2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román nyelv tanítása elemiben: „a nulláról kell kezdjük”

Kertész Melinda Kertész Melinda 2015. szeptember 29. 14:08, utolsó frissítés: 14:40

Bár várhatóan csak jövőre lesz a román idegen nyelvként való oktatására alkalmas tankönyv, idén már az új tanterv szerint tanulnak a 3. osztályosok.


Várhatóan a következő tanévtől kezdődően kapják meg a jövőre harmadik osztályos diákok a román nyelv és irodalom tankönyveket, amelyek az új tanterv alapján készülnek el. Az új tanterv azonban már idén érvénybe lépett, a román nyelvet a harmadikos elemista diákoknak is idegen nyelvként oktatják a tanítók, azonban egyelőre nincs olyan tankönyv, amely alapján tanulhatnának.

Király András, a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár szerint decemberben fogják meghirdetni a tankönyvlicitet, és onnantól a procedúrán múlik, hogy mikor kerül a diákok padjára az új román nyelv tankönyv.

A korábbi tankönyvlicitek során volt arra példa, hogy a könyvkiadók megóvták a licit eredményét, és emiatt elhúzódott a végleges nyertes kikiáltása, és így a tankönyvek kiadása is csúszott, az eljárásnak pedig a diákok látták kárát. Király megkeresésünkre elmondta, amint a könyvek megjelennek, azonnal integrálhatóak az oktatási folyamatban, hiszen a tanítóknak az elsődleges támaszt a tanterv jelenti, azaz a román nyelv idegen nyelvként történő oktatása a harmadikosok esetében is ősztől elkezdődött.

Szabó Éva kolozsvári tanító elmondta, hogy a kisebbségieknek eddig is a román anyanyelvű diákokétól eltérő módon oktatták a román nyelvet az elemi osztályokban, azonban az új tanterv alapján új tankönyveket kell alkalmazni. Az új tankönyvek pedig a tavaly második osztályos diákokhoz is későn jutott el, ők idén harmadikosok lettek, és ismét azzal szembesültek, hogy nincs tankönyvük. Első osztályban ugyancsak ez a generáció a román tankönyvet csak digitális verzióban kapta meg.


„A román nyelv tanítása kapcsán a tankönyvírók is egyre inkább igyekeznek előtérbe helyezni azokat a jellegzetességeket, amelyek egy idegen nyelv tanításával kapcsolatosak. Azaz a tananyag nem nagy mennyiségű, alapszintről kezdődik a nyelv oktatása, és ezt muszáj így megoldani, mert nagyon sok gyerek kerül úgy az iskolába, hogy minimális román nyelvismerete sincs. Számos EU-s képzést is szerveztek a pedagógusoknak az utóbbi időben, ahol igyekeznek rávezetni a tanárokat, tanítókat, hogy a román nyelv egy idegen nyelv a magyar anyanyelvű gyerekeknek” - mondta el Kovács Ildikó, aki a Step by step alternatív tanítási módszer alapján oktat az egyik kolozsvári iskolában.

Elmondta, nagyon fontos sokat beszélgetni a gyerekekkel, a nyelv tanítása fokozatos kell legyen, és a hangsúlyt a kommunikációra, a szavak használatára kell fektetni, hogy a megtanult anyagot, szerzett román tudásukat a gyerekek elmélyíthessék.


Alig, vagy egyáltalán nem találkoznak a román nyelvvel az elemisták

A tanító szerint a román nyelv elsajátításában az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy a gyerekek a heti négy román órán kívül nem találkoznak rendszeresen a nyelvvel.

„A szülők várják a gyereküket az iskola előtt, beülnek az autóba, hazamennek. Román anyanyelvű gyerekekkel nem találkoznak, román nyelvű mesét nem olvasnak nekik. Nagyon nehéz, igazából nulláról kezdjük a nyelvoktatást” - magyarázza a tanító.

Természetesen vannak olyan gyermekek is – például a vegyes házasságból származók – akiknek jelentős román nyelvtudásuk van. A ő esetükben az a kihívás, hogy ne unják a román órákat, meg kell találni számukra azokat a szerepköröket, amelyek révén kamatoztatni tudják tudásukat, úgy, hogy a többi gyerek számára is segítséget nyújthassanak.

„Ezeket a gyerekeket kicsit többet beszéltetjük, vagy ha van egy olyan mondat, amiről tudom, hogy szépen elő tudják adni, akkor megkérem, hogy ők mondják el a többieknek. Vagy ha a bemutatkozást tanuljuk, amikor például bemutatkoznak, vagy egy alapszintű beszélgetésről van szó, akkor előbb olyan gyerekeket hívok ki, akik jobban ki tudják fejezni magukat, és utána olyan gyerekekkel társítom egy párbeszédben, páros munkában, vagy csapatmunkában, ahol érvényesíteni tudják a tudásukat és segíthetnek a többieknek a felzárkózásban” – mondta a tanító.

Szerinte a nagy létszámú osztályok nem biztosítanak megfelelő körülményeket a román nyelv elsajátítására. „Kisebb csoportokban kellene tanítani a gyerekeket, ahogy egy angol vagy német nyelvkurzuson szokták. El tudnám képzelni, hogy 15-ös létszámú csoportokra osztani az osztályt, és akkor ugyanabban az időben két külön teremben kellene megtartani a román órát, mert így sokkal többel maradnának a gyerekek. De ezt nem tudjuk iskolai körülmények között megvalósítani” - mondta.

A román nyelv tanulásával azonban nem az iskolában találkoznak először a gyerekek. A tanítás már az óvodában elkezdődik és előkészítő osztályban is zajlik. A szavakat játékosan, képek alapján, csoportmunka során tanulják a gyerekek, előkészítő osztályban és első osztályban is tanulnak románul. A román ábécét azonban csak második osztályban tanulják meg, miután első osztályban már megtanultak magyarul írni-olvasni.

A tanító szerint sajnálatos módon csak 1-4. osztályban működik a román idegen nyelvkén való tanítása, 5. osztályban már ugyanolyan szintű román tudást kérnek a diákoktól a tanárok, mint a román anyanyelvű gyerekektől.

„Ahhoz képest, hogy elemiben csak a nyelvtan alapjait tanulják meg a gyerekek, 5. osztálytól már magas szinten követelik meg a nyelvtant, ahelyett hogy egy kicsit jobban megszerettetnék velük az irodalmat. Nagyon nagy a szakadék a 4. osztályos anyag és az 5. osztályos román nyelv tananyaga között. Ezt a szakadékot talán csak azok a gyerekek tudják áthidalni, akik olyan környezetben nőnek fel, ahol nap mint nap hallanak román beszédet, a többiek kínlódnak. Nem tudnak felzárkózni, miután négy éven keresztül úgy tanulták a román nyelvet, mint idegen nyelvet, 5.-ben pedig szinte anyanyelvi szinten kérik tőlük” - mondta el a tanító. Hozzátette, a szintugrást megmagyarázza az, hogy amiatt kérik ilyen magas szinten, mert nyolcadikra már fel kell a diákokat zárkóztatni, hiszen a képességi vizsga a román és más anyanyelvűek számára egyforma.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS