2018. május 26. szombatFülöp, Evelin
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsváron szervezik meg a II. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciát

Simon Mária Tímea 2015. november 13. 15:41, utolsó frissítés: 16:20

8 ország 18 ifjúsági szervezetének képviselői aktuális politikai kérdésekről tanácskoznak a jövő hét végén.


November 19-22. között Kolozsvár ad otthont a II. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciának, amelyen nyolc ország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Szerbia és Ukrajna tizennyolc ifjúsági szervezetének körülbelül száz tagja vesz részt.

A nemzetközi konferenciát a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Fidelitas közösen szervezi, és az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének, a YEPP-nek lesz az egyik területi rendezvénye. A konferencia szakmai partnere a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Antal Lóránt MIÉRT-elnök elmondta, hogy a konferencia célja a regionális és a közép-európai identitás további erősítése a résztvevő országok fiataljaiban, valamint egy erős kapcsolatháló kiépítése a jövő nemzedékének lehetséges vezetői között. Az ifjúsági szervezet elnöke továbbá hozzátette, hogy túl kell lépni a régi mechanizmusokon, és ki kell épülnie egy kooperáción alapuló kapcsolatnak a közép-kelet-európai országok fiataljai között.

Talpas Botondtól, a MIÉRT külügyi kabinetének a koordinátorától megtudtuk, hogy a szervezet már az első nemzetközi konferencián is társszervező volt, a MIÉRT tagjai csapatvezetői és moderátori szerepeket is elláttak az első rendezvényen, így az elmúlt évben a YEPP-en belül erős lobbit folytatott, hogy a konferencia második kiadására Kolozsváron kerüljön sor. Mivel Kolozsvár 2015-ben Európa Ifjúsági Fővárosa, ezért a YEPP is támogatta, hogy ide hozzák a rendezvényt. A MIÉRT 2013-tól teljes jogú tagja a YEPP-nek, mondta el Talpas, és azóta többször bizonyította, hogy konstruktívan ki tudja venni a részét az európai ifjúsági munkában.


A három napos ifjúsági konferencia lebonyolítását a MIÉRT külügyi kabinetjének egy szűkebb csoportja végzi, Oláh Gellért vezetésével.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, hogy a legjobb helyen kerül megrendezésre a konferencia. A helyszínválasztásnak az az egyik fontos üzenete, hogy Kelet-Közép-Európában kellenek olyan közös témák, amelyek mentén felül lehet emelkedni a pillanatnyi politikai érdekeken, s az egyik ilyen közös téma az ifjúságpolitika lehet. Az alpolgármester asszony ugyanakkor elmondta, hogy Kolozsváron, habár nem történtek csodák azáltal, hogy a város elnyerte az ifjúsági főváros címet, de gyökeresen átalakult az önkormányzat és az ifjúsági szervezetek közötti viszony. A két éves folyamat tapasztalatait pedig szeretnék továbbadni másoknak.

Antal Lóránt elnök elmondta, hogy eredetileg Románia is tagja kellett volna legyen a visegrádi országoknak, de a bányászjárások és a fekete március következtében erre nem került sor. Szerinte reális az az elképzelés, hogy a MIÉRT a YEPP-en belül közvetítő szerepet töltsön be annak érdekében, hogy Románia is közelebb kerüljön a visegrádi országokhoz.

A jövő hét végi konferencián zajló panelbeszélgetések aktuális témákat boncolgatnak, így szó lesz a migrációs válságról, a kisebbségi kérdésekről, a közép-európai identitás erősítéséről.

A meghívottak között az Európai Unióban tevékenykedő politikusok vannak többségben, ott lesz többek között Sógor Csaba, Winkler Gyula, Deutsch Tamás, Csáky Pál európai parlamenti képviselők is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS