2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gusă: tippek arra az esetre, ha az RMDSZ kiesik

tudósító:Sipos Géza 2004. július 19. 14:56, utolsó frissítés: 14:38

Induljanak magyar politikusok román pártok listáin -- ez volna a megoldás arra az esetre, ha az RMDSZ nem tudna ismét parlamentbe kerülni ősszel. Az ötletet a PD kampányfőnöke dobta fel Tusványoson.

-- Politikusi tapasztalatom, erdélyiként szerzett élményeim alapján mondom azt, hogy hozzájárulna a romániai politikai élet európaibbá tételéhez az, ha magyar politikusok is indulnának akár a PNL-PD pártszövetség, vagy inkább az összes román párt listáin -- hangoztatta Cosmin Gusa, a PD kampányfőnöke ma délelőtti előadásában a tusványosi szabadegyetemen. A délelőtt témája a politika, mint áru volt.

Gusa szerint a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) fellépésével, illetve kizáratásával a helyhatósági kampányból veszélybe kerülhet az őszi választáson az RMDSZ parlamenti jelenléte. -- A kisebbségnek márpedig jelen kell lennie a parlamentben! -- emelte ki a kampányfőnök, azt fejtegetve, hogy az ő javaslata megoldást nyújtana erre a helyzetre.

Az ötlet szerint a magyar politikusok meggyőződésük, elveik mentén válogatnának a román pártok között. Újságírói kérdésre válaszolva a PSD volt és a PD jelenlegi politikusa elmagyarázta: szakmai felkészültség, a profi politikusi munka megítélése alapján kerülhetne magyar politikus egyik vagy másik román pártba.
-- De azért ne várják el tőlem,

hogy felsoroljam azoknak az RMDSZ-politikusoknak a nevét, akik biztosan szívesen szerepelnének a PSD listáján! -- hárította a további érdeklődést Gusa, aki ezután azt fejtegette, megítélése szerint már nincs elvi alapja az RMDSZ azon törekvésének, hogy állandóan kormányra kerüljön.

Ennek érdekében ugyanis jelentős súlyú kompromisszumokat kell tenni, s ennek érezhetően károsak a hatásai. -- El kell választani az érdekképviseletet a gazdasági érdekcsoportok befolyásától -- fejezte be RMDSZ-kritikáját a kampányfőnök, hozzátéve azért, hogy igazából nem Erdélyben, hanem Moldva térségében fonódott össze legnagyobb mértékben az üzlet és a politika.-- A javaslat nem azt jelenti,

hogy a román pártok konkuráljanak az RMDSZ-szel, vagy akár az MPSZ-szel. Arról van szó, hogy e két szervezet fogadja el, hogy ez lehet a magyar képviseletre a megoldás, s üljön le tárgyalni a listákon biztosítandó helyekről a pártokkal.

-- Ezt az ötletet 1992-ben legelőször Corneliu Vadim Tudor vetette fel, ezt mindenféle rosszindulat nélkül mondom. Vadim Tudor pártjában dolgoznak is magyar politikusok -- emlékeztetett az ötlet kapcsán Daniel Barbu, a bukaresti egyetem politikatudományi szakának dékánja, a délelőtt egyik legfajsúlyosabb előadója.


-- Néha a bolondok is nyújthatnak

értelmes megoldásokat! -- replikázott Gusa, még azt is hozzátette, hogy a javaslatot már több civil szervezet bevonásával már megvitatták egy évvel ezelőtt. A kampányfőnök optimista lendülettel úgy válaszolt az előadása után elhangzott kommentárokra, hogy ötlete akár 2004-ben megvalósulhat -- de 2008-ban már ez is fő témája lesz a választási kampánynak.

-- Meglepő, de szimpatikus javaslat -- reagált Szilágyi Zsolt képviselő, a délelőtt moderátora arra a felvetésre, hogy személy szerint nem neki szól-e Cosmin Gusa javaslata. -- Az MPSZ mindenképpen nyitott az egyeztetésre az összes romániai párttal -- válaszolt az RMDSZ-ből kilépett nagyváradi politikus.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS