2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvári álom – városstratégia kezdőknek

Simon Mária Tímea 2015. október 06. 12:18, utolsó frissítés: 2015. október 07. 08:44

Innováció, egyetem, részvétel – Kolozsvár 2014-2020-as városfejlesztési stratégiájának hívószavai. Az 1300 oldalas dokumentumot gyúrtuk fogyaszthatóvá.


Több hónapos halasztás után szeptember 22-én Kolozsvár helyi tanácsa egyhangúan fogadta el a municípium városfejlesztési stratégiáját. A több mint 1300 oldalas dokumentumon huszonnyolc munkacsoportban több mint ötszáz ember dolgozott Călin Hintea, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Politika- Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar dékánjának irányításával.

Innovatív, kreatív, versenyképes Kolozsvárt vizionálnak a stratégia kidolgozói, egy olyan várost, amely látható lesz nemcsak országos, hanem európai viszonylatban is. A stratégiához készült előkutatásokból kiderült, hogy országos szinten Kolozsvár Temesvárral van versenyben, a többi nagyváros, Brassó, Szeben, Konstanca, Iaşi őket követi a sorban. Közép-európai viszonylatban Kolozsvár elsősorban egyetemi városként kell azonosítsa önmagát, és ebben a közegben olyan városokkal szemben kell versenyképessé válnia, mint Szeged, Graz, Linz, Mannheim vagy Bonn. Gazdasági téren – vélik a szakemberek – elsősorban az egyre rohamosabban növekvő IT szektorra kell támaszkodnia, de egyre nagyobb teret kell, hogy kapjanak a megújuló energián alapuló ágazatok is.

„Szép város Kolozsvár, én ott lakom a Szamosnál”, énekelhették a készítők, hiszen a szövegből egy olyan város képe rajzolódik ki, ahol „édes a reménység”, és a lakóinak semmilyen problémája nincs, és ahol a 2020-as évekre szinte mindenki egy „intelligens”, „zöld”, „turista- és üzletember-barát” városban „innovatív kutatásfejlesztési projekteken” vagy a „kreatív iparban” fog dolgozni, és szabadidejében „öntudatos civil aktivistaként” fog szerepet vállalni a város életében.

Ha még nem tudod, hogy mi az a nyolc stratégia, amely mentén 21. századi várossá akarják változtatni Kolozsvárt, röviden elmondjuk: a lényeg, hogy 2014 és 2023 között hozzávetőlegesen 441 millió eurót szánnak a városstratégia gyakorlatba ültetésére, és ez nemcsak feltúrt utakat és megbénult autósforgalmat fog jelenteni, megújul szinte az egész város:


1. Emberek és közösség

Mint mindig, most is az emberek a legfontosabbak. Ahhoz, hogy Kolozsvár egy jól működő, európai szinten is látható város legyen, elengedhetetlen, hogy olyan emberek lakják, akik meg vannak elégedve az életkörülményeikkel, és akik tenni akarnak a város feljődéséért. A stratégia megalkotói úgy gondolták, hogy ehhez nagyban hozzájárulhat, ha ezentúl még inkább kihangsúlyozzák Kolozsvár „egyetemi város” pozicíóját nemcsak országos viszonylatban, hanem versenyképes tud lenni más közép-európai egyetemi városokkal szemben is.
Az önkéntesség és a civil mozgalom erősítése szintén egyik sarokpontja a stratégiának, ahogy külön fejezetben foglalkoznak Kolozsvárral, mint „multikulturális várossal” is.

A stratégia életbe léptetésére szánt 47 millió eurós költségvetésből az iskolahálózat bővítését és modernizálását, új bölcsődék és óvodák építését tervezik. A Grigorescu-negyedben aquapark, a Györgyfalvi-negyedben pedig kulturális és sportközpont építése is szerepel a projektek között.

2. Innovatív, kreatív, versenyképes város

Ahhoz, hogy a város a 21. század kihívásainak megfeleljen, sokkal nagyobb szerepet kell, hogy kapjanak a modern gazdasági ágazatok, mint a kreatív ipar, ezen belül is a filmgyártás, valamint az IT – olvashatjuk a dokumentumban. Kolozsvár egyik erős pontja az informatika és telekommunikációs cégek nagyszámú jelenléte a városban, a szektor több mint tizenegyezer alkalmazottat lát el munkával, és ad nekik az országos átlagon felüli fizetést. Ahhoz, hogy ez a tendencia tovább erősödjön, szükséges, hogy ez az ágazat elmenjen a saját termékek és szolgáltatások irányába. A város ennek a programnak a megvalósítására körülbelül 41 millió eurót szánt, a legnagyobb tétel a 25 millió eurós Cluj Innovation City projekt megvalósítása.


3. Városfejlesztés és térrendezés

A nagy infrastrukturális beruházásokat mindig nagy figyelem kíséri, hiszen látványosságukkal jól tudnak kampányolni a politikusok. A projektek összértéke 178 millió euró: az A3-as autópálya összekötése az Apahida- Bányabükk(Vâlcele) körgyűrűvel, gyorsforgalmú autóutak építése Szászfenes és Bács kikerülésével, regionális vonatjárat kiépítése az A3-as autópálya és Dés között, a villamoshálózat meghosszabbítása Szászfenes irányába csak néhány példa. De a tervek között szerepel még földalatti és emeletes parkolók valamint gyalogos felüljárók építése is.

4. Zöld város

A „zöld Kolozsvár” program nemcsak a parkok és a városban fellelhető zöldövezetek folyamatos karbantartását jelenti, hanem sokkal inkább egy „Smart City” elképzelést, ahol „intelligensen” energiatakarékosak a lakóházak, a közvilágítás és tömegközlekedés is.

A projektek kivitelezésére az elkövetkező években 80 millió eurót szánnak, a tervek között szerepel a közvilágítás modernizálása, környezetbarát közszállítási járművek beszerzése, a tömbházlakások hőszigetelése, stb. A program elképzelése szerint a városközpontból kitiltanák az autósforgalmat, és kiszélesítenék a most induló biciklikölcsönző-rendszert is.

5. Hatékony közigazgatás

A hatékony ügyintézés és a sorbanállás elkerülése érdekében szélesítenék az e-közigazgatási szolgáltatások skáláját, ami azt jelentené, hogy nemcsak az adókat és illetékeket lehetne online kifizetni, hanem szinte valamennyi, az önkormányzathoz kapcsolódó ügyes-bajos dolgainkat el lehetne intézni a virtuális térben. Ugyanakkor IoT (Internet of Things) rendszer alkalmazását is tervezik a forgalom, a parkolás, a légszennyezés monitorizálására. A projekt összértéke 15 millió euró.

6. Kultúra és helyi identitás

A dokumentum szerint Kolozsvár egy olyan ígéretes multikulturális közeget hozott létre, ahol érték a sokszínűség és a város hagyományainak megőrzése. Ezek figyelembe vételével a cél, hogy Kolozsvárból egy olyan erős kulturális és turisztikai központ alakuljon ki, amely méltán versenyezhet más közép-európai városokkal. Az elképzelés szerint az 51 millió eurós nagyságú program tervei között szerepel a City Branding mellett a „Transilvania” Kulturális Központ megépítése, a műemlék épületek restaurálása és a meglévő kulturális terek modernizálása is.

7. Egészséges város

Az „egészséges város” program egyik célkitűzése, hogy Kolozsvár 2020-ra megkapja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Healthy City címét. A stratégia kidolgozói 21 millió eurót szántak ennek elérésére, illetve az orvosi ellátórendszer modernizálására, az egészséges, aktív életmód promoválására. De a dohányzás közterületekről való kitiltása is a tervek között szerepel.

8. Biztonságos város

A program 8 millió euróból gazdálkodik, és a lakosság biztonságérzetének növelésére irányul. A helyi rendőrség megerősítése mellett a közvilágítás kiterjesztését és az elhagyott területek őrzését tűzte ki célul.

Ha a projektek felkeltették az érdeklődésedet, és szeretnél többet megtudni arról, hogy mire is fognak milliókat elkölteni, itt elolvashatod.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS