2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar nyelvű orvosképzés indulhat Nagyváradon?

F.J. 2015. augusztus 04. 14:41, utolsó frissítés: 14:41

A határmenti régió romániai és magyarországi diákjaira számítanának a Nagyváradi Tudományegyetemen.


Magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés indításán gondolkodik a Nagyváradi Tudományegyetem orvosi és gyógyszerészeti kara dékánja, Florian Bodogírja az ebihoreanul.ro.

A cikkben kiemelik, hogy az egyetem az orvosi és gyógyszerészképzést nyújtó karára meghirdetett 500 helyet könnyedén betölti – többek között azért, mert a kolozsvári és marosvásárhelyi hasonló képzést nyújtó egyetemek felvételijei után hirdeti meg a saját vizsgáit -, és az egyetemen eldöntötték, hogy növelni szeretnék a hallgatói létszámot.

A cikkíró azt a "kényes" kérdést is felteszi, hogy mire lenne jó az egyetemistáknak az orvostudományt egy olyan nyelven tanulni, amelyiket nem beszélik a romániai kórházak többségében.

Az 1991-ben alapított kar egy ingyenes helyére a múlt héten szervezett felvételin hét személy jelentkezett, és 195 személy vettek fel, míg a maradék 485 személynek térítenie kell a tanulmányi költségeit. A cikk szerint Bodog még nem döntötte el, hogy valóban ez lesz-e a módja annak, hogy növelni tudják a beiskolázási számokat, de bevallása szerint "több mint egy éve" gondolkodik már ezen a lehetőségen.


A nagyváradi orvosi kar jelenleg a debreceni, szegedi és budapesti egyetemekkel folytatott együttműködései révén rendelkezik magyar oktatókkal, sőt a szegediek azt is felajánlották, hogy minden segítséget megadnak a magyar orvosképzés beindításához.

Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő a Transindex megkeresésére azt mondta, hogy furcsának találják, hogy míg az egyik egyetemen, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) azt lehet látni, hogy nem tartják fontosnak, hogy a törvényt betartsák, addig a másik – a nagyváradi – potenciális piaci lehetőséget lát ebben, és azon gondolkodik, hogy magyar anyanyelvű képzést hozzon létre. „Nem értik azt, hogy mekkora előnyt jelent nekik az, hogy ott van egy ilyen nagy múlttal rendelkező magyar anyanyelvű képzés” – mondta.

Szabó szerint ugyan lehet segíteni, és nem árt a politikai támogatás, de a marosvásárhelyi példa is azt mutatja, hogy elsősorban az adott egyetem akaratán múlik egy magyar anyanyelvű vonal létrehozása.

Elmondta, hogy tudomása szerint a Nagyváradi Tudományegyetem már több éve kacérkodik a magyar nyelvű orvosképzés indításával amiatt, hogy a román rendszer normatívan finanszírozza az oktatást, és a magyarul oktatott diákokat nagyobb összeggel finanszírozzák, mint a románul tanulókat.

„Ennek a legfontosabb célja az, hogy oktatási piacot egy olyan hiányszakmákra fókuszálva célozzák meg, amelyikre már most is van kereslet” – mondta. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nagyváradi Tudományegyetemen már van egy magyar nyelvű képzés, a tanító- és óvóképzés.


Bodog: leghamarabb 2016 őszén indulhat magyar nyelvű orvosképzés

Florian Bodog az MTI megkeresésére elmondta, jelenleg annak az elemzése folyik, hogy lenne-e legalább 50 diák a magyar nyelvű képzésen. Hozzátette, elsősorban a határmenti régió romániai és magyarországi diákjaira számítana, de azt sem tartja kizártnak, hogy Erdély távolabbi régióiból is Nagyváradra felvételizzenek a magyar diákok.

Arra a kérdésére, hogy kezdeményezi-e a tanügyi törvény megváltoztatását (a hatályos törvény ugyanis felsorolja azokat a romániai egyetemeket, amelyeken magyar nyelvű képzés is folyik, és a nagyváradi egyetem nem szerepel a felsorolásban) a dékán-szenátor nemmel válaszolt. Úgy vélekedett, hogy a nem román nyelvű szak létrehozásához csupán a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatóság (ARACIS) engedélyére van szükség.

Florian Bodog kijelentette, az akkreditációs folyamat egy évig tarthat, és – ha az egyetem döntéshozó testületei a magyar orvosi szak beindításáról döntenek – leghamarabb 2016 őszén indulhat el a nagyváradi magyar nyelvű orvosképzés.

Romániában jelenleg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) folyik magyar nyelvű orvosképzés. Az egyetem román vezetése azonban az intézményi autonómiára hivatkozva nem hajtotta végre azokat a törvényi előírásokat, amelyek a magyar tagozat intézményen belüli önállóságát biztosították volna, és ez feszültségeket gerjesztett az intézményen belül.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS