2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lebontják a Funar-korszakban engedély nélkül épült házakat?

S.Z. 2004. július 29. 19:49, utolsó frissítés: 19:19

Első nyílt ülésén belement egy Disneyland-szerű vidámparkba a kolozsvári városrendészeti bizottság. Ami a magyar főkonzulátus homlokzat-felújítását illeti, Boc szerint nincs is mit ezen vitázni. Egy ortodox épületcsoport tervét visszadobták.

Ma ülésezett először nyilvánosan Kolozsvár urbanisztikai bizottsága. A főbb napirendi pontok: az ortodox egyház által építendő, szegények klinikája és aggmenház, egy vidámpark, az új, Györgyfalvi negyedbeli Billa áruház, a magyar konzulátus homlokzatának, valamint a tóközi ifjúsági park felújítása. Továbbá szerepelt még egy családi ház ügye, melyet építkezési engedély nélkül húztak fel, és most kellene kezdeni vele valamit. Az "Aici nu se ia spaga"


(itt nem fogadunk el kenőpénzt) lehúzósokkal teleragasztott


polgármesteri hivatal kisebbik üléstermébe néhány perc késéssel befut Boc: legfőbb gondja kezdetben, hogy megvan-e a döntésképes többség. Gyors névsor-olvasás, és megnyugodhat a PD-s polgármester: a bizottság tagjai kellő létszámban vannak jelen. Boc pörgeti a társaságot: meglobogtatja a másod- és harmadrendű napirendi pontocskákat is tartalmazó listát, ami négy oldalra rúg.

Első pont: a klinka és aggmenház. Miután a tervező bemutatja és egy ortodox lelkész lágy hangon méltatja a projektet, a szakértőkhöz kerül a labda: ők az épületegyüttest szétszórtnak, koncepciótlannak találják, nem is beszélve arról, hogy az épületeket zöldövezetben húznák fel. Így nem adnak építkezési engedélyt azzal az indoklással, hogy bár maga az elképzelés igen tiszteletre méltó, a terveket újra kell gondolni.

A következőkben a Boc által promovált projekt, a vidámpark ügye kerül sorra: ő csak egy elvi beleegyezést kér a bizottságtól, hogy legyen további tárgyalási alap a befektető-csoporttal. Boc kiemeli,


ez egy Disneyland-szerű park lenne

– a bizottság gyorsan dönt: rendben, de ha már úgyis zöldövezetben építkeznek a Monostor végében, akkor a szomszédos, használaton kívül helyezett ipari létesítményt is építsék be, lévén, hogy a telek amúgy is a város tulajdona.

A Billa ügyét is gyorsan lezavarták: a műépítész szakik még örülnek is, hogy a Györgyfalvi negyedbeli, "Feleacul" nevű szocreál építészeti borzadály helyére építkeznek. Sőt, parkosításra is vállalkoznak – erre már a környezetvédő bizottsági tag is csak bólogatni tud. A félkörben ülők közül valaki bekiáltja: a Billa rendben van, mert az épületei néznek ki valahogy, de nehogy az istenért még egyszer építkezési engedélyt adjanak a Profinak. Az egy raktár, építkezzenek csak a város végében!


Fogas kérdésnek bizonyult azonban

a tóközi ifjúsági központ felújítása. A befektető, a IULIUS GROUP fedett, olimpiai úszómedencés strandot, meg egy kis multiplex-mozis szórakoztatóközpontot is építene a Györgyfalvi negyedben levő tavacska partjára. A projektet bemutató építész még rátesz egy lapáttal: az úttól távolabb eső, ma már inkább mocsárnak nevezhető tavat is bekapcsolnák az ifjúsági központba.

Az egyik tanácsos elmondja: a tó partján levő egyik telek tulajdonosa úgy növeli területét, hogy építkezési hulladékot önt a vízbe. Boc közbeszól: sajnos a projekt túl komplex ahhoz, hogy így, helyben dönteni lehessen róla, és különben is: a szóban forgó teleknek csak egy része a város tulajdona, a többi a megyei tanácsé.

Így először a megyei tanáccsal is konzultálni kell a felújításról. A soron következő pont a magyar főkonzulátus épülete homlokzatának felújítása: a polgármester szerint erre nem is kell szót pazarolni, szempillantás alatt megvan az építkezési engedély.

Végül egy, építkezési engedély nélkül épített, három emeletes családi ház ügye kerül terítékre: a ház túl magas, túl széles, nem tartja be a szomszédokhoz képest a minimum-távolságot, továbbá zöldövezetet is tönkretett. Egy százmilliós bírság, esetleg börtönbüntetés terhe alatt ki lehetne adni utólag egy építkezési engedélyt a Funar-korszakban épült ház tulajdonosának, a polgármester azonban attól fél, hogy ez precedens-értékű lehet: így Boc azon a véleményen van, hogy a házat le kell bontani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS