2019. február 17. vasárnapDonát
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vass és Peti elásták a csatabárdot

szerk. 2015. szeptember 11. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

A kiegyezés Soós Zoltán kampánya kontextusában jött lére, mert az RMDSZ minden szintjén felismerték: fontos, hogy a szövetség jól szerepeljen a választáson.


Egy több éve tartó vitát zárt le pénteken Peti András, az RMDSZ marosvásárhelyi alpolgármestere, az RMDSZ városi szervezetének elnöke és Vass Levente, a szövetség városi szervezete belső ellenzékének vezetője. Ennek szentesítésére egy megállapodást is elfogadtak. A fejleményekről közös sajtótájékoztatón számoltak be pénteken a sajtónak.

Peti András elmondta, erős szervezettel szerettek volna nekifutni a kampányidőszaknak és a 2016-os választási évnek, éppen ezért a szervezet megerősítésére, a konszenzus megtalálására, az összefogásra törekedtek. „Azt szeretnénk, hogy a magyar polgármesterjelölt kiválasztását célzó október 11-i előválasztáson Soós Zoltán, az RMDSZ jelöltje elsöprő győzelmet arasson, majd a jövő év júniusában sorra kerülő polgármesteri választást is megnyerje. Ennek a célnak mindent alárendelünk, erősebbek vagyunk, mint bármikor: megalakult három lakónegyedi körzet, jövő héten további öt alakul meg. Legkésőbb szeptember 30-ig felállunk és teljes egyetértésben, egységben fogunk neki az előválasztásnak, majd a jövő évi helyhatósági választásnak” - jelentette ki Peti András.

Vass Levente hangsúlyozta, számára is rendkívüli fontossággal bír az, hogy az RMDSZ-es jelölt nyerje meg az előválasztást. „Ennek érdekében a megalakult körzetenként is tettek és mi személyesen is tettünk, és az elkövetkezőkben is arra fektetjük a hangsúlyt, hogy Soós Zoltán megnyerje az előválasztásokat” - mondta.

Kérdésünkre, mi a garancia arra, hogy ezúttal végleges lesz a béke, hiszen ezelőtt nyolc hónappal is volt kísérlet a megegyezésre, Vass Levente elmondta, nagyon nehéz ez a kérdés, de nem térne vissza a múltra. Elmondta, nincs más lehetősége, mint bízni abban, hogy ami ezelőtt nyolc hónappal elcsúszott kisebb-nagyobb dolgokon, az most megvalósulhat.


„Nagyon fontos, hogy a szervezetben megalakuljon a választmány, a körzetek és ezek szintjén a választmányok. Ez a mi értelmezésünk szerint a januári hibasorozat után garanciája lehet annak, hogy egy tényleg alulról jövő, képviseleti alapra helyezett, erős szervezetet tudunk összerakni, ahol azoknak a hangja is hallatszani, érvényesülni fog, akik másként látják a dolgokat” – válaszolta Vass Levente.

Brassai Zsombor, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke elmondta, a jövő évi polgármesteri választás megnyerésére óriási az esély, mert ennyire kedvező magyar közéleti körülmények még nem körvonalazódtak, mint ami most van.

„Az elmúlt kilenc hónap alatt sikerült egy viszonylagos, de mindenképpen erősödő közéleti nyugalmat teremteni azzal, hogy megalapoztuk a pártok közötti összefogást, és meghirdettük az összmagyar előválasztást” - mondta. Hozzátette, a polgármesteri tisztség megnyerésének esélye egy olyan morális felelősség elé állítja esősorban az RMDSZ-t, ami kötelez.

Brassai szerint a marosvásárhelyi magyar közösség részéről rengeteg jelzés érkezett, hogy igényelnek egy struktúrát, mely keretet teremt a vásárhelyi magyar közösségnek. „Ezt az egyezséget felrúgni most egy nagyon nagy erkölcsi hiba lenne, hiszen a marosvásárhelyi magyar közösség esélyeit játszanánk ezzel el” - mondta, és hangsúlyozta, a választás megnyeréséhez minden szinten szükség van az összefogásra.

Peti szerint a megállapodás az aláírók felett áll, mert a marosvásárhelyi magyar közösség hitelesítette azt. Vass Levente elmondta, ha a következő öt városi körzet megalakul, akkor máris előbbre van a vásárhelyi szervezet, mint januárban volt. „Minden alakuló ülésen jegyzőkönyvet vezettünk, és letettük a megyei elnöknél, nyitott gyűléseket szerveztünk, hogy ha sikerül megegyezni a békéért és a munkamegosztásért, akkor minden alapszabályzati feltétele meglegyen annak, hogy mindkét fél magáénak tudhassa a körzeteket. Jónak tartom azt, hogy a már meghirdetett Tudor negyedi alakuló ülésünket az RMDSZ városi szervezetének elnöke elismeri, és azt már közösen fogjuk szervezni” - mondta Vass Levente.

Brassai Zsombor elmondta, mától egyetlen és egységes RMDSZ-szervezetről lehet beszélni Marosvásárhely viszonylatában. Elmagyarázta a marosvásárhelyi RMDSZ felépítését: helyi vagy körzeti szervezetekből áll, minden körzetnek van egy vezetője és van egy döntéshozó testülete, a választmány. A nyolc, alakulóban levő körzet létrehozását követően feláll a városi választmány, azaz a városi döntéshozó testületet, amely egy fontos testület, akárcsak a megyei szervezetnél például a Területi Képviselők Tanácsa.

A Vass és Peti közötti kiegyezés Soós Zoltán kampánya kontextusában jött lére, mert az RMDSZ minden szintjén – a szövetségi elnöki, és helyi szinten egyaránt – felismerték, hogy össze kellene fogni a csapatot, mert fontos, hogy az RMDSZ jól szerepeljen a választáson.

A kiegyezést célzó pénteki megbeszélésen részt vett Vass Levente és Peti András mellett Brassai Zsombor, illetve Soós Zoltán is, valamint Brassai, Vass és Peti egy-egy közvetlen munkatársa. A helyiek mellett jelent volt Novák Levente is, akit Kelemen Hunor szövetségi elnök bízott meg a belső konfliktusok feloldásával.

Az alku olyan modellben jött létre, hogy a döntéshozatali mechanizmusokat, vagyis a körzeteket, illetve az az operatív vezetést elosztották Vass és Peti között, a körzetek szintjén a Vass csapata kapott kompetenciákat, a vezetés szintjén pedig a Peti csapata lett megerősítve.

A választmányi többség azért fontos, mert a választmány vissza tudja hívni a városi elnököt. Nyolc hónappal ezelőtt az alku megkötése azért hiúsult meg, mert Vass csapata az elnökségbe delegált volna tagokat, de ezt a törekvést Peti elnöksége ellehetetlenítette.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS