2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elbukott a bizalmatlansági indítvány

szerk. 2015. szeptember 29. 11:58, utolsó frissítés: 14:49

A parlament 207 tagja szavazott az indítvány mellett, és nyolcan ellene voksoltak.


UPDATE 13.00 Elbukott a bizalmatlansági indítvány: a parlament 207 tagja szavazott az indítvány mellett, és nyolcan ellene. Az indítvány megszavazásához 276 törvényhozó támogató szavazatára lett volna szükség.............

A képviselőház és a szenátus keddi együttes ülésén szavaznak a Ponta-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról. Az ülésen 309 törvényhozó van jelen. Az ülés alatt a PNL a bukaresti Izvor parkban tüntetést szervez.


Liviu Dragnea, a PSD ideiglenes elnöke tolmácsolta a PSD-frakciók által hozott döntést: a szociál-demokraták jelen lesznek a parlamenti ülésen, azonban nem szavaznak a bizalmatlansági indítványról. Ezt azért teszik, hogy a bizalmatlansági indítvány benyújtói kénytelenek legyenek parlamenti képviselőiket és szenátoraikat berendelni a szavazásra.

Kelemen Hunor már hétfőn bejelentette, a szövetség a kormány ellen fog voksolni. Az RMDSZ elnöke kifejtette, hogy a szövetség ugyan nem ért egyet az indítvány szövegével, amely kizárólag a miniszterelnök bírósági ügyéről szól, de ellenzéki pártként a kormány ellen fognak szavazni.

Valeriu Zgonea és Călin Popescu-Tăriceanu vezette együttes ülés 10.30 perckor kezdődött, a bizalmatlansági indítvány felolvasását követően Victor Ponta kapott szót. A miniszterelnök elmondta, ez a bizalmatlansági indítvány egy politikai hakni, hiszen nincs alternatíva az általa vezetett kormányra, amelynek tevékenységét maga Klaus Johannis államfő is megdicsérte. Szerinte az ellenzék kifejezetten a kormány tevékenységét nem kritizálta, csak egy sor gyalázkodó jelzőt sorakoztatott fel, azonban ehhez ő már hozzászokott.

A kormányfő visszautalt a 2012-ben az USL által benyújtott bizalmatlansági indítványra, amellyel megbuktatták a Mihai Răzvan Ungureanu által vezetett kormányt. Elmondta, akkor az USL egy kormányprogramot és a miniszterek javasolt listáját is mellékelte a bizalmatlansági indítványhoz, ami hitelessé tette a kezdeményezést. Ma ilyesmiről szó sincs, ez azt bizonyítja, hogy a jelenlegi kormánynak nincs alternatívája.

12.00 Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szerint Victor Ponta egy párhuzamos valóságban él, aki nem érti, hogy mi történik körülötte. Szerinte a miniszterelnököt mindössze 3-4 román állampolgár támogatja, akik a kormányzó pártok elnökei, és akik összetévesztik a nemzeti érdeket a magánérdekkel. Gorghiu szerint a bizalmatlansági indítvány szavazásakor a törvényhozóknak Victro Ponta és Románia között kell választaniuk.

12.30 Kelemen Hunor ismertette a parlament tagjaival a szövetség két frakciójának tegnapi döntését: az RMDSZ a kormány ellen szavaz, azonban ez a szavazat nem arról szól, hogy a szövetség egyetértene a bizalmatlansági indítvánnyal. "Tudom, hogy nem olyan időket élünk, amikor az árnyalatoknak helyük van, a dolgok vagy fehérek, vagy feketék, a politikai üzenetek a végtelenségig le vannak egyszerűsítve, azonban a valóság soha nem ilyen egyszerű. A bizalmatlansági indítványt, mint demokratikus és alkotmányos eszközt, a teljes kormány ellen kellene benyújtani, nemcsak egyik tagja ellen, legyen az akár a miniszterelnök" - mondta a szövetség elnöke.

A szövetségi elnök felszólalásában arra is rámutatott: a parlamentbeli politikai szavazásnak még csak sugallnia sem szabadna azt, hogy egy, a bírók asztalán lévő iratcsomót (a Ponta elleni vádak, szerk.) értelmez. „Az RMDSZ veszélyes ürügynek tekinti annak elfogadását, hogy kormányváltás lehetséges olyan vádak alapján, amelyeknek nincs közük a kormányzati tevékenységhez” – mondta Kelemen Hunor,

12:35 Liviu Dragnea Kelemen beszédét követően lépett mikrofonhoz. Elmondta, nem értette pontosan, hogy az RMDSZ elnöke a teljes kormányt kritizálta, vagy csak a nem RMDSZ-es tagjait. A PSD ideiglenes elnöke ezzel arra utalt, hogy az RMDSZ fontos pozíciókban, például államtitkári szinten képviselteti magát a kormányban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS