2018. október 21. vasárnapOrsolya
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Bajban vagy pocegér!" - bekeményít az udvarhelyi alvilág?

Simon Mária Tímea 2016. január 30. 17:56, utolsó frissítés: 18:10

Meneteléssel, fenyegetőzéssel folytatódik a székelyudvarhelyi lövöldözős balhé. Végre nevüket vállaló civilek is tiltakoznak a városban eluralkodott helyzet ellen.


Újra menetelni hívták a székelyudvarhelyi lakókat a Facebookon, miután a múlt hétvégén megverték az Udvarhelyi Híradó főszerkesztőjeként dolgozó Szőke Lászlót. A Facebookon létrehozott eseményt, a tavaly őszihez hasonlóan névtelenül szervezik, arra hivatkozva, hogy félnek az esetleges megtorlásoktól.

A Facebookon létrehozott esemény meghirdetője január 31-ére, vasárnap 16 órára hívta menetelni a székelyudvarhelyieket: „Elegünk van a tehetetlen, korrupt rendőrökből, elegünk van a tehetetlen városvezetésből, elegünk van a Verszikből, Cincirikből, Szígyártókból és az őket futtató fehérgalléros bűnözőkből. “ – olvashattuk a felhívásban.

Sikerült elérni a menetelés szervezőit, akik a Transindex kérdésére válaszolva elmondták, hogy nem azonosak a novemberi menetelés szervzőivel, de egyetértettek akkor is az akcióval. Most úgy érzik, hogy a városban a bűnözők, maffiózók egyre szemtelenebbek, pimaszabbak, fenyegetőznek, megvernek embereket, még a rendőrség épülete előtt is, és a rendvédelmi hatóságok nem képesek megvédeni a város lakóit.

Három embert sebesített meg a gumilövedék, a rendőrség szerint Szőke jogtalanul használta a fegyvert


Szőke László szombat hajnalban keveredett szóváltásba Szígyártó Szabolccsal, aki többször megütötte a főszerkesztőt. Az első hírek szerint Szőke azután használta a pisztolyát, miután Szígyártó ütései következtében a földre esett. Szőke ekkor többször rálőtt a támadóra, a lövedékek több embert is megsebesítettek. A héten nyilvánosságra hozták a Mokka kávéház biztonsági kamerái által készített felvételeket, amelyek azonban nem erősítették a Szőke által elmondottakat, aki az eset másnapján adott interjúban azt mondta, hogy :"A pulttól már elindult felém Szígyártó Szabolcs, fenyegetőzött, majd ütött, rúgott. A földön is. Nem védekeztem, én nem verekedek.”, míg a felvételekről az derült ki, hogy miután Szígyártó leönti a főszerkesztőt, Szőke felemelt kézzel megy oda hozzá, majd kiüti a poharat a kezéből. A felvételen látszik, ahogyan először egyszerre ütnek egymáshoz, majd Szígyártó jobb kézzel, előre lendülve kezdi ütlegelni Szőkét.

A székelyudvarhelyi rendőrség csütörtöki közleményéből ugyanakkor kiderült, hogy a Szőke Lászlónál 0,55 mg/l alkoholt mutatott ki a mérőműszer, ezért a fegyvert és a nála levő lőszert, valamint a 2013-ban kiváltott fegyverviselési engedélyét elkobozták. A közleményből kiderült, hogy az eset és amiatt, hogy Szőke nem először használta a fegyverét, a rendőrség elindította a fegyverviselési engedélyének visszavonási folyamatát is.

A székelyudvarhelyi ügyészség Szígyártó Szabolcs ellen rendbontás és bántalmazás, míg Szőke László ellen szintén bántalmazás, illetve nem halálos fegyver jogtalan használata miatt indított eljárást, a gyilkossági kísérlet miatt benyújtott feljelentés után azonban az ügy kivizsgálását átadták a Hargita megyei ügyészségnek - számolt be a Hargita Megyei Rendőrség.


Egyre többen szándékos provokációnak tartják Szőke tettét

A hétvégi események ugyanakkor mintha megosztották volna a székelyudvarhelyieket, és nyíltan nem álltak olyan sokan a menetelés mellé, mint tavaly novemberben. Ez onnan is látszik, hogy míg a legutóbbi meneteléskor több mint hatszázan vonultak az utcára, addig a mostani menetelésre eddig körülbelül hatvanan jelezték a részvételüket.

Ez valószínű annak is betudható, hogy sokan kritikusan viszonyultak Szőke László cselekedetéhez, elítélték a lövöldözés miatt. A felvételek nyilvánosságra hozatala után sokan úgy ítélték meg, hogy a főszerkesztő sem teljesen ártatlan a történetben, hiszen ittasan provokált a szórakozóhelyen, majd félreinformálta a nyilvánosságot. Ezen a véleményen van egy, a Facebookon terjedő levél is, amely szerint az “Udvarhelyi Híradó főszerkesztője gyalázatos manipulációval az egészet úgy akarta beállítani, hogy egy áldozata a történteknek, és nem a kirobbantója."

A levél ugyanakkor felszólítja Szőkét, hogy mondjon le az Udvarhelyi Híradó főszerkesztői posztjáról, mert így is elég kárt okozott az ottani munkaközösségnek és a városnak egyaránt. “Folytatni szeretnéd a manipulációt? A félelemkeltést? Van, aki izomaggyal kelti a félelmet, és van, aki a sajtón keresztül, a billentyűzet segítségével. Csak az eszköz és semmi más különbség nincs a félelemkeltésből megélő újságíró és az izomagyú vadbarom között. Mindkettő félelemkeltés” – áll a levélben.

A menetelés szervezői azonban úgy látják, hogy Szőke igenis jól tette, hogy felvette a kesztyűt, mert a bűnözőknek éppen a félelemkeltés a fegyvere. Szerintük az udvarhelyi közvélemény ugyanúgy kiáll az ügy mellett, mint az előző meneteléskor, és a Facebookon tapasztalt érdektelenség ellenére is sokan lesznek holnap.

Fenyegetőzés a Facebookon keresztül


A másik ok, amiért úgy tűnhet, hogy a mostani menetelésnek kevesebb a támogatója, az, hogy a menetelést szervezők szerint “tele van a város Béla fanokkal”, akik megfélemlítik azokat, akik nyíltan kiállnának az ügyért. Ezen az állásponton vannak a megszólaltatott szervezők is, akik szerint az, hogy az udvarhelyiek nem lájkolják, osszák ezeket az információkat nyilvánosan, annak az lehet az oka, hogy nagyobb kaliberű bűnözőkről van szó jelen esetben, mint Andorék esetében.

Boldizsár alias Cinciri Béla valóban több Facebook-bejegyzésben is hangot adott a nemtetszésének. Cinciri saját Facebook-oldalán fenyegette meg a menetelés szervezőit: “én magam szedem darabokra amint megvan a név….most meg lesz cinciri bélától nektek a háború.”

Boldizsár alias Cinciri Béla nyilvános üzenetben fenyegette meg a menetelés szervezőit. Cinciri azóta törölte a bejegyzést.Boldizsár alias Cinciri Béla nyilvános üzenetben fenyegette meg a menetelés szervezőit. Cinciri azóta törölte a bejegyzést.


Cinciri az ellen kelt ki a nyilvános bejegyzésében, hogy a menetelés szervezői a város középiskoláiban népszerűsítették az eseményt. Az egyik hozzászólásában úgy fogalmazott, ”nem tudom még, hogy kik azok, akik járják, de amint meglesz börtönt is csinálok értük, mit képzelnek, mi folyik itt.?”

Cinciri a menetelés időpontjának nyilvánosságra hozatala után folyamatosan fenyegetőzött, amelyhez többen is csatlakoztak. Az esemény meghirdetésekor szintén megnevezett Verszi Barabás Róbert azt nehezményezte, hogy a cigányokkal vették őket egy kalap alá, pedig ők azok akik védelmezik a várost már vagy tíz éve.

"Verszi" Barabás Róbertnek nem tetszett, hogy a menetelés szervezői a cigányokkal vették egy kalap alá őket.


Jajjj ugy felek etol a menetelestol most milesz??csaknem kel elkoltozunk barataimal???nebantsatok hadjatok eljunk it varosba inkab bealunk noradaba dolgozni csak ne bantsatok

Közzétette: Bela Boldizsar – 2016. január 27.


A szerkesztőség birtokába jutott a menetelés szervezőinek egy levele, akik úgy fogalmaztak, hogy nem kérnek a Cinciri és a Verszi féle védelemből, ők jogokat, következetességet, ellenőrizhető szerveket és nem helyi kisurakat akarnak az éjszakából.

Cinciri Béla Szőkének is üzent: "Bajban vagy pocegér" - írta, amikor kiderült, hogy elkobozták a főszerkesztő fegyverét.

A menetelés ötletgazdái azonban úgy vélik, hogy azok, akik ellen ez a séta szól, értik az üzenetet, ezért próbálják lejáratni a sétát, ezért gúnyolódnak a közösségi portálokon, ezért fenyegeti privát üzenetekben a Szőke László mellett felszólalókat és kommentelőket Cinciri Béla, érzik vesztüket, hogy lejárt az idejük. És ez holnap, remélhetően számszerűleg is érezni fogják.


Következmények nélküli város? - nyílt levélben szólalt fel a székelyudvarhelyi civilek egy része

Időközben megszólalt a székelyudvarhelyi civilek egy része, akik nyílt levélben kérik számon a város polgármesterének, a rendőrparancsnoknak és a főügyésznek a hallgatását az elmúlt napok erőszakos eseményeivel kapcsolatban. A levelet aláírók úgy vélik, hogy a helyzet sokkal súlyosabb, minthogy csak az erőszakos cselekményekről beszéljenek, szerintük morális és bizalmi válságban van a város. Úgy érzik, hogy nem számíthatnak a város intézményeire, és egészségtelen mértékben vált a közbeszéd részévé a bűnözés, és a látszólag következmények nélküli antiszociális magatartásminták.

„Mára odajutottunk, hogy a világos és egyértelmű állásfoglalás, a cselekvés hiánya, vagy éppen a botrányos előállítási kísérlet miatt, sokak számára nincs iránytű és már-már beletörődnek, feladni látszanak a hitet, hogy egy félelem nélküli városban élhetnek” – fogalmazták meg álláspontjukat a székelyudvarhelyiek.

Kérik, hogy a megszólítottak kezeljék első számú prioritásként a város közbiztonságának az újrateremtését és a megrendült bizalom helyreállítását. Az aláírók között találjuk az udvarhelyi civil társadalom prominens személyiségeit, van köztük iskolaigazgató, színész, fogorvos, cégtulajdonos, fotográfus, örökségvédő.
Nyílt levélben fordult a város polgármesteréhez, a rendőrparancsnokhoz és a főügyészhez a székelyudvarhelyi civilek egy csoportjaNyílt levélben fordult a város polgármesteréhez, a rendőrparancsnokhoz és a főügyészhez a székelyudvarhelyi civilek egy csoportja

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS