2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"A vécére is konvojjal megy" - kiakadtak Opreára a motoros baleset miatt

hírösszefoglaló 2015. október 23. 14:04, utolsó frissítés: 14:45

A konvoját kísérő rendőr gödörbe zuhant és meghalt, a belügyminisztert meg nagyon elkezdték támadni.


Rengeteg találgatás, bírálat és felháborodás alakult ki Gabriel Oprea belügyminiszterrel kapcsolatban, amióta csütörtökön a bukaresti rendőrség elismerte: Oprea hivatalos konvoját kísérte az a motoros rendőr, aki kedden egy sugárúton gödörbe zuhant és életét vesztette. Az ügyben ez volt az utolsó hivatalos nyilatkozat, ám a román nyelvű sajtó számos értesülést és találgatást tálalt.

Bogdan Cosmin Gigină egy gázvezeték-javítási munkálatok miatt ásott gödörbe zuhant bele. A rendőrség szerint a gödör ki volt táblázva, de azt vizsgálják, hogy mennyire megfelelően. A 28 éves rendőrt pénteken temették el, a temetésén több mint 600-an vettek részt.

A legfontosabb kérdésnek az tűnik, hogy mennyire járt a belügyminiszternek a hivatalos konvoj - egy, a Digi24-nek név nélkül nyilatkozó forrás szerint Oprea "a vécére is konvojjal megy", azaz folyamatosan igénybe veszi a hivatalos kíséretet, holott állandó jelleggel csupán az államelnöknek, a miniszterelnöknek és a parlament két házelnökének jár ez, a miniszterek csupán sürgősségi esetekben kérhetik. Az nem világos, hogy aznap este Oprea pontosan miért is igényelt kíséretet - egyes sajtóhírek szerint étteremből ment haza, ami nyilván nem számít sürgősségi esetnek. A kivizsgálást a PNL is követeli.

Az egyik feltételezés szerint a hivatalos konvoj - amely a motorosból, Oprea autójából és rendőrautókból állt - meg sem állt a baleset után, annak ellenére, hogy látták, mi történik. Egy állítólagos szemtanú arról számolt be, hogy Oprea autója továbbhajtott, csak egy rendőr maradt ott, miközben a rendőrség hivatalos közlésében az áll, hogy a teljes konvoj megállt, és kihívták a mentőket.
Ugyan az ügyben folyik ügyészségi vizsgálat, a Hotnews forrásai szerint emellett a legfelsőbb ügyészségnek is hivatalból vizsgálatot kellene indítania hivatali visszaélés gyanújával. Amennyiben Opreáról kiderülne, hogy jogosulatlanul kért hivatalos kíséretet, vizsgálatot kellene indítani ellene, másfelől pedig a rendőr halála munkabalesetnek számít, így ebből a szempontból sem kerülhetné el a vizsgálatot, ha már az ő kíséretében tartózkodott.

Az is felvetődött, hogy esős időben egyáltalán miért motoron kísérte a rendőr a konvojt, mikor éppen a rendőrség tanácsolja el a motorosokat attól, hogy esőben közlekedjenek. Bár a rendőrség azt közölte, a konvoj az időjárási viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett, szemtanúk szerint a motoros annak ellenére kapott utasítást arra, hogy menjen gyorsabban, hogy már így is 100 km/h-val haladt a zuhogó esőben.

A Profit.ro írt arról elsőként, hogy nem ez volt az első eset, hogy a belügyminiszter kíséretéből egy rendőr balesetet szenved: szeptember 21-én szintén egy, a konvojt kísérő motoros rendőr balesetezett, aki láb- és vállsérüléseket szenvedett. Ezt az információt a rendőrök szakszervezetének egy képviselője is megerősítette az Adevărulnak.A rendőrség csütörtöki hivatalos közlése óta Monica Macovei EP-képviselő és Alina Gorghiu PNL-társelnök is Gabriel Oprea lemondását követelte, ugyanakkor megjelent egy online petíció is, amelyet eddig 1500-an írtak alá.

Victor Ponta miniszterelnök pénteken szólalt meg először az ügyben, és azt mondta, sajnálatosnak tarja az esetet, viszont nem tartja fairnek, hogy egyesek "politikai tőkét akarnak kovácsolni az ügyből". Nagyon sok veszélyes gödör van még az országban, de csak akkor hallunk róluk, amikor valami nagy tragédia történik - mondta még.

Gabriel Oprea az eset óta nem állt a nyilvánosság elé.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS