2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kultfőváros epic rap battle: Kolozsvár vs. Sepsiszentgyörgy

S.R.T. 2015. augusztus 24. 18:06, utolsó frissítés: 2015. augusztus 26. 09:42

A végén csak egy maradhat, de ez nem a Kolozsvári Magyar Napokon dőlt el: itt csak beszélgettek.


Ring: a Kolozsvári Magyar Napokon. A piros sarokban: Horváth Anna kolozsvári alpolgármester, Florin Moroşanu és Szakáts István. A kék sarokban: Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester, Veres Nagy Tímea és Barta Mónika. A labda Anca Simionca moderátornál és Hegedüs Csilla volt kulturális miniszternél. A végén csak egy maradhat, de ez nem akkor és ott dőlt el, csak beszélgettek.

Miért pályáztak?

Sepsiszentgyörgyről egy felmérésből kiderült, hogy az országban itt fordítják arányaiban a legtöbb pénzt kultúrára. Ebből az is következik, hogy azt kell fejleszteni, ami jól működik: Sepsiszentgyörgy valószínűleg sosem lesz iparváros, de a kultúrában vannak bőven lehetőségei. A meglévő, rangos intézmények és rendezvények – két színház, a Háromszék Táncegyüttes, a Szent György Napok, Székely Vágta erőt és bizalmat ad a pályázáshoz, emellett további intézményeket is terveznek: megalakult már az Erdélyi Művészeti Központ, de székházat is akarnak neki építeni – kezdte Sztakics Éva.

Az, hogy Sepsiszentgyörgy megpályázza a kulturális fővárosi címet, 2013 elején fogalmazódott meg, és első perctől kezdve világos volt számukra, hogy ezt regionális szinten kell elképzelni. 2014 végéig pedig meg is állapodtak Csíkszeredával, Kézdivásárhellyel, Gyergyószentmiklóssal és Székelyudvarhellyel. A koncepció lényege, hogy a városok együttműködjenek, ezáltal a lappangó frusztrációk is felszínre kerülhetnek, és megoldást is sikerülhet találni rájuk – folytatta Veres Nagy Tímea.


Kolozsvár nevéhez már asszociálódik a főváros fogalma az ififőváros, és “Erdély fővárosa” által, Horváth Anna szerint. A legnagyobb feladat az egymás mellett létező etnikai, vallási közösségek között egy olyan hidat megteremteni, ami egymásból építkező kultúrákhoz vezessen.

Kolozsvár korán kezdte a tervezést, mert erdélyi – mondta Florin Moroşanu. A szlogen is erdélyi, a Servusról mindenki azonnal ide asszociál. A román-magyar együttélés és a kulturális élet megerősítése is a pályázat célja,

a kulturális fővárosnak az emberek életét is jobbá kell tennie, új embereket kell megszólítania új programokkal. Melyek lesznek ezek?

Kolozsváron legalább hatvan új projektötletet kapott a pályázatfelelős csapat, amikor ezzel a kérdéssel fordultak a lakossághoz: egyesek művésziek, mások részvételibbek, és vannak vallásiak is. Ott lesz az Inclujing you, amely a Kolozsváron valaha megfordult összes egyetemistát célozza meg – sorolta Florin Moroşanu.

Sepsiszentgyörgyön a románok vannak kisebbségben, így azzal is példát akarnak mutatni, hogy hogyan kezeljék a kisebbségeket – mondta Sztakics Éva. Veres Nagy Tímea ismertette, amikor nyilvános konzultációt tartottak a pályázatról, az derült ki, hogy az emberek vártak is arra, hogy előkerüljenek egyes kérdések, mint az együttélésé vagy a romáké. Ha a kulturális főváros nem is tud szociális problémákat megoldani, az empátianöveléshez hozzájárulhat. Az emberek máris elkezdtek gondolkodni azon, hogy mit tudnak tenni ezekben a kérdésekben.

Az új projektek amúgy már valamennyire jelen vannak: a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezésben az átjárhatóságot keresték egyes területek között, illetve kivitték a művészetet az utcára, a kulturális intézményeken kívülre, és rácsodálkoztak az emberek – mondta Barta Mónika.

Hogyan képviselik majd az egész Romániát, ha elnyerik a címet?

Kolozsvár pályázatában a kulturális különbségek produktív összekapcsolásán van a hangsúly – mondta Szakáts István. Ez egy olyan rendszer lenne, amelybe az ország (és a világ) bármely pontjáról érkező turista bekapcsolódhatna, illetve konkrétan nagy önkéntescsoport segítségével valósulna meg az, hogy a turisták megtalálják a nekik legmegfelelőbb programokat a városban.

Sepsiszentgyörgyön sokáig tartott tudatosítani, hogy a kulturális fővárosnak egész Romániát kell képviselnie. Amennyiben ők nyernek, útmutató felelősségük lesz, de új modellt tudnak majd hozni abban, hogy hogyan képviseljék az egész országot.


Mi történik, ha mindkét város döntős lesz?


Mindketten megérdemlik, és ez mindenképpen jól sül el, mivel az utóbbi évek bevett szokása szerint minden döntős város kap valamennyi támogatást programjainak megvalósítására, ha kevesebbet is, mint a nyertes – mondta Horváth Anna. Moroşanu egyenesen fogadna arra, hogy mindketten döntősök lesznek.

Sztakics Éva szerint a két város versenytárs, de nem vetélytárs, Veres Nagy Tímea szerint pedig a kulturális fővárosi pályázat fel tudja szabadítani azokat a kapcsokat, amelyek Kolozsvár és a Székelyföld között léteznek, így mindenképpen produktív lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS