K. M. 2015. július 10. 15:42, utolsó frissítés: 16:36

Hang- és vetítéstechnikai beruházások történtek a nagyteremben, amely akár a TIFF új helyszínéül is szolgálhat jövőtől.


Jövő héten kezdődnek a felvételi vizsgák a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kara 4 alapképzési és 3 mesteri szakán, Kolozsváron. Tonk Márton dékán és Szenkovics Dezső egyetemi adjunktus, kari főtitkár pénteken ismertette a sajtóval az egyetem kolozsvári karának kínálatát, és bemutatták az egyetem főépülete Aula Magna termének új hang- és vetítőtechnikai felszerelését.

Mind a négy alapképzési, mind a három mesteri szakra július 13-24. között zajlik a beiratkozás. Az érdeklődők Környezettudományi, Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok, Filmművészet, fotóművészet és média illetve Jog szakra felvételizhetnek. A mesteri képzés iránt érdeklődők a Diplomácia és interkulturális tanulmányok, Filmtudományi illetve Európai és nemzetközi üzleti jog szakok közül választhatnak.

Tonk Márton és Szenkovics DezsőTonk Márton és Szenkovics Dezső


Összesen 180 helyet hirdettek meg, ebből 130 hely az alapképzésen, 30 hely a mesterképzésen és további 20 hely a Debreceni Egyetemmel közösen meghirdetett jogi mesterképzésen áll a jelentkezők rendelkezésére. Ez utóbbi az első angol nyelvű képzés, amelyre már nem csak magyar anyanyelvű diákokat tudnak fogadni. „Egyértelmű szándékunk volt, hogy a Sapientia EMTE a nemzetközi mezőnyben is erősítse a jelenlétét, ezzel az angol nyelvű mesterképzéssel leteszteljük a román anyanyelvű hallgatók viszonyulását. A meghirdetett 20 hely mindenike költség-hozzájárulásos, tanévenként 450 euróba kerül” - mondta Tonk Márton.

A filmművészeti szak újdonságai kapcsán elhangzott: magyarországi alapítványi forrásból a Sapientia EMTE 5 nem magyarországi és nem erdélyi fiatal számára tudja biztosítani a filmes alapképzés költségeit, beleértve a kollégiumi kiadásokat, az esetleges tandíjat, és a kolozsvári tartózkodás teljes körű költségét. Az alapképzésre például felvidéki vagy kárpátaljai fiatalok jelentkezését várják.

A meghirdetett helyek közül egyébként 83 hely lesz ingyenes, 97 pedig tandíjköteles, az egy éves tandíj összege 250 és 450 euró között mozog. Az ingyenes helyre bejutott diákok mellett a költség-hozzájárulásos helyet elnyert diákok is jogosultak érdem-, tanulmányi- vagy szociális ösztöndíjra. Tonk Márton elmondta, minden tanév végén átrendeződnek a tandíjas és tandíjmentes helyek, a diákok a következő tanévben tanulmányi eredményeik alapján kerülnek ingyenes vagy tandíjköteles helyre.

A Sapientia EMTE kolozsvári kara bentlakást is biztosít diákjainak, idén a Diakónia Ponorului utcai ingatlanjában 30 helyet bocsátanak az igénylők rendelkezésére. Tonk elmondta, a hallgatóik 20-30%-a számára tudnak bentlakást biztosítani, a korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy több helyre nem is lenne igény.


Iszlám modul is lesz idén a Diplomácia mesteri szakon

A Diplomácia és interkulturális tanulmányok mesterszakon 15 helyet hirdettek meg, ennek keretében egy iszlám modult indítanak el. A modul keretében az iszlámmal, iszlám vallással, politikai, társadalmi kultúrával kapcsolatos ismereteket kíván nyújtani a hallgatóknak, a modul szabadon felvehető. Az előadók, Rostoványi Zsolt és Maróth Miklós iszlám-szakértők féléves kurzusokat vállaltak, előadásaikat szeptembertől tömbösítve fogják megtartani. Tonk elmondta, valószínűleg minden érdeklődő előtt nyitott lesz a kurzus.

Filmes mesterképzés indul idén

A Satientia EMTE kínálata Filmtudomány mesteri képzéssel bővül idén, amelyet a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel (ELTE) közösen hoznak létre. Azt célozzák, hogy nagyobb költségvetésű, és komoly humánerőforrást bevonó filmeket készítsenek, amelyek akár filmfesztiválokon is részt vehetnek, vagy a televízióban is bemutathatóak lesznek.


Az Aula Magát bekapcsolnák az Eurimages-hálózatba

A Sapientia főépületének nagyterme 13 millió forintos beruházással új hang- és vetítőtechnikát kapott. Szenkovics Dezső elmondta, így már lehetőség nyílik arra, hogy a terem révén csatlakozhassanak az Eurimages-hálózathoz, és európai művészfilmeket is be lehessen itt mutatni. Itt zajlanak majd az idei Kolozsvári Magyar Napok keretében a filmes napok projekciói, és reméli, hogy a városban megszervezett filmfesztiválok – például a Comedy Cluj vagy a TIFF – helyszínéül is szolgálhat a jövőben az Aula Magna.

Bemutatták az Aula Magna új hang- és vetítéstechnikájátBemutatták az Aula Magna új hang- és vetítéstechnikáját


Elmondta, a befektetések sora nem áll le, további 100 millió forint áll rendelkezésre a stúdiótechnika fejlesztésére, ezért remélik, hogy a közeljövőben a tévéstúdiót is használatba tudják adni. Késő ősszel három kamerás, HD-adást venni és sugározni képes stúdiót állítanak fel, ami az oktatási célok mellett produkciós célokat is szolgálhat. A stúdiót bárki használhatja, aki bérleti szerződést köt az egyetemmel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS