2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beszóltak az igazságügyi miniszternek, mert elméleti luxusnak nevezte az alapvető jogokat

2016. március 14. 17:23, utolsó frissítés: 17:26

A Facebookon szapulják egymást a titkosszolgálati lehallgatást korlátozó sürgősségi kormányrendelet kapcsán a politikusok.


Facebook-csata folyik a román politikusok között a lehallgatásokra vonatkozó kormányhatározat kapcsán. A Facebook-posztolást Traian Băsescu volt államfő kezdte, bejegyzésében megkérdőjelezve a kormányhatározat alkotmányosságát. Mint írta, az ő olvasatában alkotmányellenes alapvető jogokról és szabadságokról sürgősségi kormányrendelettel törvényt hozni, és idézi a 28. cikkelyt, miszerint a levelek, a táviratok, postai küldemények, telefonbeszélgetések, illetve egyéb kommunikációs eszközökön végzett kommunikáció titkossága nem sérthető meg. Szerinte az ügyvédek a bűnvádi eljárások során az alkotmány általa említett két cikkelyét maximálisan kiaknázzák a bűnügyi tárgyalások során, így "Johannis és Cioloș urak" súlyos károkat okozhattak a bűnvádi ügyeknek.

Oare este constituţională OUG cu privire la partajarea utilizării Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor ?...

Posted by Traian Băsescu on Sunday, March 13, 2016


Traian Băsescu azzal kapcsolatosan fogalmazta meg aggályait, hogy a kormány pénteken fogadott el egy sürgősségi kormányrendeletet, amellyel úgy módosította a büntetőeljárást, hogy szétválasztotta a rendőrségi és titkosszolgálati lehallgatásokat. A szétválasztás azt jelenti, hogy a rendőrök és az ügyészek használhatják a titkosszolgálat felszerelését, a SRI dolgozói azonban már nem végezhetnek lehallgatásokat büntetőjogi eljárásokban. A módosítás azért vált szükségessé, mert a hírszerzés eddig végezhetett lehallgatásokat az ügyészek által indított büntetőeljárásokban is, aminek jogalapját hatálytalanította február közepén egy alkotmánybírósági döntés.

Ugyancsak a közösségi oldalon írt bejegyzésben reagált Raluca Prună igazságügyi miniszter, nyilatkozata eléggé szerencsétlenül sült el, Victor Ponta volt miniszterelnök pedig lecsapta a magas labdát.

Az igazságügyi miniszter leszögezte egyrészt, hogy a sürgősségi kormányrendeletek törvényerővel rendelkeznek, majd azt írja, hogy a lehallgatásokra vonatkozó, pénteken elfogadott sürgősségi kormányhatározat nem jogkorlátozó hatású, éppen ellenkezőleg, megerősíti a jogokat. „Ha gyenge a bűnüldözési és bűnmegelőzési rendszer, akkor elméleti luxussá válik a jogokról való vitázás” - írta a miniszter.

Cateva clarificari esentiale, tot pentru formatorii de opinie1. Ordonantele de urgenta sunt acte cu putere de lege2....

Posted by Raluca Alexandra Prună on Sunday, March 13, 2016


Hozzátette, a SRI-t nem ruházták fel olyan hatáskörökkel, amelyekkel nem rendelkezett a 2016/51-es számú alkotmánybírósági döntést megelőzően. Szerinte csak a terrorizmus, illetve a btk. 10 címe alatt felsorolt bűncselekmények esetében végezhet lehallgató tevékenységet a SRI és a többi esetben az ügyészség. Felhívja a figyelmet arra, hogy a sürgősségi kormányhatározat egy ideiglenes, de szükséges megoldás, amit az alkotmánybírósági döntés tett halaszthatatlanná. Ez a kormányhatározat pedig nem lezárja, hanem megnyitja a társadalmi vitát arról, hogy a román társadalom hogyan szabályozná ezt a kérdéskört.

Zárásként beszól Băsescunak, anélkül, hogy megnevezné a volt államelnököt, mondván, hogy számára szürreális az, hogy vannak olyan volt magas rangú tisztségviselők, "a korrupcióellenes harc lovagjai", civilek, akik 10 éven keresztül pontosan ismerték a dolgok állását, és nem tettek semmit a helyet rendezéséért, de most úgy viselkednek, mintha először találkoznának ezzel.

Victor Ponta volt miniszterelnök ugyancsak a Facebookon szólt be az igazságügyi miniszternek. Elmondta, az utóbbi időben nem bocsátkozott vitákba, de most már nem tud hallgatni, látván azt, hogy egy európai állam miniszterelnöke egy KGB-ügynökre valló kijelentéseket tesz. „Felhívom Románia minden még szabad állampolgára figyelmét arra, hogy alapvető jogaink nem nevezhetőek elméleti luxusnak. Ha félelemből hallgatunk, rosszabbul járhatunk, mint az 50-es években, amikor a Prună és Macovei gondolkodású kommunisták tönkretették az országot” – írta a közösségi oldalon a volt kormányfő.

A politikusok beszólásai nem előzménytelenek: a napokban heves viták zajlottak arról, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) nem rendelkezik-e túl nagy befolyással, és milyen mértékben biztosított a magánélethez való jog, miután a román kormány felhatalmazta a SRI-t, hogy súlyos bűncselekmények esetén részt vegyen a nyomozásban.

A Gandul.info hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányrendelet az elfogadás előtti változatához képest tartalmaz egy kiegészítést, amely lehetővé teszi a titkosszolgálatnak, hogy terrorista és nemzetbiztonsági bűncselekmények esetén részt vegyenek a büntetőeljárásban, lehallgatásokat és megfigyeléseket végezzenek. A Hotnews.ro hírportál úgy értelmezte a rendeletet, hogy a kormány szélesebb hatáskört biztosított a belföldi hírszerzésnek, mint amekkorával rendelkezett az alkotmánybírósági döntés előtt. A portál felsorolja, hogy a nemzetbiztonsági kockázatok közé tartoznak egyebek mellett az alkotmányos rend elleni cselekedetek, a kémkedés, az árulás, az állammal szembeni ellenséges cselekedetek.

Mircea Marian újságíró közösségi oldalán egy bejegyzésben a jogállamiság elleni példátlan támadásnak nevezte, hogy a SRI nemzetbiztonsági és terrorista bűncselekmények esetén is nyomozást végezhet. Az újságíró szerint ez a Securitate "feltámasztását" jelenti. Marian szerint nem az alkotmánybíróság döntését kell bírálni, hanem a SRI-nek azt a vágyát, hogy minél nagyobb befolyásra tegyen szert.

Ion Cristoiu újságíró az Evenimentul Zilei című újságban bírálta a kormány rendeletét. Úgy vélte, ez a megoldás nem oszlatja el a kételyeket, hogy a titkosszolgálat nem fér hozzá a továbbiakban is a rendőrök és az ügyészek által végzett lehallgatások tartalmához. Szerinte az alkotmánybíróság döntését akkor tartották volna tiszteletben, ha az ügyészség a saját felszerelését használná a gyanúsítottak megfigyelésére. Dacian Cioloș miniszterelnök is állást foglalt a vitában, szerinte alaptalan a sajtó azon értelmezése, amely szerint a rendelet feltámasztja az egykori Securitatét.

Forrás: hírszerk, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS