2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tízből nyolc a DNA eddigi mérlege a romániai nagyvárosokban

Simon Mária Tímea 2015. szeptember 15. 12:23, utolsó frissítés: 12:36

Nincs ma veszélyesebb állás az országban, mint nagyvárosi polgármesternek lenni. Bár az is lehet, hogy eddig ez volt a legkifizetődőbb.


Beidézte hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Gheorghe Ciuhandu parasztpárti politikust, Temesvár volt polgármesterét. A DNA több, a politikushoz köthető ügyben is nyomozást indított, így a Temesvári Poli focicsapat finanszírozása és a 112-es törvény alapján történő lakáseladások kapcsán is. Megnéztük, hogy mi is a helyzet a DNA kontra polgármesterek ügyben.

A 2014-es évet a közigazgatás fekete évének is nevezhetnénk, hiszen abban az évben nem kevesebb, mint tizenhét megyei tanácselnök ellen indított eljárást az ügyészség. Korrupt, vagy annak vélt polgármestereinkre is rájárt a rúd, tizenhat elöljáró, köztük Reşiţa, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamţ, Mangalia, Bákó és Máramarossziget városvezetőinek viselt dolgait is vizsgálni kezdte a DNA.

2015-re szinte már alig találunk olyan városvezetést, ahol ne tettek volna látogatást a DNA nyomozói, az ország tíz legnagyobb városából nyolcnál már legalább vizsgálódtak. A top tízből csak Nagyvárad és Galac városvezetése kerülte el a vizsgálódást, a kérdés csak az, hogy meddig? De lássuk a listát:Bukarest főpolgármesterét, a független Sorin Oprescut szeptember 6-án tartóztatták le, miután tetten érték, hogy huszonötezer euró értékben fogadott el csúszópénzt.

Iaşi polgármesterét, a PDL-ből PSD-s politikussá átigazolt Gheorghe Nichiţăt idén májusban Liviu Hliboceanuval, a Iasi-i Helyi Rendőrség vezetőjével együtt idézte be a DNA. Nichiţăt hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészség, amiért a rendőrség infrastruktúráját felhasználva figyeltette barátnőjét.

Kolozsvár volt polgármesterét, Sorin Apostut még 2011-ben tartóztatták le, az ügyében 2014 júniusában született ítélet, négy év hat hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

Konstanca hírhedt polgármestere, Radu Mazăre sem kerülte el az Országos Korrupcióellenes Ügyészség figyelmét, idén áprilisban több dossziét is nyitottak a város birtokában lévő telkek eladása ügyében.

A brassói városvezetőt, George Scripcarut szintén hivatali visszaéléssel gyanúsították meg még júniusban. A polgármester által okozott kárt több mint egymillió euróra becsülik, ténykedése nyomán a városi távhőszolgáltató olyan energiát vásárolt meg egy magáncégtől, amelynek az előállításához ingyen adott kölcsön berendezéseket.

Ploieşti volt polgármesterét, Iulian Bădescu PSD-s politikust is utolérte a DNA. A volt polgármester ügyében is csak gyűlnek a dossziék, többek között a Petrolul Ploieşti fociklub közpénzekből való finanszírozásával kapcsolatban is.

Craiova volt polgármesterét, Antonie Solomont 2013-ban ítélték el a korrupciós ügyei miatt, 2014 decemberében szabadult. A volt városvezető egy 2015 januárjában adott interjúban ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy csak dicsérni tudja a DNA munkáját.

A magyar városvezetők sem kerülték el a DNA figyelmét: idén márciusban Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester és titkárnője ellen indítottak eljárást, áprilisban Csíkszereda polgármesterét, Ráduly Róbertet és Szőke Domokos alpolgármestert helyezték előzetes letartóztatásba. Ellenük júniusban emelt vádat a DNA hivatali visszaélés és összeférhetetlenség gyanúja miatt. Júniusban a szovátai polgármesteri hivatalban is vizsgálódtak a Só útja elnevezésű projekt kapcsán.

Rácz Károly akkori kézdivásárhelyi polgármester ellen még 2011-ben emeltek vádat hivatali visszaélés és kenőpénz elfogadása ügyében, az MPP-s politikust azonban 2013-ban mind a brassói táblabíróság, mind pedig a legfelsőbb bíróság felmentette.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS