2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lehetséges-e Romániában amerikai típusú kampány?

K. A. 2004. július 21. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

#b#[tusványos]#/b# A romániai társadalom másképp strukturált, mint az amerikai, a választási törvények is jelentősen különbözők. És mégis: Udvarhelyen az RMDSZ önmeghatározása szerint #b#amerikaiasan kampányolt#/b#. Miről van szó?

Az amerikai típusú kampány

lényege, hogy fragmentált és individualizált szavazó-társadalommal számol, nem úgy, mint amilyennel az RMDSZ, amely földrajzilag és kulturálisan jól körülhatárolt közösségből hívja le a szavazatokat – válaszolt Daniel Barbu, a Bukaresti Politikatudományi Kar dékánja, a moderátor Dénes László (a Reggeli Újság főszerkesztője) kérdésére.

Az amerikai képviselő-választásokon a szavazók részvétele alig 15% körül mozog, ám ez az átlag az elnökválasztásokon 50%-ra mehet fel. Mindent összevetve az amerikai nem valami lelkes szavazó, az ottani kampányok éppen ezért alapvetően mozgósító jellegűek. Republikánusok, demokraták egyaránt biztos szavazótáboruk megmozdítására fektetik a hangsúlyt.

Jelentős különbség még – emeli ki Barbu – hogy az amerikai választási törvény nem annyira szigorú, mint az európaiak, Amerikában nincs kampánycsend és az is bevett, hogy a szavazás napján közvetlen ajtóról-ajtóra technikával mozgósítják, vagy akár az urnákhoz viszik a szavazókat.


A román társadalom a szavazati opciók

szempontjából az amerikai ellentéte, individualizált és fragmentált – vagyis nincsenek jól bemérhető, hagyományosan az egyik vagy a másik pártra szavazó táborok (az RMDSZ bázisa lehetne a kivétel) – véli Alexandra Ionescu, a Bukaresti Politikatudományi Kar dékánhelyettese.

Véleménye szerint az amerikai kampány meghatározás, romániai viszonyok között inkább arra utalhat, hogy látványos show-elemekkel megtűzdelt kampányról van szó.

Ionescu szerint általánosan elfogadott politikatudományi közhely, hogy minél inkább a show-elemek dominálnak egy kampányt (például koncertek, sztárok felvonultatása), annál kevésbé jellemző az adott társadalomra a politikai szolidaritás kultúrája.


– Nem biztos, hogy a romániai választások szempontjából a média valóban fontos

véli a kerekasztalbeszélgetés másik meghívottja, Adrian Moraru (Institute for Public Policy). A politológus Năstase közvetlenül a helyhatósági választások után közölt értékelését kommentálta, amely szerint a PSD túl sokat foglalkozott a médiával (bár igaz, Năstase erre az állítására később visszatért).

Moraru fenntartásait fogalmazta meg a média-kampányok sikerével és azzal a gyakorlattal kapcsolatban is, hogy politikai pártok bázishiány miatt külföldi szakértők importjával próbálják kitölteni szervezeteik és a szavazóik közti űrt.

E tekintetben az RMDSZ kivételes, mert vannak mozgósítható emberei, véli Moraru. Alexandra Ionescu szerint a román pártokra jellemző, hogy catch all-ban gondolkodnak, és nem abban, hogy konzekvens ideológiával a társadalom egy részét tartósan magukhoz kapcsolják.

A kerekasztal beszélgetésen részt vett még Csibi Magor liberális párti politikus, aki szerint a román pártok csíkszeredai jó szereplése amiatt történhetett, mert a magyaroknál az alternatíva hiánya nem késztetett az urnákhoz járulásra, a szavazati részvétel mindössze 30% körüli volt, amit jól ki tudtak használni a jobban mozgósító román pártok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS